fbpx

Programma festival de Oversteek 2021Festival de Oversteek - zondag 5 september - Nijmegen-Noord

Het programma is bekend! Maak op 5 september de oversteek naar onbekende voorstellingen, en ga mee op avontuur naar de meest bijzondere, vaak onbetreden locaties aan de oevers van de Waal.
Kaarten koop je in onze ticketshop via deze link.

Voor meer nieuws en informatie: hou onze website in de gaten en volg Festival De Oversteek op FacebookInstagram of LinkedIn.

 


De burgemeester leest voor! (kinderprogramma)Hubert Bruls, onze burgemeester leest speciaal voor onze jongste festivalbezoekers voor uit de doldwaze avonturen van Agent en Boef. Nou, daar moet je bij zijn dus! Voor kinderen is het gratis entree. Je ouders moeten wel even reserveren. Wees snel want op is op!

Dit programma is in samenwerking met Bibliotheek Gelderland Zuid.

Locatie: Historische Tuinderij De Warmoes

9 bells - Zoë D'HontNine Bells is een compositie van Tom Johnson uit 1979. In een grid van 9 bellen worden verschillende geometrische patronen belopen en ondertussen worden in een mathematische opeenvolging de bellen aangeslagen. Dit resulteert in een hypnotiserende opeenvolging van
ritmes en harmonieën. Een rituele dans in een kosmische constellatie.

Locatie: Botenloods RV De Waal

Blues & Brew - Schavuit & Co


Schavuit & Co presents Blues & Booze.

Rechtstreeks van de Lange Hezelstraat in Nijmegen naar de Lentse Delta. Schavuit & Co komt met een cocktail van de vetste Delta blues en lokale geheimen op het gebied van home brew bier. Bij een slok zit een goed (lokaal) verhaal & bij elk goed verhaal hoort weer een goede song.

Kom dus genieten van Moonshine en van het verdriet van een ander met een middagje Blues & Brew tijdens festival de oversteek.

Proeverij alleen voor 18+

Locatie: Sprok

Borokov BorokovHet knotsgekke Antwerpse drietal Borokov Borokov, volgens de band zelf vernoemd naar ‘de enige cocktail die ze destijds konden betalen’
In tegenstelling tot wat de groepsnaam – een cocktail van slechts twee identieke ingrediënten – doet vermoeden, is de Nedertronische muziek van Borokov Borokov een mix van uiteenlopende genres zoals Hi-NRG, punk, global pop, hardcore, lounge music en kleinkunst.

Absurdistische, experimentele en dansbare electronica met Vlaamse zang.
Drie man sterk, allemaal een bak electronica voor de neus. Deze show bouwt van trage, stroperige electronica via acid-flashbacks op naar hi-tempo synthpop. Een sympathieke mindfuck. 


Locatie: Sprok

CIA - Niet zo slechtThe stage of the ‘Niet zo slecht’ ACT rises from his ashes. Dakota Havard and Thijs Linssen team up
again for a sequal. During this psyop you will travel trough the world of lies, discomforting truths and
mythes of the CIA. We will be watching you!

Locatie: Fabrikaat

Collectief LudvikVlag
Drie zangeressen staan op het punt om 'Die Zauberflöte' op te voeren, een echte klassieke opera. De ouverture start, de opera begint.

Totdat een van de spelers midden in een aria de Nederlandse vlag ophijst. Dit was niet afgesproken. Nog even proberen de twee andere spelers de vlag te negeren, maar dit gaat nogal lastig. De twee spelers proberen het op te lossen, zodat het publiek niets zal merken. Maar tussen de klassieke melodieën en teksten klinken hedendaagse standpunten en meningen. "Een vlag kan toch geen kwaad? We zijn immers Nederlandse theatermakers, niet? Best iets om trots op te zijn."

Langzaam neemt een discussie de opera over. Trotse Hollander of chauvinist? Europeaan of dromer? Met een grote dosis muzikaliteit en humor gaat Collectief Ludvik op zoek naar antwoorden.

Concept: Collectief Ludvik

Spel en zang: Milou Peters, Hansje van Welbergen & Anne Wielink

Eindregie: Jasper van Hofwegen

Coaching: Lisenka Heijboer

Foto: Moon Saris
Geproduceerd in coproductie met de Winterkaravaan.

Collectief Ludvik
Collectief Ludvik is een Arnhems muziektheatercollectief bestaande uit Anne Wielink, Stan Geurts, Milou Peters en Maartje Goes. Zij studeerden allen in 2017 af aan ArtEZ Muziektheater en vormen sinds 2018 een collectief.

Ludvik maakt voorstellingen op het grensvlak van muziektheater en opera, met muziek als de motor van het verhaal. Met onderscheidende en vernieuwende voorstellingen wil Ludvik een breed publiek aanspreken en moderne opera’s maken voor een nieuwe generatie.Locatie: Fort Knotsenburg / Het Gezicht van Nijmegen

Cortisol-1Cortisol-1 is een vertaling van stress, onduidelijkheid en uitzichtloosheid en is gemaakt tijdens de eerste lockdown.

Vanuit het weidse landschap stap je binnen in een VR-omgeving en sta je middenin de Cortisol-1 trip waarin vervreemding en verbazing de overhand nemen.
Je maakt ter plekke deel uit van een audiovisuele dansperformance waarin je zowel de hoofdrol speelt als toeschouwer bent.

Cortisol-1 is het eindproduct van de versmelting van vier makers; Muzikant Erik Harbers aka UGI; danseres Esmée Le Can; filmmaker Rick Wiegerinck en regisseuse Jennine Grootemarsink.
Na Corisol-1 volgt een reeks vanuit hetzelfde vertrekpunt: onbehagen en stress. 

De installatie Cortisol-1 is doorlopend te bezoeken tijdens festival de Oversteek.

13.00 uur - 13.45 uur
14.00 uur - 14.45 uur
15.00 uur - 15.45 uur
16.00 uur - 16.45 uur

Locatie: Rivierkazemat Lent-Oost

Daniël Tomás


De Nederlandse pianist en producer Daniël Tomàs staat bekend om zijn atmosferische, narratieve pianospel.  

De coronapandemie zorgde er echter voor dat hij niet meer kon optreden en gaf hem daardoor de ruimte om een van zijn grootste dromen na te jagen: het opnemen van een solo piano album. 

Tijdens de lockdown van 2020 sloot Daniël zich 4 maanden lang elke ochtend, al improviserend, op met zijn piano. Door dit proces herontdekte hij de intimiteit en schoonheid van de ‘upright’ piano.  

Daniël vermengt neo-klassiek met improvisatie, elektronische sfeerklanken  synthesizerdrones. Doe je ogen dicht en zweef met hem mee naar een onondekte archipel ergens in het universum.  

Foto: Robin Wagenaar

Locatie: Doornikshof

DanzmanKunstenaar Antoine Kroes creëerde deze Nederlandstalige virtuele band waarbij niet de zanger, maar het fictieve 3D karakter DANZMAN centraal staat. Ongekende Nederlandstalige ElectroPop in combinatie met een groot geprojecteerde animatiefilm, vertellen de spirituele en muzikale reis van DANZMAN.

De muziek, dansend tussen de 80’s en de 00’s. Soms electronisch snoeihard, dan weer snaren-strelend-zacht. DANZMAN speelt met de Nederlandse taal. Prikkelend scherp, dan weer emotioneel misleidend.Locatie: Luilekkerlent

De Tegentijd - Merlijn TwaalfhovenHoe ga je om met veranderingen, grote uitdagingen en aanhoudende onzekerheid?
Hoe zou het zijn om de toekomst in de ogen te kijken vanuit het grootste perspectief denkbaar?
Voor deze vragen is tegentijd nodig. We nodigen je uit voor een tocht door de diepe tijd, een ontmoeting in de toekomst, een belofte aan een onbekend maar dierbaar persoon en een beweging van tijdrebellen.

De Tegentijd veroorzaakt een creatieve en wakkere houding door je fysiek en emotioneel onderdeel te maken van een groot verhaal. In een artistieke audiowandeling en de workshops en ontmoetingen die daarop aansluiten, ervaar je hoezeer je een essentiële schakel bent in de tijd en word je uitgenodigd om mee te denken en bouwen aan een lange termijnperspectief.

Website Tegentijd

De audiowandeling duurt ongeveer 50 minuten en het programma duurt 75 minuten.
Voor de wandeling heb je een telefoon met internet en je koptelefoon / oortjes nodig.

Startlocatie audiowandeling Iewan

Des Filles & de Boys - OMNIA PRO FAMILIALieve familie,

Jullie zijn  van harte uitgenodigd om met ons papa’s 65e verjaardag te vieren. Wij zouden het heel erg waarderen als jullie er bij konden zijn. 
Ondanks de gebeurtenissen van enkele jaren geleden..

Groetjes,
Saskia De Hond

In volle afwachting van de jarige, Elias De Hond proberen de broers en zussen De Hond alles feestelijk in goede banen te leiden. De familie is eindelijk weer eens samen, tot het grote genot van zus Saskia. Ondanks de worst die klaar staat en de augurken die rijkelijk vloeien, zien we het gezin in een wanhopige poging elkaar te vinden. Sluipend opent zich een beerput aan verwijten en beschuldigingen. Want wie draagt nu eigenlijk schuld voor het uiteenvallen van het gezin?
 
OMNIA PRO FAMILIA is een muziektheatervoorstelling over wanhopige pogingen elkaar te vinden, verloren tradities, krampachtige tompoezen en augurken gewikkeld in boterhamworst.

Spel en concept :Anne Freriks, Alex Molenaar, Robin Kuiper en Florian Slangen

Locatie: Historische Tuinderij De Warmoes

Dino Kino


Eén bioscoopstoel, één koptelefoon, één wit scherm en één grote rode knop om de videoclip te starten. Dit vind je binnenin de eenpersoonsbioscoop van de Arnhemse band Dino Kids! In deze installatie kun je 3 minuten lang helemaal opgaan in hun nieuwste dansvideo.
Extra bijzonder: de muziek en de videoclip zijn nooit buiten de Kino te zien of te horen.

Dino Kino is doorlopend te bezoeken.

Check meer Dino Kids hier

Locatie: Sprok

Doe Maar Niet‘Doe maar niet’ is een voorstelling vormgegeven door twee dansers, Lara en Lotte.
Dit dynamische dansduet gaat over de fysiek (on)gewenste afstand tussen mensen...

Locatie: Ooibosje

Elky Rosa Gerritsen - Leun
Ik denk in ik.
In ik, niet in wij, ons, samen.
Ik ben een kind van het individualisme.
Ik heb niemand nodig.
Ik ben autonoom, uniek, zelfstandig.
Ik ben een onafhankelijke vrouw.
Dat maakt je sterk. Toch?

Ik wil sterk zijn, zo sterk als een huis. Maar een huis bouw je niet alleen. Bakstenen, balken, glas, pannen en fundering. Alles leunt op elkaar. Het valt niet om. Is alles met elkaar verbonden? Waarom durf ik niet te leunen?

LEUN is een fysiek avontuur in leunen. Een ontdekkingstocht naar afhankelijkheid.
 
Concept: Elky Rosa Gerritsen
Performers: Elky Rosa Gerritsen & Godelieve Meijers
Eindregie: Daniëlle Meuleman
Beeld: Stadstekenaar Nijmegen Gabi Rets
Met dank aan: Groeispurt Fonds, Janivo Stichting, Brebl, Bo Smits

Locatie: Landgoed Doornik

Ellis & Suzan - StillevenStilleven is een voorstelling die zich op het grensgebied bevindt tussen dans-performance en beeldende kunst. Het werk is minimalistisch waarbij er aandacht is voor details en de beleving van het totaalbeeld, dansers & omgeving. Daarbij zal de omgeving van de performers minstens zo belangrijk zijn als de performers zelf met het doel dat ze elkaar versterken en benadrukken.

Ellis en Suzan halen hiervoor inspiratie uit de beeldende kunst. Daar wordt veelal gewerkt met composities van lichaamstaal en licht om de aandacht van de toeschouwers te richten binnen de totale compositie van het schilderij. Door middel van minimalisme, vertragingen, stops en versnellingen wordt de aandacht van het publiek gestuurd zodat zij de totale omgeving en de compositie van ons daar in gaan herontdekken. Zo worden de toeschouwers uitgedaagd om nieuwe verhalen te ontdekken in de omgeving waar zij wellicht al bekend mee zijn.

Locatie: Uitzichtpunt

Elsbeth Hoefkens - Mother NatureIn Mother nature bevragen drie vrouwen het gegeven van de “krachtige vrouw”. De voorstelling doet dit door te beginnen met het bevestigen van het beeld van de sterke vrouw die vecht voor gelijke behandeling en zo haar mannetje staat.

Door middel van feministische teksten, muziek, vrouwelijke boegbeelden en interessante anekdotes wordt de huidige tendens laten zien van hoe we een voorbeeld nemen aan krachtige vrouwen.En hoe we stiekem ook zo aankijken tegen de natuur.

Mother nature maakt een verbinding tussen de kracht van de vrouw en de kracht van de natuur.

Locatie: Dijkhuis Gijs

Esther de JongEsther de Jong maakt Nederlandstalige dagboekmuziek.
Met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn sleurt ze je mee naar een ondergrondse wereld; daar waar het weliswaar al grotendeels benauwend, grijs en grauw is maar waar altijd ruimte is om nóg dieper te graven.

Want tja, ze houdt nu eenmaal van graven.
Onder invloed van artiesten als Father John Misty, WENDE en Robert Long legt Esther de Jong haar focus op tekst en performance.
Hopelijk komen de droefgeestige verhalen je net iets te dichtbij. Gedeelde smart is immers halve smart.

Locatie: Café De Zon

Gijs verhoofdstadtGijs Verhoofstad houdt zich bezig met de onzichtbare wereld om hem heen. Natuurfenomenen of biologische processen probeert hij waarneembaar te maken door middel van techniek. Want, zo redeneert hij, alles bestaat uit energie en die energie is meetbaar. De hoeveelheid energie in een boom is niet constant.
Dit verandert met de condities van de boom mee, en van de condities die om de boom heen continu veranderen.

De staat van zijn van een Boom kan hiermee worden waargenomen, wat emotie genoemd zou kunnen worden. Deze levensenergie wordt hoorbaar gemaakt door zelf ontwikkelde apparatuur. Een boom of plant wordt zo een muzikant van een door hem geprogrammeerd instrument of orkest.

Locatie: Boomgaard Smitjesland

Held:IN - Sofie & MarleneHELD:IN de voorstelling is een interactieve dans- en theatervoorstelling maken waarbij het publiek twee nieuwe helden vormgeeft.

Er zijn twee mensen van straat geplukt. Ze worden in de heldenmachine gestopt omdat er twee nieuwe held:innen gecreëerd moeten worden. Hoe zien zij eruit? Hoe gedragen ze zich? En wat vinden ze leuk, mooi en belangrijk? Door kwesties hierover te beantwoorden, creëert het publiek samen met de Heldenmachine twee nieuwe held:innen die door middel van dans, theater en muziek de gekozen eigenschappen aannemen. Maar is er een formule voor wat een held: in zou moeten houden?

Locatie: Iewan

Hokjesdenken - TG GreppelHokjesdenken
Een aantal opvallende huisjes kijken uit op de buitenwereld. Allerlei voordeuren, waarachter verschillende mensen schuil lijken te gaan. Stap over de drempel en laat je verleiden tot een nieuwe kijk op de wereld. Kijk goed om je heen en spits je oren – we nodigen je uit om binnen de hokjes te denken! Waar stap jij naar binnen?

Met de theatrale installatie Hokjesdenken prikkelt TG Greppel op speelse wijze de nieuwsgierigheid naar een ander perspectief.

Deze theatrale installatie is doorlopend te bezoeken.

Locatie: Café De Zon

Honingbeer


Honingbeer maakt dromerige klankschetsen en neemt je mee in de herontdekking van haar viool. Eerlijk en van een zoete melancholie, geïnspireerd door wat raakt en een intieme ode aan de natuur. Ze mengt (post)minimal en neoklassiek met ambient.

Locatie: Fort Knotsenburg / Het Gezicht van Nijmegen

Hyper Souvenirs:


Hyper Souvenirs is een duister ontwerpbureau en reisorganisatie, en richt zich op het geven van vorm aan de geleefde ervaring en herinnering van ingrijpende (globale) gebeurtenissen; gebeurtenissen die we normaliter liever vergeten dan onthouden zoals de huidige coronacrisis, maar ook de klimaatcrisis.
Precies om de negatieve connotatie van dergelijke fenomenen zouden ze om meer aandacht en omgang moeten vragen.

Hyper Souvenirs maakt voor dergelijke gebeurtenissen souvenirs, om een hernieuwde omgang te vinden tot minder prettige gebeurtenissen, en deze bovendien herdenkbaar te maken. Hyper Souvenirs is, toepasselijk, opgericht in 2020 en ontwikkelde het afgelopen jaar de ‘Greetings from Corona’ (2020)-ansichtkaartenset met kaarten van locaties die van belang waren tijdens de eerste golf, Carry It With Your’ (2020)-sleutelhangers van virusdiagrammen en ‘5G mast monumenten’ (2021).

Tijdens De Oversteek treft u de Hyper Souvenirs pop-up store. Bij deze winkel kunt u eveneens
een audio-tour bij de directe omgeving gratis huren genaamd ‘Make Nature Scary Again’.

Hyper Souvenirs is doorlopend te bezoeken.

Expeditie Noord is tot stand gekomen in samenwerking met Derde Wal - platform voor hedendaagse kunst.

John Buijsman - Cosmic Cowboy


Cowboy, dat zou hij worden als hij later groot was. Inmiddels, bijna een kwart eeuw later, is die droom nog steeds aanwezig bij John Buijsman.

In Cosmic Cowboy word je meegenomen in de rijke fantasie van een achtjarige die zijn eigen werkelijkheid bij elkaar verzint. John Buijsman verteld over het bewogen cowboy leven dat hij geleefd had kúnnen hebben, vol met bloedstollende avonturen, een allesomvattende liefde en tot slot zijn magistrale dood als poor, lonesome cowboy.

In deze eenmansvoorstelling over de eeuwige kringloop van het leven laat de kijker zich meevoeren in een wonderlijke vertelling vol met outlaws, premiejagers, minnaressen, pratende dieren en sjamanen.

Acteur, muzikant en theatermaker John Buijsman is bij het grote publiek vooral bekend door de series, films en musicals waarin hij speelde. Hij speelde o.a. bij Orkater, Toneelgroep Oostpool, Het Zuidelijk Toneel, het Ro Theater in Loenatik the moevie, Kruistocht in Spijkerbroek, Familieweekend, Kidnep, De Marathon. De lijst is zowat eindeloos.

En nu komt de  urban cowboy samen met Kees de Koningspoedel naar Festival de Oversteek, yeehaa!

Spel: John Buijsman
Regie: Gabby Bakker
Tekst: Peer Wittenbols


Locatie: Huize Kemperveen

Key May String TrioKey May String Trio verbindt, omarmt en inspireert. Met oprechte teksten gaat Key May het gesprek aan met het publiek, omringd door harmonische melodieën op gitaar, cello en contrabas. De combi van stijlen als jazz, folk, soul en klassiek zorgen voor dynamische nummers. Laat je meenemen door deze zingende snaren en voel wat het met je doet!

Locatie: Café De Zon

Lenders en De BeerCees de Beer en Tim Lenders zou je kunnen kennen van Mensen Zeggen Dingen.
Afgelopen tijd druk doende geweest om het koninkrijk Arnhijmegen wat op te fleuren met fijne evenementen,

Waar Cees op zijn gemak de tijd neemt om zaken zo filosofisch mogelijk te benaderen, pent Tim meer plankkgas zijn hersenspinsels zo kort door de bocht mogelijk neer.
De nachtburgemeester van Nijmegen en de stadszwerver van Arnhem hebben de afgelopen tien jaar op zo'n beetje elk festival opgetreden en bier gedronken.

De Oversteek stond nog op hun lijstje.
Bereid je voor op elke denkbare vorm van woordkunst overgoten met een sixpackje plezier.

Locatie: Huize Kemperveen

Lonely Pony - Anne & Lisa


Antiheldinnen Anne & Lisa wurmen zich in ‘LONELY PONY’; een Trojaans hobbelpaard dat zowel strijdlustig alsook aaibaar en ontwapenend doordendert. Tijdens deze surrealistische rit wordt de toeschouwer medeplichtig aan situaties die absoluut geen dikke pluim van de juf verdienen.

Heerlijk absurd en muzikaal maar tevens actueler dan ooit, ‘LONELY PONY’ redt u van het alledaagse!

Foto: Saskia Kerkhoff

Locatie: Stroom

Lucas Sloot


‘Als ik om mij heen kijk dan zie ik van alles. Een stoep, een boom, een lantaarn... Tegelijk zie ik ook zoveel niet; het grove cement waarvan die stoeptegel gegoten is, hoeveel bladeren die boom heeft en hoe hoog is die lantaarn eigenlijk? Niet alles doet er toe, maar er zit een complete wereld in elk ding verscholen. Het is mooi te zoeken wat dingen allemaal meer kunnen zijn dan dat ze lijken, maar het is net zo spannend om te zien wat jij en ik erdoor ervaren.’

Lucas Sloot werkt veel met hout. Meer als bouwer dan als beeldhouwer. Grote constructies en kleine miniaturen, vaak zijn het kopieën van alledaagse dingen. Hij wilt niet per se iets toevoegen, maar door deze kopieën hoopt hij een verwijzing te kunnen maken naar de bestaande omgeving. Dit is voor Sloot een zoektocht naar de veelheid die dingen in zich kunnen dragen. Het is een zoektocht naar de elementen waar wij als persoon blij van worden. Dit in de overtuiging dat er zoveel meer te waarderen valt dan dat we als mens doen.

Expeditie Noord is tot stand gekomen in samenwerking met Derde Wal - platform voor hedendaagse kunst.

Mireille TapI’m such a clown to myself

Keep wondering why working on my sculpture makes so sad but then I realized that the project originates from a cruel moment in my life having to let go of the young creature (while she was in horrific pain) who I felt a mother to. Actually, I should say ‘feel a mother to’, because by letting her go I did not loose my role and feelings of motherhood towards her.

In texts for a catalog and for my website, I didn’t mention the personal nature of this project. I kept merely mentioning the universal layers the work contains. Such as voice as a radical medium and softness as a weapon/ power to survive violent situations. I denied the personal part with such intensity, I almost tricked myself.

Consciously didn’t mention this side of my work because my feelings are not up for discussion. While some people like to discuss definitions of motherhood and presence of emotional dynamics between animals. I tried to protect us. Emotions are so strong.

Expeditie Noord is tot stand gekomen in samenwerking met Derde Wal - platform voor hedendaagse kunst

Locatie: Fabrikaat

Multiform - Gabrël Fontana


Multiform is a team alternative sport game that promotes empathy and social inclusion through sport. The Multiform game  uses a transformable sport outfit that changes color through the game. Each time a new colour appears on the outfit the player changes team, forcing the players to constantly switch teams. By allowing players to perform multiple idententies the game challenges the way we usually oppose the other. 

Expeditie Noord is tot stand gekomen in samenwerking met Derde Wal - platform voor hedendaagse kunst.

Locatie: Ossewaardpad / Paal 885

Na de stilte - Beatrice van der Poel & Reinier Scheffer


Polderblues en Nederlandstalige liefdesverklaringen aan Jimi Hendrix

Singer-songwriter, theatermaakster, stem-actrice en Nederlandstalig chansonnière Beatrice is eigenzinnig en wars van hokjes. Selfmade en dol op Blues, Soul, Pop, Jazz en de klank van de Nederlandse taal. Inmiddels heeft ze diverse theatertournees en albums op haar naam staan en vooral haar gewaagde vertalingen van Jimi Hendrix worden zeer goed ontvangen. 

Tijdens de lockdown schreef ze in opdracht van NPO Radio 5 “Na De Stilte”. Een ode aan de plotselinge rust en stilstand tijdens de Coronacrisis waar iedereen toe gedwongen werd. Nu er weer licht aan het eind van de tunnel is, barst het los! Het startschot om na de stilte weer muziek te maken. 

Haar vaste begeleider Tim Eijmaal (Sven Hammond) is vandaag verhinderd en gitarist Reinier Scheffer is ingevlogen. Hij werkte o.a. met BLØF, Niels Geusebroek, Handsome Poets en Anouk, dus gegarandeerd fijn gitaarspel.

Bee zelf speelt op de lapsteel uit 1936. Naast vertalingen van Jimi Hendrix ook een kersvers stuk van het nieuwe album dat in 2022 verwacht wordt.

Een concert waarin wordt stilgestaan bij de verwarring en verontrusting van de afgelopen gestolde tijd, over kwetsbaarheid, wonderlijke eenzaamheid
en de schoonheid van een lege lucht…

Locatie: Historische tuinderij De Warmoes

Netasof - Maneman & OstermannAndré Manuel & Rocco Ostermann kennen elkaar al ruim 30 jaar maar delen pas sinds kort samen het podium
Er pompt al zowat 110 jaar rock & roll door de aderen, twee zielen, één gedachte en hoofden vol verhalen en minstens zoveel chansongs.
Schuif aan aan de muziektafel des levens en verorber blindelings wat deze meesterchefs je voorschotelen. Guten Appetit!

Waar Manuel met maatschappijkritische zwarte humor het podium neemt, is en blijft Ostermann juist rustig, terwijl hij met zijn muziek en zang ontroert –
De Gelderlander

Starttijd: 16.00 - 17.00

Locatie: Koken aan de Waal

Nona - AmorangeNona - Amorange
An emotional Illusion in orange.

Realiteiten worden subjectief wanneer je je perspectief verandert.
Een choreografie gemaakt en gedanst door Nona Siepmann. 

Locatie: Hotel Van der Valk - dakterras 

Nu - Eva van PeltBen je ergens naar op zoek? Of ben je ergens bang voor? Na HIER - concert voor één, presenteert Eva van Pelt het vervolg van haar tweeluik: NU. Een concertvorm waarin Eva en haar band zich laten zien door middel van muziek, spoken word, interviewfragmenten en muzikale improvisatie. Een concert over zoeken, bang, boos en alleen zijn. Over het belang van het stellen van de simpele vragen aan de (on)bekenden om je heen. 

Eva van Pelt maakt bijzondere concertvormen, waarin intimiteit, contact, en een hoge mate van zichtbaarheid steeds terugkomen. Doordat haar nummers ieder concert door iemand anders worden gehoord, krijgen ze telkens een nieuwe betekenis.

Locatie: De groote locht

Rik CornelissenRik Cornelissen is een innovatieve en veelzijdige accordeonist, improvisator en componist. Hij beweegt zich tussen jazz, tango, latin en klassieke muziek en is altijd op zoek naar nieuwe geluiden en mogelijkheden.

In zijn soloprogramma laat hij een kant van het instrument zien die weinig mensen kennen; lyrisch, ritmisch, rijk, dynamisch en warm van klank.
Een toegankelijk en verrassend concert waarbij intimiteit en explosiviteit worden afgewisseld.

Starttijd: 13.00 - 14.00

Locatie: De Veldschuur | Doornikse Natuurakkers

Samir FighilSamir Fighil is een geboren verhalenverteller en comedian. Getogen (met twee zachte G’s!) in zijn hometown Nijmegen, komt hij van jongs af aan in aanraking met alle lagen van de samenleving. Een uitstekende inspiratiebron, blijkt later, als Samir zich de kunst van het imiteren meester maakt.
Zijn personages, in combinatie met de passie om verhalen te vertellen en daar mensen mee aan het lachen te maken, maken dat Samir in 2011 zijn podiumdebuut maakt in de wereld van comedy en cabaret. Een knallende entree. 

Met scherpe observaties, herkenbare verhalen en originele personages geeft hij een kijkje in de verschillende werelden waarin hij leeft en laat hij zich van zijn
kwetsbaarste kant zien. Hoewel Samir al een tijdje meeloopt en in de meeste theaters in Nederland heeft gestaan, heeft hij in 2019 de persoonlijkheidsprijs van het Cameretten cabaretfestival gewonnen.

De jury sprak lovende woorden over zijn natuurlijke podiumperformance en zijn acteertalent waar hij geloofwaardige personages neerzet.
Kom onze lokale comedykoning checken op de Oversteek!

Locatie: Stroom

Solitude - Ruben Chi | Joley GroeizaamEen expressieve hiphop-danssolo over de caleidoscoop aan emoties en confrontaties met jezelf in eenzaamheid.

In Solitude neemt de 20-jarige hiphop/battle danser Joley Groeizaam je mee op een inner journey. Een expressieve hiphop-danssolo over de caleidoscoop aan emoties en confrontaties met jezelf in eenzaamheid. En de kracht die schuilt in de confrontatie met je eigen stilte.

In Solitude toont choreograaf en dansmaker Ruben Chi de hoogtes en dieptes van stilte en eenzaamheid, als mens én als kunstenaar. Want in 2020 viel de wereld even stil. Chi merkte: in die stilte blijft alleen je eigen stem over. De vraag is, wie durft te luisteren – en wie loopt ervoor weg?

Tijdens Festival de Oversteek zie je een voorproefje van de voorstelling die in oktober in premiere gaat bij Theater Aan De Rijn | De Nieuwe Oost.

Foto: Sjoerd DerineStarttijd: 15.00 - 16.00 - 17.00

Locatie: Openlucht Klaslokaal | Doornikse Natuurakkers

Spunk!Jazz met punk mixen, SPUNK! maakt rauwe, brute muziek met duizelingwekkende harmonische veranderingen en veel energie. Initiatiefnemers René en Teun Creemers, respectievelijk op drums en bas, zorgen voor een ijzersterke basis met een twist, waardoor gitarist Filip Schrijver en saxofonist Jesse Schilderinks de vrijheid krijgen om de grenzen van hun fantasie op te zoeken.
Het eindresultaat is het soort verfijnde noise dat muzikanten dromen vaak van, maar houdt ze vreselijk wakker.
Geniet van SPUNK! op eigen risico.


Locatie: Sprok

Stadsdichter Heidi Koren


 
Heidi Koren is per januari 2021 de stadsdichter van Nijmegen en heeft speciaal voor Festival de Oversteek een gedicht geschreven. Het gedicht wordt tijdens het festival drie keer door Heidi zelf voorgedragen op verschillende locaties. Benieuwd? Ga dan vooral even luisteren.

Locatie:
13:00 uur bij de Historischetuin Warmoes. voorafgaand aan sheriff Bruls 
15:00 uur bij Stroom
17:00 uur bij De Sprok, voorafgaand aan Borokov Borokov

Teun van Laake


Teun van Laake brengt zijn liedjesvoorstelling naar Festival de Oversteek! Duik met hem mee in een wereld vol talige kwinkslagen, dubieuze anekdotes en kalme overpeinzingen. Hij neemt je bij de hand en baant zich een weg langs al wat in hem opkomt en telkens als je denkt op het juiste been te staan, zet hij je toch weer op het andere. Kortom, laat je verrassen door zijn openhartige teksten, de ene keer geserveerd op een bedje van meligheid, de andere keer gelardeerd met ernst.

Teun van Laake is schrijver, dichter en theatermaker. Zijn muziek kenmerkt zich als fijngevoelige hiphop waarin geflirt wordt met kleinkunst en cabaret. Soms lichtzinnig, meestal persoonlijk en altijd oprecht. Grote voorbeelden van Teun zijn Drs. P, Kees Torn en Jules de Corte.

Starttijd: 13.00 - 14.00 - 15.00

Locatie: Koken aan de Waal

Them Dirty Dimes


Old-fashioned jazz, blues en gypsy… Deze Groningers halen hun inspiratie van vóór de oorlog en mengen dat met moderne invloeden. Them Dirty Dimes; swingend, nostalgisch en altijd verrassend

Het schiet van New Orleans swing naar late night jazz en van gypsy naar blues en door de pakkende stem en de details altijd direct herkenbaar als Them Dirty Dimes.

Locatie: Boomgaard Smitjesland

Vuurvlinder - Sola Anna RosaSterrennachten overvlogen
geflinster in het gras

ik zag je open gaan...

Geurend de luchtenhommel
zoete stille bij
gegoude aarde, voeten

Je rijkend vrij

Een voorstelling over het verhaal van de vuurvlinder, over haar zoeken in en op de aarde.
Over de magie van het leven. Door nachten, dagen, winden, gras...
Ontdekt en voelt ze, proeft de liefde... de bloemen, bloeiends zachte kracht.

Locatie: Boomgaard Smitjesland

WALvis - Katiuscia Principato - Kinderprogramma (2+)


Wat een regen wat een wind,

Kijk eens wat ik hier nu vind,

Op het strand zo koud en nat, wat is dat?

Ik kom langzaam dichter bij.

Kijkt dat ding nou ook naar mij?

Ik weet denk ik wat het is…..

Een Walvis

Een vriendschap tussen een walvis en een mens…dat kan echt!


Katiuscia Principato speelt de muzikale, interactieve voorstelling, WALvis, een superleuke voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar.

Locatie: Sprok

Wandeloogst - De magie van onkruidWaar je achteloos aan voorbij loopt, wat je wegschoffelt en uit de grond trekt zijn de magische planten van het verleden.
Hun werking en kracht zijn vergeten. Ze zijn lelijk en vergruisd. Een bron van verhalen en oude wijsheid.

Ga mee terug naar toen en hoor hoe de oude krachten tot leven komen. Als je ze maar wilt zien.
Over duivelse kruiden, donderplanten, heksenzalf, de macht van de eik, de woonplaats van elfen en wat je
kunt horen in het geruis van de woudreuzen.

Geertje Jansen (Wandeloogst) vertelt natuurverhalen over de cultuur-historie van planten, struiken,
bomen en paddestoelen.

Locatie: Kasje van Doornik

Woodland - De jong en de witte’WoodLand’ - Een koningsdrama met het bos in de hoofdrol. In uiterste traagheid, onzichtbaar voor onze zintuigen, speelt zich in het bos een tragedie af. Een koningsdrama, even duister als Shakespeares zwartste stuk. Want ook bomen kennen grote drama’s. Ze hebben een binnenwereld even levendig als die van ons. Sommige boomsoorten hacken de systemen van anderen, of spreiden vergif om rivalen te saboteren. Via geursporen en een enorm netwerk van schimmels waarschuwen ze hun bondgenoten voor indringers, over afstanden van soms wel honderden kilometers. Welkom in WoodLand, waar we vertragen om die eeuwenoude verhalen te ontdekken. Kunnen we horen wat de bomen ons te zeggen hebben?

In de beeldende en muzikale voorstelling 'WoodLand' nemen DeJong&DeWitte hun publiek met een iPod in de hand mee door het bos. Daar word je met audio, filmbeeld en live performance ingewijd in de geheimen van het bomenbestaan, en krijg je de ruimte om even echt stil te staan bij hun levensprocessen en drijfveren.Let op! Voor de uur durende wandeltocht door de bossen is het wenselijk is om goede schoenen te dragen.
Startlocatie: Ingang Spielbos (parkeerplaats Zijdewinde)

Wouter van der Giessen


De Viersprong

Dit kunstwerk, bestaande uit negentien gekleurde palen, heeft wat weg van een speelveld, maar let op: het spel moet nog bedacht worden! Dus ren, vlieg, sjees, spurt, schiet, gooi of tik je een weg door De Viersprong en bedenk jullie eigen spel. 

Expeditie Noord is tot stand gekomen in samenwerking met Derde Wal - platform voor hedendaagse kunst.

ZomervogelsHet idee om samen met vogels te musiceren ontstond tijdens de coronapandemie. "Alle theaters en concertzalen waren dicht en als podiumkunstenaar ga je dan toch op zoek naar nieuwe mogelijkheden", zegt Nielander. "Ik trok de natuur in met mijn saxofoon en liet me inspireren
door de enorme diversiteit vogelgeluiden. Op mijn saxofoon probeerde ik rustig met ze in gesprek te gaan. De verbinding die dan ontstaat is ontroerend."

Nielander ontdekte dat vogels zoals de grote lijster en de wulp echte blueszangers zijn. "Ze laten intens melancholische klanken horen, alsof ze hun levenslied zingen." Geïnspireerd door zijn samenspel met vogels in de natuur stuitte Nielander dit jaar op een tweedehands boek Het Vogeljaar
van JP Thijsse uit 1904. "Er staan uitgewerkte zangnoten in van diverse vogels. Geweldig!

Locatie: Doornikshof