fbpx

Ga mee op Expeditie Noord

De vierde editie van Expeditie Noord vindt beide zaterdagen en zondag 1 september plaats bij Fabrikaat/Hof van Holland. Rondom deze oude herenboerderij met hoogstamboomgaard verrijst de komende jaren een grootschalige nieuwbouwwijk. De eerste cementwagens verkennen nu het terrein en het zal niet lang duren voordat fundering, muren, trappen, ruiten, bedden, tv's, gezinsauto's, honden, en drukke geboorteborden hun plek vinden.

Tijdens Expeditie Noord krijg je alvast een kijkje in deze verstedelijkte, betonnen toekomst. Curator Herman van Muijsenberg voert langs de buitengewone wegen van het absurdisme. Voor je het weet ben je in gesprek met een schilderij en hoor je wat een sculptuur zoal bezighoudt. Wat begrijpt een kunstwerk van het bestaan? Hoe kijkt het naar zijn plek in de wereld? En wat kunnen wij in Nijmegen-Noord leren van een al dan niet abstract landschapstafereel? Er komt werk aan het woord van Anan Striker, Barbara Walbrun, Caz Egelie, Meg Forsyth en Nikki Selser. Ook zijn diverse installaties te zien, waaronder van Lucas Sloot en Nowah Kater.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS & 7 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
20.00 & 21.30 uur (30 minuten)

ZONDAG 1 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
15.30 & 17.30 uur (30 minuten)

Nowah Kater - BLAASKAKEN
Performatieve geluidsinstallatie
14.30 & 16.30 uur (30 minuten)

Expeditie Noord
Met Expeditie Noord gebruikt Festival De Oversteek het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord als decor en podium voor beeldende kunsten. Jaarlijks presenteren beeldend kunstenaars nieuw of bestaand werk op locatie in Nijmegen-Noord. Hierbij laten zij zich inspireren door de aanwezige natuur en cultuurhistorie, en het omringende landschap. Het werk van de kunstenaars belicht het landschap op kunstzinnige wijze, en nodigt publiek uit met nieuwe ogen naar de omgeving te kijken.

In 2019 is de vierde editie van Expeditie Noord. De eerste twee edities betonden uit interactieve performancewandelingen: van Eva Olthof en Michiel Huijben in 2016, en van Dorien de Wit en Isolde Venrooy in 2017. In 2018 brachten Maaike Jaspers en Pim Steinmann voor Expeditie Noord de Spiegelwaal in kaart. Ze gingen op ontdekkingstocht op en om het water, en verzamelden audiofragmenten: geluiden, verhalen, ontmoetingen, waarnemingen en gedachten. Gekoppeld aan de audiofragmenten maakten zij tekeningen op locatie.

Alle kunstenaars van Expeditie Noord documenteren hun wandelingen. Ze maken notities, foto’s en video’s van hun werkproces en de uitvoering ervan. Door de documentatie blijft het werk ook na Festival De Oversteek beschikbaar, en ontstaat een duurzaam naslagwerk over de ontplooiing van het Rivierpark.

Nieuws

Geen Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september

Geen Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september

Vanwege de onzekerheid over de regelgeving rondom het coronavirus hebben we besloten de organisatie van onze aankomende festivaleditie op 5 en 6 september te staken. We onderzoeken de mogelijkheid om in het najaar alsnog een festivaleditie te organiseren. Mochten we hier meer over weten, dan laten we dit direct op onze website weten.

Read more

Dit was #FOS19 editie Oost

Dit was #FOS19 editie Oost

Struinen langs de Waal, door bosjes en langs dukdalven, guerillakunst van LAB Derde Wal aan de kant van de dijk, absurdisme non-stop met Gummbah & nog veel meer: dit was Festival De Oversteek 2019 - editie Oost. Graag tot #FOS20! 

Read more

How to Oversteek - editie Oost

How to Oversteek - editie Oost

Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Festival De Oversteek – editie Oost op zaterdag 7 en zondag 8 september.

Read more

Dit was #FOS19 editie West

Dit was #FOS19 editie West

Dans tussen de roeiboten, onder brugpijlers, op strandjes en op de bovenste verdieping van Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent, rock & roll in een tuinbouwkas en nachtelijk muziektheater en electropunk in een oude herenboerderij: dit was Festival De Oversteek 2019 - editie West. 

Read more

How to Oversteek - editie West

How to Oversteek - editie West

Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Festival De Oversteek – editie West op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september.

Read more

Festival De Oversteek 2019: voor het eerst twee weekenden lang

Festival De Oversteek 2019: voor het eerst twee weekenden lang

Festival De Oversteek 2019 is dit jaar voor het eerst twee weekenden lang! Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, en zaterdag 7 en zondag 8 september dompel je jezelf voor de elfde keer onder in een divers programma met muziek, theater, dans, literatuur, performance, beeldende kunst en alles ertussenin. Koop koop je gemakkelijk (én € 5,- goedkoper dan aan de deur) online.

Read more

Stagemanagers gezocht!

Stagemanagers gezocht!

Join the team: voor Festival De Oversteek 2020 op 5 en 6 september zoeken we enthousiaste stagemanagers. Als stagemanager heb je één van de vele groene en sfeervolle festivallocaties onder je hoede en zorg je ervoor dat alles hier soepeltjes verloopt. Je bent het eerste aanspreekpunt voor publiek en artiesten, en zorgt ervoor dat alle optredens op tijd beginnen. Houd je van festivals en steek je graag je handen uit de mouwen? Meld je aan door een mailtje te sturen naar José Mak: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more

Praktisch

Praktische informatie

PROGRAMMA

Lees voor je bezoek de praktische handleiding: how to Oversteek - editie West.

Zaterdag 31 augustus en 7 september

Het programma op beide zaterdagavonden is in de oude, karakteristieke boerderij aan de Oosterhoutsedijk 88: Fabrikaat/Hof van Holland. Het terrein gaat om 19.30 uur open, aanvang programma is 20.00 uur. Omdat er beperkt parkeergelegenheid is voor auto's raden we je aan met de fiets te komen. Je kunt pinnen op locatie.

Zondag 1 en 8 september
Het programma op beide zondagen vindt plaats van 12.30 tot 18.00 uur. Beide dagen zijn er zo’n vijfentwintig acts en voorstellingen op tien tot vijftien locaties. Let op: het is niet mogelijk en ook niet de bedoeling om alle voorstellingen te zien. We bieden een ruim aanbod zodat je zelf een leuke route kunt uitstippelen door de polder. Laat je verrassen door onbekende voorstellingen en locaties. Als je het rustig aan doet, kun je ieder uur een voorstelling zien. Een gemiddelde festivalbezoeker ziet per dag zo'n vijf programma's.

Festival De Oversteek daagt je uit zelf je route te bepalen tussen de verschillende locaties. Hoe ga je te werk? Simpel. Begin bij het programma en kies één of meerdere acts of locaties uit die je in ieder geval wilt bezoeken. Kijk vervolgens op de kaart en het blokkenschema welke locaties en programma-onderdelen in de buurt liggen, en stippel je eigen route uit.

Let op: wil je een bepaalde voorstelling graag zien? Kom dan op tijd! Na aanvang van de dans- en theatervoorstellingen is geen toegang meer. Voor de muziekvoorstellingen is het deurbeleid minder stringent.

 

Tickets

Je bezoekt het festival met een dagticket of weekender. Er zijn geen tickets voor aparte voorstelling. Een dagticket voor het zaterdagprogramma kost € 12,50, dat voor het zondagprogramma € 15,-. Een weekendticket kost € 25,-. Voor een volledig overzicht: zie onze ticketpagina.

Tickets koop je goedkoop en gemakkelijk online. Op vertoon van je ticket (uitgeprint of op je telefoon) ontvang je op iedere willekeurige festivallocatie een festivalbandje dat toegang geeft tot alle locaties en programma's op die dag. Bij de centrale festivallocaties Historische Tuinderij Warmoes (1 september) en Stroom (8 september) zijn ook fysiek tickets te koop, deze zijn € 5,- duurder dan online. Let op: er is geen PIN aanwezig op locatie, graag zo gepast mogelijk betalen.

 

CENTRALE FESTIVALLOCATIES

Bezoek beide festivaldagen vanaf 12.00 uur onze centrale festivallocaties: Historische Tuinderij Warmoes (zondag 1 september) en Stroom (zondag 8 september). Hier vind je de kaartverkoop en de informatiebalie. Ook plof je er neer voor een lekker hapje of drankje.

 

BEREIKBAARHEID

De verschillende locaties van Festival De Oversteek liggen op diverse afstanden van elkaar, variërend van een minuutje lopen tot vijftien minuten fietsen. Een bezoek aan Festival De Oversteek is hierdoor een heerlijke wandeling of fietstocht door een prachtig rivierenlandschap. Houd wel rekening met de afstanden; hoe meer je onderweg bent, hoe minder programma's je ziet. Ga je graag naar zoveel mogelijk voorstellingen? Kies dan voor een aantal locaties op loopafstand van elkaar. Houd je meer van avontuur? Spring dan op je fiets en ga op ontdekkingstocht langs bijzondere uithoeken van het festivalgebied.


Let op: de Zaligestraat is zondag 1 september afgesloten. Het programma in de Kersenboomgaard is daarom verplaats naar Onder Brug De Oversteek. Locaties 5 t/m 8 kun je het beste bereiken via Brug De Oversteek, zie de groen gemarkeerde lijn op de kaart. Gebruik hierbij het trappetje tussen de Oosterhoutsedijk en de brug. Je kunt ook een stukje verderop aan de Oosterhoutsedijk het op de kaart groen gemarkeerde pad volgen naar Griftdijk Noord.

FIETS, TREIN, AUTO, BENENWAGEN
Er zijn verschillende manieren om naar Festival De Overteek te komen, en je tijdens het festival voort te bewegen:

Fiets
De beste manier om naar Festival De Oversteek te komen én tijdens het festival een goede vriend, is de fiets. Vanuit het centrum van Nijmegen heb je maar liefst de keuze uit drie bruggen om naar het festival te komen. Op 2 september brengt De Oversteekje in het hart van het festivalgebied. Een week later pak je het beste de Waalbrug. Ook vanaf de snelbinder naast de spoorbrug zijn alle festivallocaties goed te bereiken.

Trein
Kom je met de train naar Festival De Oversteek? Of heb je geen fiets? Op station Nijmegen zijn OV-fietsen te huur voor € 3,85 per dag. Vanuit station Nijmegen fiets je via de snelbinder binnen vijftien minuten naar de meeste locaties in het festivalgebied. Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig en moet je jezelf registreren. Lees hier meer over hoe de OV-fiets.
Je kunt vanaf station Nijmegen ook de trein pakken naar station Nijmegen Lent. Vanaf hier loop je via de Laauwikstraat binnen 15 minuten naar de meeste festivallocaties. Let op: met de fiets zijn veel meer locaties bereikbaar, we raden daarom aan een OV-fiets te huren op station Nijmegen.

Auto
Bij vrijwel alle festivallocaties kun je gratis je auto parkeren. Parkeer bij voorkeur op een centrale plaats en ga te voet verder. Let op: Nijmegen-Noord is volop in ontwikkeling; vertrouw niet te veel op je GPS, en laat je leiden door verkeersborden en fysieke aanwijzingen onderweg.

Benenwagen
Met de benenwagen Festival De Oversteek bezoeken kan; sommige locaties liggen op loopafstand van elkaar. Wil je ook verder weg gelegen locaties bereiken, dan is het beter op de (OV-)fiets te komen.

 

Eten en drinken

zondag 1 september
Op de festivallocaties Fabrikaat/Hof van Holland en Historische Tuinderij Warmoes kun je terecht voor een hapje en drankje, vaak uit eigen tuin en boomgaard. Voor een goed glas wijn en bijpassende borrelhapjes meer je aan op het buitenterras van Koken aan de Waal.

zondag 8 september
Drie locaties zijn horecagelegenheden. Hier kun je terecht voor een lunch, borrel of diner: Café Eten en Drinken LentGrand Café Liz en Stroom. In het Kasje van Doornik, valkbij de Doornikse Natuurakkers, is het heerlijk verpozen en geniet je van een grote variëteit koffie en thee, en hartige en zoete lekkernijen uit eigen tuin en gaard.

Let op: op veel locaties is geen PIN aanwezig op locatie, graag zo gepast mogelijk betalen.

 

VRAGEN?

Heb je nog vragen over je bezoek aan Festival De Oversteek? Stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of een chatbericht via Facebook. Veel plezier op #FOS19!