fbpx

Atelier TAW 2023

ATELIER THEATER AAN DE WAAL (ATELIER TAW)

Aanmelden is uitgesteld tot 1 mei! 

Festival De Oversteek daagt met Atelier TAW jonge ambitieuze makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en presenteren op uiteenlopende locaties in Nijmegen-Noord. Atelier TAW is binnen het dynamische Gelderse rivierenlandschap van Nijmegen-Noord de ideale playground voor jonge dans- en theatermakers.

Ruimte voor ontwikkeling

Als maker ga je bij Atelier TAW zowel creatief als productioneel te werk. In plaats van werken op een balletvloer van een theaterzaal, benut je de lokale elementen van de locatie, zoals het gras of het zand. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen. In het maakproces krijg je professionele begeleiding, de kans om je voorstelling te testen en de mogelijkheid om vragen te stellen aan oud TAW-ers. Tijdens Festival De Oversteek presenteer je je werk aan een breed, intiem publiek. 

Deelnemers van vorig jaar: 

Reacties van makers die eerder deelnamen:

  • Riedon van den Berg: “TAW gaf ons de mogelijkheid om onze kwaliteiten te ontwikkelen als dansmakers op locatie en ons te presenteren aan een professioneel werkveld. Atelier TAW is een heerlijk uitstapje buiten de gebaande theaterpaden. Ik voelde me er als een kind in een zandbak.”
  • Sophia Maria Kienhuis: “TAW gaf me de kans om door te groeien in mijn eigenzinnige multidisciplinaire voorstellingen.”
  • Stephan Bikker: “Op het festival ontdekte ik de maker in mij. De directe respons van het publiek is enorm fijn en verhelderend.”

Hieronder een filmpje van eerdere deelnemers:
https://www.youtube.com/watch?v=1a3-NHVAH48&t=3s 

Aanmelden Atelier TAW 2023 

Atelier TAW is er voor nieuwe makers, van studerend tot afgestudeerd met enkele jaren ervaring. Alle vormen van theater en dans zijn welkom: moderne dans, muziektheater, teksttoneel, mime, performance en meer. Makers kunnen zich individueel of als groep aanmelden. Een voorstelling duurt 20 tot 30 minuten.

Belangrijke criteria zijn zeggingskracht, originaliteit en de mate waarin je gebruik maakt van de toegewezen speellocatie. Atelier TAW geeft voorkeur aan nieuwe producties. Echter zijn bestaande producties ook toegestaan, mits aangepast voor de toegewezen locatie.

Aanmelden kan tot 1 mei. Halverwege mei maken we de selectie bekend die mag deelnemen aan Atelier TAW 2023. In de maanden die volgen ga je aan de slag met de voorstelling. Er zijn 3 contactmomenten: 

  • Op 10 juni word je gematcht aan een locatie en ontmoet je mede TAW-ers
  • In juli vindt een professionals dag plaats waarbij je je voorstelling kan laten zien aan mede TAW-ers en professionals. Op deze dag word je ook gematcht  aan een van de professionals die je vervolgens begeleidt in aanloop naar het festival
  • In augustus vindt een tweede professionals dag plaats waarop je oud TAW-ers ontmoet en gebruik kan maken van hun kennis rondom acquisitie om zo je voorstelling eventueel door te laten stromen naar andere festivals, theaters, of andere plekken in de sector 

 

Het eindresultaat van de deelnemers is te bewonderen op 2 & 3 september op de vijftiende editie van Festival De Oversteek. Per gezelschap is een gage beschikbaar van €550,- (voor solo/duo) of €750,- (voor 3+) excl. BTW, incl. reiskosten.

 

LET OP: elke deelnemer van het Atelier TAW vragen wij op de dag zelf 1 á 2 mensen mee te nemen die de productie ondersteunen, publiek opvangen, tickets checken, helpen op- en afbouwen etc. Zij worden net als alle andere vrijwilligers in de ochtend vooraf gebriefd en zijn ook van harte welkom op de afterborrel/hap samen met alle artiesten, kunstenaars en medewerkers. 

 

Mocht je nog ergens vragen over hebben, neem dan contact op met: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


INSCHRIJFFORMULIER

Ga mee op Expeditie Noord

De vierde editie van Expeditie Noord vindt beide zaterdagen en zondag 1 september plaats bij Fabrikaat/Hof van Holland. Rondom deze oude herenboerderij met hoogstamboomgaard verrijst de komende jaren een grootschalige nieuwbouwwijk. De eerste cementwagens verkennen nu het terrein en het zal niet lang duren voordat fundering, muren, trappen, ruiten, bedden, tv's, gezinsauto's, honden, en drukke geboorteborden hun plek vinden.

Tijdens Expeditie Noord krijg je alvast een kijkje in deze verstedelijkte, betonnen toekomst. Curator Herman van Muijsenberg voert langs de buitengewone wegen van het absurdisme. Voor je het weet ben je in gesprek met een schilderij en hoor je wat een sculptuur zoal bezighoudt. Wat begrijpt een kunstwerk van het bestaan? Hoe kijkt het naar zijn plek in de wereld? En wat kunnen wij in Nijmegen-Noord leren van een al dan niet abstract landschapstafereel? Er komt werk aan het woord van Anan Striker, Barbara Walbrun, Caz Egelie, Meg Forsyth en Nikki Selser. Ook zijn diverse installaties te zien, waaronder van Lucas Sloot en Nowah Kater.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS & 7 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
20.00 & 21.30 uur (30 minuten)

ZONDAG 1 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
15.30 & 17.30 uur (30 minuten)

Nowah Kater - BLAASKAKEN
Performatieve geluidsinstallatie
14.30 & 16.30 uur (30 minuten)

Expeditie Noord
Met Expeditie Noord gebruikt Festival De Oversteek het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord als decor en podium voor beeldende kunsten. Jaarlijks presenteren beeldend kunstenaars nieuw of bestaand werk op locatie in Nijmegen-Noord. Hierbij laten zij zich inspireren door de aanwezige natuur en cultuurhistorie, en het omringende landschap. Het werk van de kunstenaars belicht het landschap op kunstzinnige wijze, en nodigt publiek uit met nieuwe ogen naar de omgeving te kijken.

In 2019 is de vierde editie van Expeditie Noord. De eerste twee edities betonden uit interactieve performancewandelingen: van Eva Olthof en Michiel Huijben in 2016, en van Dorien de Wit en Isolde Venrooy in 2017. In 2018 brachten Maaike Jaspers en Pim Steinmann voor Expeditie Noord de Spiegelwaal in kaart. Ze gingen op ontdekkingstocht op en om het water, en verzamelden audiofragmenten: geluiden, verhalen, ontmoetingen, waarnemingen en gedachten. Gekoppeld aan de audiofragmenten maakten zij tekeningen op locatie.

Alle kunstenaars van Expeditie Noord documenteren hun wandelingen. Ze maken notities, foto’s en video’s van hun werkproces en de uitvoering ervan. Door de documentatie blijft het werk ook na Festival De Oversteek beschikbaar, en ontstaat een duurzaam naslagwerk over de ontplooiing van het Rivierpark.

Nieuws

Geen Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september

Geen Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september

Vanwege de onzekerheid over de regelgeving rondom het coronavirus hebben we besloten de organisatie van onze aankomende festivaleditie op 5 en 6 september te staken. We onderzoeken de mogelijkheid om in het najaar alsnog een festivaleditie te organiseren. Mochten we hier meer over weten, dan laten we dit direct op onze website weten.

Read more

Dit was #FOS19 editie Oost

Dit was #FOS19 editie Oost

Struinen langs de Waal, door bosjes en langs dukdalven, guerillakunst van LAB Derde Wal aan de kant van de dijk, absurdisme non-stop met Gummbah & nog veel meer: dit was Festival De Oversteek 2019 - editie Oost. Graag tot #FOS20! 

Read more

How to Oversteek - editie Oost

How to Oversteek - editie Oost

Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Festival De Oversteek – editie Oost op zaterdag 7 en zondag 8 september.

Read more

Dit was #FOS19 editie West

Dit was #FOS19 editie West

Dans tussen de roeiboten, onder brugpijlers, op strandjes en op de bovenste verdieping van Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent, rock & roll in een tuinbouwkas en nachtelijk muziektheater en electropunk in een oude herenboerderij: dit was Festival De Oversteek 2019 - editie West. 

Read more

How to Oversteek - editie West

How to Oversteek - editie West

Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Festival De Oversteek – editie West op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september.

Read more

Festival De Oversteek 2019: voor het eerst twee weekenden lang

Festival De Oversteek 2019: voor het eerst twee weekenden lang

Festival De Oversteek 2019 is dit jaar voor het eerst twee weekenden lang! Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, en zaterdag 7 en zondag 8 september dompel je jezelf voor de elfde keer onder in een divers programma met muziek, theater, dans, literatuur, performance, beeldende kunst en alles ertussenin. Koop koop je gemakkelijk (én € 5,- goedkoper dan aan de deur) online.

Read more

Stagemanagers gezocht!

Stagemanagers gezocht!

Join the team: voor Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september zoeken we enthousiaste stagemanagers. Als stagemanager heb je één van de vele groene en sfeervolle festivallocaties onder je hoede en zorg je ervoor dat alles hier soepeltjes verloopt. Je bent het eerste aanspreekpunt voor publiek en artiesten, en zorgt ervoor dat alle optredens op tijd beginnen. Houd je van festivals en steek je graag je handen uit de mouwen? Meld je aan door een mailtje te sturen naar José Mak: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more