fbpx

Frank Antonie van Alphen

Auteur Frank Antonie van Alphen neemt je vanuit het kleine café aan de haven mee naar de Veerdam aan de Waal. Hij verhaalt over Kaaisjouwers: de roemruchte dokwerkers van de Nijmeegse benedenstad.

Je kent het misschien wel: het verhaal van de Kaaisjouwers, dat legertje van twintig tot dertig Nijmeegse losarbeiders uit het interbellum. Ze losten en laadden de schepen aan de Waalkade en in de havens, daar in dat hardwerkende vroeger. Maar wat deden ze als er geen werk was aan het waterfront? En dat gebeurde nogal eens. Want lang niet elke dag werden er door binnenvaartschepen goederen naar de Karelstad vervoerd. En de Kaaisjouwers waren dagloners. Straatarme dagloners.
Frank Antonie van Alphen, schipperszoon en schrijver van De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal neemt je vanaf Café de Zon mee naar de rivier en vertelt het verhaal dit keer van de andere kant. Luister hoe de sjouwers de Betuwe in trokken om in de kersenpluk te gaan werken. Of richting Duitse grens liepen om in de steenfabrieken aan de slag te gaan .
Wandel mee met Frank Antonie naar de Veerstoep waar de sjouwers voertuigen op de Gierpont lieten zakken, om die aan de andere kant weer de Waalkant op te duwen. En als het winter was, was dat allesbehalve een pretje want een gevaarlijk klus. Het gebeurde wel eens dat een Kaaisjouwer met zijn dronken kop onder de wielen terechtkwam en in het ziekenhuis belandde. Ziekenhuis?! Dat konden ze niet betalen! Verhalen, verhalen. En Frank Antonie vertelt ze. Op geheel eigen wijze.

www.dekaaisjouwers.nl
www.frankantonie.nl

ZONDAG 1 SEPTEMBER
Café De Zon, Oosterhoutsedijk 16
13.30, 15.00 & 16.00 uur (30 minuten)