2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants
Altijd als eerste op de hoogte? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Meld je aan voor Atelier TAW!

Atelier TAW 3JBO fotografie 700
Foto: JBO fotografie

Ben je een jonge, ambitieuze en talentvolle dans- en theatermaker? Wil je een nieuwe voorstelling maken op een avontuurlijke locatie aan de Waal in Nijmegen-Noord en die presenteren tijdens Festival De Oversteek op zondagmiddag 2 of 9 september? Meld je dan aan voor de tweede editie van Atelier TAW: de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Aanmelden kan tot 1 april.

Atelier TAW daagt je uit een nieuwe voorstelling op locatie te maken ergens in het festivalterrein van Festival De Oversteek: een rauw, grotendeels ongerept gebied, vol bijzondere natuur. Je vindt er Waalstrandjes, oude boomgaarden, natuurakkers en ooibosjes. Er is ook veel bijzondere cultuurhistorie: oude tuinbouwkassen, boerenschuren, forten en bunkers.

Treed jij graag buiten de gebaande paden? Wil je experimenteren met nieuwe vormen van dans en theater? En wil jij 2 en 9 september op het affiche staan van de tiende editie van Festival De Oversteek? Schrijf je dan vóór 1 april in voor Atelier TAW!

Festival De Oversteek op Nijmeegse Kunstnacht

Kunstnacht 750

Op zaterdag 23 september is de zevende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Op meer dan 20 culturele hotspots in Nijmegen kun je genieten van performances, expo’s en unieke feestjes. Cultureel verantwoorder uitgaan bestaat niet!

Verrassende combinaties van Nijmeegse kunstinstellingen laten tijdens de Nijmeegse Kunstnacht zien wat ze in huis hebben. Festival De Oversteek is aanwezig in de St. Nicolaaskapel met een multidisciplinaire mix van dans, zang en poëzie. Droom weg bij de voorstelling You & I van Scandalisi Dance Company, luister naar een exclusief optreden van singer-songwriter en zelfbenoemd knutselaar Dan Hair en laat je meevoeren door de poëziekunst van cultuurwetenschapper en dichter Noêma Neijboer van haar debuutbundel Snelle schemer.

Tickets zijn te koop op nijmeegsekunstnacht.nl/tickets.

Festival De Oversteek 2017: drukst bezocht editie ooit

EditieOost

Festival De Oversteek kende dit jaar opnieuw een recordaantal bezoekers. De topdrukte van editie West werd gevolgd door een goed bezochte editie Oost. Zondag 10 september gingen honderden festivalgangers te fiets en te voet langs maar liefst 14 locaties, van het Bastion onder de Waalbrug, tot Betuwe Brassica aan de rand van Bemmel. De weersomstandigheden waren heerlijk. Op wat misschien wel laatste fraaie nazomerdag was scheen een vriendelijk zonnetje, blies een zacht briesje fietsers vooruit en bleef het de hele dag droog.

Op de grens van oud en nieuw
Festival De Oversteek liet opnieuw fraaie contrasten in het dynamische rivierengebied van Nijmegen-Noord zien. In De Kleine Wiel, onderdeel van een nieuwbouwlocatie volledig door bewoners gebouwd en onderhouden, luisterde publiek ademloos naar de verstilde pianoklanken van Annelie de Vries. Bezoekers staken vanaf hier over naar Pompstation Stroom, waar de Nijmeegse singer-songwriter Dan Hair en de Vlaamse cabarrockband KOLFSKOP optraden. Anderen liepen de Bemmelsedijk op richting Doornikshof. Hier konden zij kiezen uit een excursie naar stokoude Waalstrandjes en ooibosjes in het oosten, en de gloednieuwe uiterwaarden van eiland Veur-Lent.

Atelier TAW
Jonge dans- en theatermakers van Atelier TAW presenteerden met hun voeten in het gras en het zand acht nieuwe voorstellingen die zij de laatste maanden speciaal op locatie ontwikkelden. De duo’s Lotte Giezen & Ronja White en Stan Geurts & Maartje Goes gingen aan de slag in het Ooibosje aan de Waal. TG Mathilda koos voor het Sprokkelbos, Anna & Kim lieten zich inspireren door een nieuw ontstaan Waalstrand nabij een bunker op eiland Veur-Lent, Radio IYP stippelde hier een audiotour uit. Even verderop, speelde Skandalisi Dance een dynamische dansvoorstelling tussen de betonnen pilaren van het Bastion onder de Waalbrug.

Bijzondere natuur en buitenlocaties
Wie wil zien hoe Nijmegen-Noord er van oudsher uitzag, bezoekt de Doornikse Natuurakkers. Hier is een oeroud cultuurhistorisch landschap in ere hersteld. Atelier TAW-maker NIUK speelde er een voorstelling geïnspireerd op Litouwse landbouwtradities. Festival De Oversteek ontsloot dit jaar opnieuw een bijzondere stokoude boomgaard voor het publiek: Smitjesland. De boomgaard vormde het decor van de tranen trekkend fraaie americana van de Vlaamse singer-songwriter Bony King. Jonge Overstekers genoten er van de jeugdvoorstelling Lieve Judith. Ook nieuw tijdens deze editie Oost: tuin- en akkerbouwbedrijf Betuwe Brassica. Gastvrouw Esther Ruhe verzorgde er een rondleiding, Jan Terlouw Junior & The Nightclub en Waltzburg speelde tussen het kleinvee in de schuur.

Fanfarepunk in een kippenschuur
Tijdens editie Oost ging een lang gekoesterde wens van de festivalorganisatie in vervulling: een optreden van De Kift in LuilekkerLent. De schuur op het erf van de bed & breakfast, normaal bevolkt door pluimvee, vormde de ideale speelplek van de Zaanse fanfarepunkers. De Kift speelde klassiekers en verraste met nieuw werk van een aankomende, nieuwe plaat. De twee Zuid-Afrikaanse rappers en dj DNA (ex-Urban Dance Squad) van bFAKE zorgden in dezelfde schuur even later voor een stomende afsluiting van Festival De Oversteek 2017.

2 en 9 september 2018: tien jaar Festival De Oversteek
Volgend jaar viert Festival De Oversteek een bijzonder jubileum: op zondagmiddag 2 en 9 september is de tiende festivaleditie. We kijken terug op een rijke festivaltraditie met optredens van niet de minsten: Typhoon, Dimitri Verhulst, Lebbis, Rick de Leeuw, zZz, André Manuel, Alex Roeka, Lucky Fonz III, P.F. Thomése en Tom Pintens. Het speciale jubileumprogramma maken we later bekend. Bereid je in ieder geval opnieuw op voor verrassende voorstellingen op unieke locaties in het groen. Tot #FOS18!

Weerbericht

Timofeeff 750

Ook Peter zegt: prima Oversteekweer tijdens editie Oost! Sterker nog: zondag is waarschijnlijk de laatste fraaie nazomerdag van het jaar. 18° en een vriendelijk zonnetje tussen de wolken. Mocht er toch een spatje vallen: meer dan de helft van alle voorstellingen zijn binnen of overdekt. Bestel je kaartjes makkelijk, snel én met vijf euro korting online: www.festivaldeversteek.nl/tickets.

Zaterdag: dineren in het groen na afloop van beeldende kunstwandeling

Dineren groen 750 def

Zaterdag 9 september al eetplannen? Schuif aan in de idyllische groene achtertuin van atelierwoning Kunst en Koken. Gastvrouw Susanne Peters serveert een heerlijke huisgemaakte paella aan lange tafels. Het diner vindt plaats na de zaterdagwandeling van Expeditie Noord. Beeldend kunstenaar Isolde Venrooy neemt je mee op expeditie over eiland Veur-Lent en door het Rivierenpark langs prille natuur en nieuwe uiterwaarden. De wandeling start om 17.00 uur en duurt ongeveer één uur. Hierna geniet je samen met andere deelnemers en Isolde van het bourgondisch feestmaal in het groen. De zaterdagwandeling plus eten kost € 30,- per persoon. Kaartjes zijn online te koop.

Culturele duik in de polder tijdens editie WestZondag 3 september trapte Festival De Oversteek 2017 af met editie West. Honderden mensen doken de polder in voor ruim 20 optredens en voorstellingen op groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord.
 
Hoogtepunten
iET & Conny Janssen Danst presenteerden een speciale festivaleditie van de multidisciplinaire voorstelling Clarity. Dans en muziek gingen een perfect huwelijk aan in het schemerige halfduister van de botenloods van roeivereniging De Waal. Even verderop, bij Fabrikaat op Hof van Holland, schitterde Anton Goudsmit (ook bekend van New Cool Collective) als onderdeel van Etafest. Het jazzgezelschap bracht de bekende woorden van Jules Deelder in herinnering: ‘Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt.’
 
Fort Beneden Lent
Zonder twijfel de meest bijzondere locatie van editie West was Fort Beneden Lent. Het fort uit 1862 opende eenmalig zijn deuren. De kelders vormden het decor voor het live art en muziekspektakel MCHNRY. Gitaar, drums, beats en synths beukten een half uur lang rond in de onderaardse gewelven. Ook in de bunker: De Wolven, dat liet zien waarom het één van de meest geliefde theatergezelschappen van Festival De Oversteek is. De nieuwe voorstelling EXIT was actueel, spannend en op het scherpt de snede.
 
Van West naar Oost
In vogelvlucht: Mathijs Leeuwis toverde met lapsteel majestueuze klankwerelden tevoorschijn. Judith Naber & Monica Coronado lieten de zon nog even extra schijnen met hun temperamentvolle combinatie van moderne dans, flamencodans en stuwend gitaarspel. Op Hof van Holland droegen Max Hermens, Jante Wortel en Marjolein Visser teksten voor die ze speciaal voor Festival De Oversteek op locatie schreven. De gedichten ademden de verstilde pracht van de bloementuin, en appel- en notenbomen op het achtererf.
 
Atelier TAW
Tijdens editie West waren vier voorstellingen te zien van jonge makers die zij speciaal voor Festival De Oversteek op locatie maakten. ALL-IN speelde tussen de roeiboten van roeivereniging De Waal. Dalton Jansen deed letterlijk enorme stofwolken opwaaien in het Bastion onder de Waalbrug. Op een waalstrandje op eiland Veur-Lent danste Julia Heider enkeldiep in het Waalzand. TG BAM bracht tussen de courgettes in de moestuin en peren in de boomgaard van Historische Tuinderij Warmoes de fysieke theaterperformance OSMOSIS.
 
Wandelingen
Beeldend kunstenaar en schrijver Dorien de Wit bracht samen met festivalbezoekers tijdens Expeditie Noord het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord opnieuw in kaart. In plaats van een papieren plattegrond of Google Maps liet ze zich leiden door windrichting, regen en sterrenkaarten. Ook Ellen Mookhoek nam festivalgangers mee voor een wandeling: tijdens een wildplukwandeling door de ommelanden Historische Tuinderij Warmoes liet zij zien hoe je in no time doch voedzame maaltijd op tafel zet.
 
Editie Oost
Zondagmiddag 10 september verplaatst Festival De Oversteek zich naar de oostzijde van de Waalbrug. Op 14 locaties zijn meer den 20 voorstellingen en optredens te zien. Hoogtepunten: De Kift, Jan Terlouw Junior & The Nightclub, dj DNA en de Nijmeegse bands Dan Hair en Waltzburg. Tickets zijn online te koop à 15,-.

Programmawijzigingen 3 september


Foto: JBO Photography

Het programma op Pinetum Landgoed Oosterhout is verplaatst naar de nabijgelegen Imkerij Bloem. Het programma daar is als volgt:
 
Mathijs Leeuwis: 13.30 & 15.00 uur
Judith Naber & Monica Coronado: 14.30 & 15.30 uur
Mankementen: 14.00 & 16.00 uur

Judit Naber & Monica Coronado spelen dus om 14.30 in plaats van 14.00 uur, Mankementen om 16.00 in plaats van 15.30 uur.

Word vrijwilliger van Festival De Oversteek!


Foto: JBO Photography

Help mee als locatiemanager van Festival De Oversteek op zondag 3 en/of 10 september tussen 11.00 en 17.30 uur. Festival De Oversteek is muziek, theater, dans, literatuur, beeldende kunst en meer op groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Op één van die locaties zorg jij er als locatiemanager voor dat alles op rolletjes verloopt.

Hoe? Nou, zo:
- Je ontvangt artiesten;
- Verkoopt en controleert kaartjes;
- Bent het contactpersoon met de eigenaar van de locatie;
- Zorgt ervoor dat optredens op tijd beginnen en eindigen;
- Begeleidt festivalbezoekers en maakt ze wegwijs.
Alle locatiemanagers werken als duo. Je kunt jezelf individueel, maar ook als duo aanmelden.

Daarom!
Vrijwilligen op Festival De Oversteek is superleuk. Je hebt veel contact met muzikanten, dansers, theatermakers en publiek. Het is ook handig als je graag nieuwe ervaring opdoet in de productie in podiumkunsten en festivals, en je professionele netwerk wilt uitbreiden.

Dank
Festival De Oversteek zou niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers. Als bedankje zijn vrijwilligers welkom bij het afsluitende diner na iedere festivaldag. Zo klets je gezellig bij met andere vrijwilligers en medewerkers. En het kan zomaar gebeuren dat je een vorkje prikt met de mannen van De Kift of de dansers van Conny Janssen Danst.
 
Meedoen
Versterk het team van FOS! Stuur een bericht naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en vermeld daarin je naam, leeftijd en contactgegevens en geef aan wanneer je kunt. Je krijgt dan zo snel mogelijk meer informatie. Graag tot ziens tijdens #FOS17!

Negende editie Festival De Oversteek op komst!


Foto: Hans Cras

Op zondagmiddag 3 en 10 september 2017 mogen we weer: dan is de negende editie van Festival De Oversteek. Zo’n 50 acts spelen op maar liefst 22 sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Enkele hoogtepunten: De Kift, Bony King, iET & Conny Janssen Danst en bFAKE. Nieuw dit jaar is Atelier TAW: de jongste generatie dans- en theatermakers presenteert gloednieuwe voorstellingen, gemaakt op locatie voor Festival De Oversteek. Ook kun je mee op Expeditie Noord: een avontuurlijke kunststruintocht door Nijmegen-Noord. De online kaartverkoop is per direct van start!
 
Rijk programma op unieke locaties
Op 3 en 10 september maak je een wandeling of fietstocht langs optredens van De Kift (poëtische fanfarepunkband die al dertig jaar aan de weg timmer), Bony King (Vlaamse americanaheld), iET & Conny Janssen Danst (unieke samenkomst van dans en muziek), bFAKE (met DJ DNA, ex-Urban Dance Squad), Estafest (met gitaarvirtuoos Anton Goudsmit, o.a. New Cool Collective) en nog veel meer.
 
Atelier TAW
Nieuw dit jaar is Atelier TAW: twaalf jonge dans- en theatermakers presenteren een speciaal voor Festival De Oversteek gemaakte voorstelling. Atelier TAW laat je het neusje van de zalm van jong dans- en theatertalent uit Nederland zien. Een bezoek aan de voorstellingen is ook een kennismaking met rauwe natuur en bijzondere cultuurhistorie.
 
Expeditie Noord
In 2017 is de tweede editie van Expeditie Noord: een avontuurlijke kunststruintocht door het Rivierenpark. Beeldend kunstenaars Dorien de Wit en Isolde Venrooy betrekken je in hun interpretatie van het landschap. Er zijn wandelingen op beide festivaldagen. Op de voorafgaande zaterdagen zijn extra lange wandelingen, inclusief gezamenlijke maaltijd.
 
Rondleidingen
Op 10 september verzorgt Open Monumentendag een rondleiding op Landgoed Doornik. Je bezichtigt het landhuis, de schuur, de prachtige tuinen erachter en als toetje de zalmrokerij. Er zijn ook rondleidingen op 3 september bij Historische Tuinderij Warmoes (wildplukwandeling met Ellen Mookhoek) en op 10 september bij Betuwe Brassica (rondleiding door Esther Ruhe).
 
Familieprogramma
Ook voor jonge overstekers is er genoeg te beleven. Op 3 september speelt Kletskous een fantasierijke voorstelling met livemuziek, en schminkt Sharista Bechan bij Imkerij Bloem. Op 10 september gaat Elvira Visser in de schuur van Betuwe Brassica aan de slag met superfleurige bloempotjes, en speelt in Boomgaard Smitjesland Lieve Judith.
 
Volg ons!
Blijf op de hoogte van alle updates en nieuws door jezelf op aanwezig te zetten in de Facebookevenementen van 3 september en 10 september. We plaatsen hierin programma-updates, leuke winacties, en laten zien hoe makers aan de slag zijn met nieuwe voorstellingen in het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord.
Tot #FOS17!

Programmacoördinator Festival De Oversteek gezocht!


Foto: Hans Cras

Werk aan de winkel: Festival De Oversteek zoekt een kersverse programmacoördinator!

Een programmacoördinator? Da's iemand die de schone taak op zich neemt om samen met het artistieke team van Festival De Oversteek en externe programmapartners het programma van aankomende festivaleditie te verzorgen. Een unieke kans om een divers programma van muziek, theater, dans en literatuur samen te stellen op bijzondere locaties in een prachtig rivierenlandschap. Heb je ervaring met het programmeren van podiumkunsten? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan de volledige vacature en reageer vóór zondag 15 januari!

Ben je zelf niet de door ons gedroomde programmacoördinator maar ken je die wel? Stuur de vacature dan door. Wellicht tot binnenkort aan de koffie!

Festival De Oversteek op Nijmeegse KunstnachtOp zaterdag 24 november presenteren we op de Nijmeegse Kunstnacht 2016 een bijzonder programma! In Merleyn, Hertogstraat 13, is in de zaal de installatievoorstelling POP van Luca Toni te zien, met intense geluids- en lichteffecten. Backstage kun je kijken naar een bijzondere voorstelling van Kiki Boot rondom een levensgrote kubus.
 
Tijdschema:
21.00u Luca Toni (beneden, zaal)
21.30u Kiki Boot (boven, backstage) 
 
22.00u Luca Toni
22.30u Kiki Boot  
23.00u Luca Toni
23.30u Kiki Boot

Voor tickets en meer info, zie de website van de Nijmeegse Kunstnacht.

Recordaantal bezoekers op editie oost #FOS16


Foto: Willem Melssen

De tweede zondag van Festival De Oversteek 2016 was de best bezochte editie ooit. Honderden enthousiaste bezoekers gingen op cultureel avontuur aan de oevers van de Waal. Er waren zo’n 30 voorstellingen te zien op maar liefst 14 locaties oostelijk van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. De eerste foto's staat inmiddels online.
 
De Kas
De dag werd geopend met een breekbaar pianoconcert van Pieter de Graaf in een historische tuinbouwkas in Lent. De Utrechtse pianist, ook actief in het orkest van Kyteman, speelde solo een grotendeels geïmproviseerde set. In de Kas waren later die dag ook Carol van Dijk en Peter Visser te zien van Bettie Serveert. Ze speelden voor het eerst werk van hun nieuwe plaat, die in het najaar verschijnt. Voor kinderen was de Kas een populaire trekpleister. Eric Borrias, één van de meest gevraagde vertellers van Nederland, vertelde hier De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Tussen alle voorstellingen door schilderde Sharista Bechan kinderen in alle kleuren van de regenboog.
 
Bijzondere monumenten
Festival De Oversteek vond plaats op een aantal markante cultuurhistorische gebouwen. In een historisch pompstation uit 1935 speelde Philip Bosschaerts, voorman van Mintzkov, zijn nieuwe solovoorstelling. Ook Lotte Lentes, onderdeel van het literair agentschap van Wintertuin, droeg hier voor. In een Bemmels Dijkmagazijn uit 1860 trad muzikant en illustrator Niek Pronk op met een verrassende combinatie van indiefolk en visuals. Even verderop, in de vijftiende eeuwse Nederlands Hervormde Kerk, was de verstilde luisterfolk van Chantal Acda te horen. Acda, geboren in Helmond en inmiddels al jaren woonachtig in Vlaanderen, speelde onversterkt en maakte zo optimaal gebruik van de bijzondere akoestiek van de kerk.
 
Natuurlijke locaties
Op de Doornikse Natuurakkers, een rijk en veelzijdig cultuurlandschap rond Landgoed Doornik, was een bomvol programma. Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, liet zien dat hij als cabaretier vaak sneller is dan zijn eigen schaduw. Ook op de Doornikse Natuurakkers: het Nijmeegse dansduo LEF met de nieuwe voorstelling Stuck, en 9x13, een theatrale fanafare en de meest swingende rouwstoet ooit. Op de Drempel, die eiland Veur-Lent verbindt met het vasteland in het noorden, konden bezoekers een zonneprint maken bij 8 MINUTE TIME TRAVEL. Op een Waalstrandje op eiland Veur-Lent, een eindje struinen vanaf de historische bunker, was danstheater van het Arnhemse impro vi. Ook op een iets noordelijker gelegen Waalstrandje, was theater en dans. Cie. Perelman speelde hier de nieuwe voorstelling Zu den Sachen selbst. Riedon van den Berg & Chaiara Ferraglia dansten You & I, één van de hoogtepunten van afgelopen editie van Theatraal AM Waal. Ook in het zand, maar dan onder de massieve pijlers van de Waalbrug in het Bastion, was VER- van by BY te zien: een bijzondere combinatie van moderne dans en klankkunst. In het Sprokkelbos liet De Stilte kinderen spelenderwijs kennismaken met moderne danskunst en zorgde Malibu er met vrolijke muziek voor dat de nazomer nóg wat harder schijnen.
 
Avontuurlijk muziekprogramma
Bezoekers ontdekten veel nieuwe bands en artiesten. Popronde-talent AAPNOOTMIES liet gloedvolle, Nederlandstalige liedjes horen in de intieme huiskamer van De Kleine Wiel. Een schuur op het erf van LuilekkerLent, normaal bevolkt door boerderijdieren, veranderde voor even in poppodium. S.T. Cordell, met leden van o.a. Beukorkest, speelde hier analoge dancemuziek. Het Vlaamse KRANKLAND, met leden van bands als Magnus en Amatorski, liet de kleurrijke muziek horen van debuutalbum Wanderrooms. In Kunst en Koken bracht Marc van der Holst een muzikale ode aan Gerard Reve met zijn project The Avonden. In de kapschuur van Doornikshof, verscholen tussen noten- en fruitbomen, liet de Amsterdamse band Rivers een volstrekt eigen interpretatie horen van aloude americana.
 
Struintochten door de polder
Bezoekers die even genoeg hadden van muziek, theater, dans of literatuur, konden genieten van bijzondere struintochten. Bezoekers leerden veel bij over natuur en cultuurhistorie tijdens een struintocht door de Bemmelse Waard, onder begeleiding van De Bastei. Ook was er een nieuwe editie van Expeditie Noord. Kunstenares Eva Olthof nam bezoekers mee voor een avontuurlijke performancewandeling over eiland Veur-Lent, en liet het landschap door haar ogen zien.
 
Festival De Oversteek 2017
Volgend jaar is op nieuw een editie van Festival De Oversteek. Voor de negende keer trekken we erop uit voor voorstellingen, natuur en cultuurhistorie aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Schrijf de data alvast op in je agenda: zondagmiddag 3 en 10 september. Tot dan!
 

Aanstaande zondag XL-editie oost


Foto: Willem Melssen

Op zondag 11 september is een extra grote editie oost van Festival De Oversteek. In totaal zijn er zo’n 30 voorstelling op 14 locaties ten oosten van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. Optredende artiesten zijn o.a. Lebbis, Bettie Serveert en Philip Bosschaerts (Mintzkov). Kunstenares Eva Olthof neemt je tijdens Expeditie Noord mee voor een avontuurlijke performancewandeling over eiland Veur-Lent. Alle optredens zijn kleinschalig en vinden plaats op verrassende, groene locaties.
 
Hoogtepunten
Cabaretier Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, speelt in een groen amfitheater fragmenten uit zijn laatste voorstelling De Paardenpoetser. In een historische tuinbouwkas treden Carol van Dijk en Peter Visser van Bettie Serveert op, vaandeldragers van de nederindie. Ook in de Kas: de openingsvoorstelling van pianist Pieter de Graaf, onderdeel van het Kyteman-orkest. Hij speelt solo verstilde pianocomposities en improvisaties. Philip Bosschaerts, voorman van de Vlaamse indieband Mintzkov, speelt op Festival De Oversteek voor het eerst zijn solovoorstelling Dark Early Morning Light. Hij doet dit tussen de loden buizen van het historische pompstation Das Kabinett.
 
Nieuwe locaties
Festival De Oversteek is voor het eerst op eiland Veur-Lent. Kunstenares Eva Olthof neemt je tijdens Expeditie Noord mee voor een avontuurlijke performancewandeling over het eiland. In het Bastion, het stoere nieuwbouwcomplex onder de Waalbrug, brengt by BY een muzikale dansvoorstelling. Op een goed verborgen waalstrandje speelt danstheater impro vi. Even verderop, op de drempel over de Spiegelwaal, maken bezoekers hun eigen zonneprint bij 8 MINUTE TIME TRAVEL. Een andere nieuwe locatie is de Doornikse Natuurakker, met onder meer het Nijmeegse dansduo LEF en neo-fanfare 9x13. Ook nieuw is het Sprokkelbos, waar Malibu het beste van de jaren negentig opnieuw tot leven brengt.
 
XL-editie oost
Festival De Oversteek presenteert een uitgebreid programma in alle genres. AAPNOOTMIES laat poppy, Nederlandstalige muziek horen in De Kleine Wiel, onderdeel van de duurzame nieuwbouwwijk Iewan. In LuilekkerLent speelt S.T. Cordell, met bandleden van o.a. Beukorkest, analoge dancemuziek. Ook KRANKLAND treedt hier op, een Vlaamse supergroep met muzikanten die eerder in o.a. Magnus speelden. In Bemmel spelen de Vlaamse singer-songwriter Chantal Acda (in een vijftiende eeuws kerkje) en Niek Pronk (in een historisch dijkmagazijn). Cie. Perelman en Riedon van den Berg & Chiara Ferraglia dansen op Waalstrandjes. Lotte Lentes en Jesse Laport dragen voor.
 
Kinderprogramma
Ook voor de jongste overstekers is genoeg te doen: in de Kas leest verhalenverteller Eric Borrias voor en schminkt Sharista Bechan. In het Sprokkelbos zijn korte dansvoorstellingen van De Stilte. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang voor het festival.
 
Festival De Oversteek
Festival De Oversteek is muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op landelijke locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Dit jaar is de achtste editie. Op 4 september was een geslaagde editie west op acht locaties oostelijk van de Waalbrug.
 
Tickets
Online dagkaarten voor 11 september kosten € 15,-. Bij alle locaties zijn kaarten ook contant te koop voor € 20,-.

Geslaagde editie west van Festival De Oversteek


Foto: Willem Melssen

Op zondagmiddag 4 september was editie west van Festival De Oversteek 2016. Honderden mensen bezochten zo'n twintig voorstellingen op acht unieke locaties aan de westzijde van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. Bekijk een eerste selectie foto's op Facebook.
 
Hof van Holland
Mauro Pawlowski opende #FOS16 met nieuwe, Nederlandstalige nummers in Hof van Holland. De boerderijwoning en de erachter gelegen tuin en boomgaard, werden de hele dag goed bezocht. Er was dans van jonge makers (AnNaonymi en Jamie de Groot), verfrissende elektropop van Chop Wood en een voordracht van Else Kemps. Kinderen konden naar hartelust klauteren en spelen tijdens de voorstelling Klauterstout. Ook was er een expositie met schetsen van toekomstige kunstwerken voor Hof van HolLandArt te zien.
 
Improvisatie op locatie
Artiesten lieten zich tijdens Festival De Oversteek graag inspireren door de locatie waar zij speelden en het omringende landschap. Twee jonge muzikanten brachten een volledig geïnspireerde set ten gehore in Dijkhuis Gijs. Bram Stadhouders, jazzgitarist en componist, deed dat met jazzgitaar. Marlon Penninkhof speelde als Panenkov volledig elektronische muziek. Even verderop, in de kersenboomgaard aan de Zaligestraat, was Cie. Perelman te zien met de tragikomische voorstelling Zu den Sachen selbst. Ook deze voorstelling werd aangepast op de locatie.
 
Voorstellingen op eiland Veur-Lent
Voor het eerst presenteerde Festival De Oversteek voorstellingen op eiland Veur-Lent. In het Bastion, het stoere nieuwsbouwcomplex onder de pijlers van de Waalbrug, trad Lilian Hak op. Vanaf het Bastion vertrokken ook drie avontuurlijke performancewandelingen onder begeleiding van kunstenaar Wim Huijbers. Op een goed verscholen Waalstrandje nabij bij 885 was de solovoorstelling van Monique Hendriks te zien tegen een achtergrond van de historische binnenstad. Aan de voet van de jongste brug in het Rivierpark, de Zaligegbrug, droeg ex-campusdichter Wout Waanders voor.
 
Koken aan de Waal
Voor veel bezoekers was Koken aan de Waal een welkome rustplek. Er waren hapjes en drankjes verkrijgbaar uit eigen tuin- en boomgaard. Stephanie Struijk (in een vorig leven bekend als Stevie Ann), speelde Nederlandstalige liedjes die zij schreef tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten met Daniel Lohues. Ander Nederlandstalig werk, maar dan met een Vlaamse tongval, werd gespeeld door Stoomboot, ofwel Niels Boutsen.
 
Lentse Oeverspelen
Festival De Oversteek was aanwezig op de Lentse Oeverspelen. In de Schuur van Henk, backstage bij Café De Zon, betrad het publiek even een andere wereld tijdens de zinsbegoochelende voorstelling van Carla Rósín Behal. En kwam weer met beide voeten terug op aarde dankzij de rootsy folkpop van Darlyn. Buiten speelde Theatergroep Troubamour een vrolijke voorstelling over de eeuwige zoektocht naar de prins op het witte paard.
 
Editie oost op 11 september
Aanstaande zondag is editie oost van Festival De Oversteek. Er zijn dan voorstellingen op maar liefst veertien locaties ten oosten van de Waalbrug. Enkele hoogtepunten: Lebbis, Bettie Serveert en Mintzkov-zanger Philip Bosschaerts. Ook zijn er opnieuw avontuurlijke performancewandelingen over eiland Veur-Lent. Tickets zijn  € 15,- zijn te koop in de ticketshop.