fbpx

Programma 2023

Bekijk hieronder het programma en klik op de act voor meer info.

Download hier de timetable met plattegrond.
(deze worden ook uitgedeeld bij aankomst)
TIMETABLE

'Otter en anderen'

'Otter en anderen'

Otter zit aan zijn gedekte feesttafel, middenin zijn lievelingsrivier. Hij is jarig en wacht op zijn vrienden om het samen te vieren. Hij zwemt wat, hij eet stiekem wat taart, hij proost zelfs alvast op zichzelf. Maar waar blijven zijn vrienden nou? Een voorstelling voor alle leeftijden over vriendschap, verwachtingen, aannames en moed. 
Locatie: Zaligebrug (keerkom)
'Slakkengang'

'Slakkengang'

Een theaterstuk over verstillen, vertragen en vertrekken. De hoofdrolspeler vindt rommel, vindt schoonheid in rommel. Maar door schoonheid te zien moet je vertragen en door vertraging ga je voelen, denken en ervaren. Mijmerend, dromend en scharrelend neemt hij je in een slakkengang, op absurdistische wijze mee naar een andere belevingswereld.
Locatie: Leo's Schapenwei, paadje tussen Begoniastraat 28 en 30
Art van Triest - Hoist, Controle

Art van Triest - Hoist, Controle

Hijsen is het verlengen van het lichaam, de fysieke tekortkomingen overwinnen en met die gewonnen ruimte groei faciliteren. Hijsen gaat over controle, een soms ongeloofwaardige situatie die met een balans tussen gewicht en tegenwicht de efficiëntie vergroot. HOIST is een installatie die bestaat uit grids van verschillende materialen die omhoog gehouden worden door een aantal hijs instrumenten.
Locatie: Kersengaard
Baden

Baden

De voorstelling begint met een wandeling naar de Dukdalven (niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn). Eenmaal aangekomen op locatie neemt het publiek plaats op luchtbedden en begint een minimalistische ritmische compositie. In deze compositie wordt zowel de Dukdalven als de installatie bespeeld door musici. Het publiek wordt bewogen en ervaart haar lichaam op een andere manier.
Locatie: Dukdalven
BelZoektFiets - 'Danny is op aarde'

BelZoektFiets - 'Danny is op aarde'

Aliën Danny is een doodnormale aliën van een planeet hier ver vandaan. Net als miljoenen andere explorers in het universum zoekt hij naar grondstoffen. Allang wisten ze van het bestaan van planeet Aarde, maar het liefst vliegen ze daar met een grote boog omheen. Daar valt toch niks te halen en de inwoners rammen letterlijk elkaars hoofd in! Maar helaas, Danny was gaan vliegen onder invloed en werd wakker op aarde.
Locatie: Warmoes

BIG Playground - 'Iets wat niemand ziet'

BIG Playground - 'Iets wat niemand ziet'

Stap 1: doop je voeten in water. Stap 2: hou een watergevecht! Waarom? Gewoon omdat het vandaag kan. Stap 3: schut het water van je af. Stap 4: zoek een plekje en relax. Stap 5: neem deze beschrijving serieus. Alleen dan pas kunnen wij opzoek naar de schat die niemand ziet.
Locatie: Drempel
Brassa

Brassa

De dames van BRASSA blazen je de dansvloer op met haar funky muziek. Deze zevenkoppige band maakt muziek op trompetten, saxofoons, percussie en drums. BRASSA speelt eigen werk: de zeven bandleden schrijven samen hun nummers en vernoemen deze naar betekenisvolle vrouwen uit het heden en de geschiedenis. Hun muzikale beats knallen het dak eraf, met invloeden van funk, disco en dance!
Locatie: Kersengaard
Britt van Tooren - 'Ik hoop dat deze titel je aanspreekt'

Britt van Tooren - 'Ik hoop dat deze titel je aanspreekt'

Waarom heb ik niet mee mogen denken over mijn eigen bestaan? Ik had het fijn gevonden als er was gevraagd: Zou je willen leven? Heb je daar eigenlijk wel trek in? Wat als ik een sneak-preview had gezien van mijn levensloop? En daarna zelf had mogen kiezen: Wil ik geboren worden of niet? Een rollercoaster performance vol catchy proza, vunzige beats, monogame pinguïns en (een soort van) God. Britt was met deze voorstelling finalist op het Amsterdams Kleinkunst Festival 2022.
Locatie: Café/Restaurant Stroom
Cavolo Nero

Cavolo Nero

Cavolo Nero is, naast het ingrediënt van allerlei Toscaanse specialiteiten, een zeskoppige band. Het gloednieuwe project is ontstaan uit liefde voor afrobeat en groove-georiënteerde muziek. Met inspiraties als Nu Genea, Khruangbin en Jungle By Night spelen zij psychedelische grooves gecombineerd met indie en disco elementen.
Locatie: Baiana (zaterdag)
Club 5 - 'HIEP HIEP'

Club 5 - 'HIEP HIEP'

HIEP HIEP gaat over de hunkering naar een euforisch bestaan en de drang om aan het dagelijks leven te ontsnappen. De voorstelling is een ultieme poging om niet vergeten te worden met als grote inspiratiebron, de club van 27. Net als bij deze club, spelen roem, eenzaamheid, verslaving en zelfdoding een belangrijke rol.
Locatie: Café/Restaurant Stroom, grasvlakte linksachter (zaterdag)
Collectief Ludvik - 'Sehnsucht'

Collectief Ludvik - 'Sehnsucht'

'Sehnsucht’ is een nieuwe thriller-opera over zien en gezien worden. Waarom hangen we de waarde van “ertoe doen” vast aan gezien worden? Waarom ben je pas echt gelukkig als dit op instagram wordt getoond? En waarom zoeken we deze bevestiging, erkenning en goedkeuring? Gezien worden lijkt de nieuwe norm, of dit nou op positieve of negatieve manier is. Alles beter dan niet te worden gezien.
Locatie: Witte Kerkje
Dancing Dunes

Dancing Dunes

Een nomadische elektroakoestische live compositie van Emiel Ambroos en DELTATUNE (Pierre Estourgie), waarin de duinsprieten een eigen feestje lijken te hebben. De beweginging vertalen zich naar vlagen die raken aan bestaande muziekgenres zoals; ambient, acid en techno.
Locatie: 3de Krib (op zaterdag én zondag)
Daniël Tomàs - 'Pintures I'

Daniël Tomàs - 'Pintures I'

Je kent hem wellicht van zijn eerdere werk met saxofonist Loek van en Berg, of van het Dopler Trio, of van het Amsterdams gezelschap Wicked Jazz Sounds. Nu is hij terug! Maandenlang bracht hij in 2020 opgesloten door in zijn studio, dag in dag uit improviserend op zijn geliefde piano, voor zijn allereerste soloalbum 'Pintures I': een verzameling van 12 stukken die de kracht van het geestesoog onderzoeken. Daniël neemt je mee op reis door een landschap van geluid en verbeelding, waarin improvisatie, elektronische muziek en klassieke piano samenkomen. Live worden de stukken elke avond anders in elkaar geweven om samen te ontdekken wat er te zien is als je je ogen sluit.
Locatie: Baiana, terras (zaterdag, 20:30 uur)
De Bedoening

De Bedoening

Een poging om dichterbij elkaar te komen. Een drang om gewoon te geloven in plaats van alles te willen vatten. Een uitnodiging om te lachen om de ironie van het leven en het menszijn.
Er is zoveel af te vragen: wie ben ik? Wat is mijn doel op aarde? Waarom word ik verliefd en waarom op jou? 
Locatie: De Kleine Wiel, onder de eik (IEWAN)
De Kleine Spelers

De Kleine Spelers

De wereld gaat naar de tering, maar de Kleine Spelers maken het leven dragelijk door er een grap van te maken. Of het nu over oud en lelijk worden, een slecht seksleven of opkomend fascisme is: Julius van Lent en Tim Lenders bevechten groots pessimisme met kleine liedjes in de geest van DRS P, Maarten van Roozendaal, Brigitte Kaandorp en Robert Long.
Locatie: Koken aan de Waal
DIEHELEDING - ZWAANMEER

DIEHELEDING - ZWAANMEER

In dit muzikaal #MeTooBallet zoekt hiphop-theatercollectief DIEHELEDING de grenzen op van lichamelijke intimiteit. Ze vinden de lichaamstaal in het #metoo-tijdperk onverantwoord en cancelt deze vage communicatievorm ten behoeve van het veiligere gesproken woord. ZWAANMEER is een humoristische, rauwe hiphop-voorstelling. Twee spelers, onze Prins en zwanenvrouw Odette, onderzoeken rappend en rausmachend hoe ze zich tot elkaar moeten verhouden in hun ouderwetse tutu’s, en krijgen een stem om los te breken uit de rollen die ze al decennia lang moeten dansen.
Locatie: Café/Restaurant Stroom
Dogman

Dogman

Dogman laat catchy spirituals uitmonden in een Mongoolse veldslag, verpakt de elektronica-trance in een oosters klankenkabinet en laat het voortstuwen door dreigende en onderhuidse beats. Dogman bestaat uit: Robin Block (zanger en klankmeester), Milan Mes (trompettist en synth-alchemist). Onlangs brachten ze hun nieuwe Dogman EP uit. Dogman wordt ondersteund door Stichting Project Wildeman.
Locatie: Café Waalzicht
Douwe Dijkstra & De Sneue Vertoning

Douwe Dijkstra & De Sneue Vertoning

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning zijn het neusje van de zalm op het gebied van de Noord-Nederlandse necropop. Met een onnatuurlijk diepe stem zingt Douwe Dijkstra uit het leven gegrepen teksten over sterven en de dood. Hierbij wordt hij begeleid met pakkende deuntjes van de muzikaal ijzersterke 'sneue vertoning.' Uptempo nummers als 'Buurman Bouke' over Buurman Bouke die door het plafond drupt, worden afgewisseld met wat meer gevoelige tracks als de ballad 'elektrische stoel.’
Locatie: Hotel van der Valk
FAVST

FAVST

FAVST is het cynische, maar humoristische alter ego van muzikant en filmmaker Marie-Anne Faustinelli. Haar beats zijn onheilspellend en dansbaar, haar teksten zijn maatschappijkritisch en letterlijk. Met haar Nederlandstalige electropop wil ze tegengas geven aan het snelle wegwerp-bestaan.
Locatie: Café Waalzicht

Fay Lovsky

Fay Lovsky

Fay Lovsky is een singer-songwriter die schrijft, componeert, optreedt én produceert. Haar songs gaan over het leven, recht voor haar raap. Ze speelde eerder in bands als Les Primitifs du Futur (F) en The Magnificent Seven (theatersucces in de '90's, met Henny Vrienten). En in de 80's had ze een toevallige hit met 'Christmas was a friend of mine' (Edison Award).
Locatie: Fabrikaat
Het langste schilderij van Tsjechië

Het langste schilderij van Tsjechië

In 2022 verbrak de Nederlands/Tsjechische kunstenaar Roel van der Linden het Tsjechisch nationaal record voor het langste kunstwerk ooit gemaakt, met 1067.7 meter ongelimiteerde creatieve makersdrang. Een schilderij zonder einde. Het werk reist inmiddels al een jaar van locatie naar locatie, waar er steeds door lokale kunstenaars en leden van het ‘Lipa Art Collective’ een aantal meters aan worden toegevoegd. Van de gevel van een flat in Berlijn verplaatst het zich nu naar de oevers van de Waal voor de 15e jubileumeditie van Festival de Oversteek.
Locatie: Work in progress….langs het fietspad tussen Spoorbrug en Zaligebrug
Ismaîl Mamo - 'Zij stuurde me een tikkie van 99 cent'

Ismaîl Mamo - 'Zij stuurde me een tikkie van 99 cent'

Een voorstelling vol humor en scherpe taalvondsten over waar je tegenaan loopt als je net nieuw bent. Waar brengt de onwetendheid jou wanneer je net in een nieuw land belandt? De taal niet spreekt en de cultuur niet kent? Ismaîl leerde het land kennen door entertainment, en wij leren Ismaîl kennen door entertainment.
Locatie: Baiana, terras voorkant
Ivo Quest?

Ivo Quest?

He sure is funkier than a mosquito’s tweeter! Als een professionele graafmachine gaat Ivo Quest? door de greppels van de deep funk, zweterige soul, botergeile bossa, ijskoele hiphop en bloedhete dansvloerstampers. Hij is groovemeister bij onder meer illmatic en Open Source Radio. Zijn tunes zijn te horen op De Zwarte Cross. En op Lowlands is hij een van de 3 Funk-A-Teers. Neem je zandblusser mee naar Baiana of trek vuurvaste teenslippers aan want de vloer wordt lava!
Locatie: Baiana (zaterdag)
JOCH - 'Werther, fuck you'

JOCH - 'Werther, fuck you'

Stel je voor dat gevoel en verstand samen op vakantie gaan. Wat zou er gebeuren als zij samen een tent moeten opzetten? Of als zij samen keuzes moeten maken? In 'Werther, Fuck You' - geïnspireerd op 'Het Lijden van de Jonge Werther' (Goethe) - gaan gevoel en verstand de confrontatie met elkaar aan. Hoe verhouden de keuzes die ze maken zich tot het leven en de verwachting van hoe het leven geleefd moet worden? Volg je het nog? En, van wie komt die verwachting? Is er daadwerkelijk een juiste manier?
Locatie: Fabrikaat
Knooppunt

Knooppunt

'Knooppunt' is een interactieve, muziektheatrale ervaring. Als (be)zoeker bij deze performance, krijg je zelf de touwtjes in handen. Het touwtje biedt houvast en zal je leiden in de zoektocht. Zo bewandel je een route waarin verwachting, verwondering en ontmoeting centraal staan.
Locatie: Spiegelbos, verzamelen bij Prullenpoort Zijdewinde
Maarten Bel - Takkenmuseum

Maarten Bel - Takkenmuseum

Het takkenmuseum is een ode aan de tak. Bekijk de mooiste tak van het bos, ontdek de tovertak van Koko en luister naar de verhalen van een hele oude tak die de oorlog heeft meegemaakt. Het museum toont naast de vaste collectie takken nog meer takken, zoals de postmoderne takkencollectie en de zeer diverse bruikleen takkencollectie, met hierin een platte tak, een Rotterdamse duiventak en een set ontkaktakken. Ook kun je een bijdrage leveren in de vorm van een tak. Deze tak wordt dan opgenomen in de nieuwe collectie takken.
Locatie: Boomgaard Smitjesland (honden aangelijnd a.u.b.)
Meneer Zee - 'Aardmannetjes'

Meneer Zee - 'Aardmannetjes'

De spannendste, grappigste, gevaarlijkste sprookjes komen van onder de grond. Daar leven de aardmannetjes. Meneer Zee en Meneer Ha zijn gewiekste sprookjessprokkelaars die zelfs drie dagen met hun blote voeten in een pot willen gaan staan om ze te vinden.
Locatie: Warmoes (i.s.m. Bibliotheek Gelderland Zuid)

Niels Brandaan - 'Jonathan de Zeemeeuw'

Niels Brandaan - 'Jonathan de Zeemeeuw'

Jonathan is een jonge zeemeeuw en wil de beste vlieger van de wereld worden. Hij oefent dag en nacht en ontdekt fabelachtige vliegtechnieken. In deze sprankelende vertelvoorstelling vol humor, vertelt en verbeeldt Niels Brandaan het verhaal van Jonathan de Zeemeeuw. Een verhaal over jezelf zijn en het ontwikkelen en delen van je talenten.
Locatie: Baiana, beach terras (i.s.m. Bibliotheek Gelderland Zuid)

Panter

Panter

De smartgaragepunkers van Panter sluipen al zo’n slordige honderd jaar rond in de riolen van het popcircuit. Vaal, verwassen en thrashy en slacker voordat het woord al bestond. Frontdiva Kiki, die je zou kunnen kennen van Malle Pietje en de Bimbo’s, kirt, krijst en kreunt dat het een lieve lust is. Met de poten in de sixties spuugt ze de moerstaalstampers richting de argeloze luisteraar. Poesiealbumpunk van het zuiverste slootwater. Orgeltje hier, gitaartje daar, Panteren maar!
Locatie: Café de Zon

Rosa Loïs

Rosa vangt de woorden uit de lucht en vlecht ze tot een prachtig miniatuurgedichtje.

Op haar oude typemachine schrijft ze een gedicht, gemaakt voor jou en dat zit als een fluwelen maatkostuum.

Plant een zaadje
-een idee-
Verbloem de woorden
En neem ze mee
Locatie: Warmoes

Schelpenman

Schelpenman

Sinds 2014 schuimt Antoine rommelmarkten af, op zoek naar schelpen, die hij vervolgens omvormt tot blaasinstrumenten. Elke schelp heeft zijn eigen klank. In zijn zoektocht naar de perfecte harmonie, ontpopt Antoine zich tot een ware klankenalchemist en creëert hij zijn muziek met deze ancestrale instrumenten.
Locatie: Doornikshof
Seeing Sounds

Seeing Sounds

'Seeing Sounds' is een interdisciplinaire performance die het fascinerende fenomeen synesthesie verkent d.m.v. zelfgemaakte grafische partituren (synthesie: wanneer een waarneming van het ene zintuig onwillekeurig verbonden wordt met een ander zintuig). Kleuren, vormen en bewegingen zetten ze om in harmonieuze melodieën en bijzondere klanken. Met een groot scherm zodat je zowel de geïmproviseerde muziek als de grafische partituren kan volgen.
Locatie: Iewan (zaterdag)
Sense of Touch

Sense of Touch

What does it mean to be connected? De dansvoorstelling 'Sense of Touch' neemt je mee op een reis in verschillende vormen van aanrakingen. Acht dansers gaan opzoek naar connectie, kwetsbaarheid, kracht en verbondenheid. Hoe maak je contact met een ander? Hoe maak je contact met jezelf? Winnaar Kunstbende (Dans).
Locatie: Landgoed Doornik, aanvang:14u, 16u, 17u
Sjimmie Veenhuis

Sjimmie Veenhuis

Sjimmie Veenhuis (1984) maakt installaties waarin hij bestaande materialen in hun oorspronkelijke vorm gebruikt. Door de herinterpretatie van herkenbare visuele elementen wordt onze inhoudelijke vervreemding ten opzichte van onze directe omgeving en diens functionaliteit zichtbaar. Voor de vijftiende editie van Festival De Oversteek zoekt hij de verbinding tussen zijn beeldtaal en die van de rijke geschiedenis van Nijmegen.
Locatie: Uitzichtpunt (steltsestraat/waaldijk)
Some Hokey Pokey

Some Hokey Pokey

Weet je nog hoe leuk het was om samen te dansen? Laten we die mooie tijd herbeleven. Zelfs als we niet meer weten hoe en wanneer we het leerden, iedereen kent de macarena, de hokey pokey en de vogeltjesdans. Laten we dat vieren! Doron Gallia-Kind, Amit Palgi, C’Cesirhe Lesley Sedney. - Some Hokey Pokey
Locatie: Baiana, beach terras

The Bluegrass Bandits

The Bluegrass Bandits

The Bluegrass Bandits nemen je met hun zuivere meerstemmigheid en hun warme instrumenten mee naar de Amerikaanse Appalachen, waar de de teksten nog gaan over rivieren, geloof en een liefje aan de andere kant van de berg. Sommige liedjes zul je herkennen en meezingen, bij andere hoef je slechts te luisteren naar de warme harmonieën van deze vijf muzikanten.
Locatie: Koken aan de Waal
Yaiza Comesaña

Yaiza Comesaña

Parallel aan haar opleiding tot klassiek gitariste zocht Yaiza naar een meer persoonlijke taal in een ander spectrum. Haar zoektocht leidde tot een diepere verbintenis met de natuur en haar eigen essentie. Intimiteit en emotie kleuren haar teksten -  in het Galicisch, haar moedertaal - en nemen je mee naar een bijna vertrouwde en tegelijkertijd magische plaats.
Locatie: Boomgaard Smitjesland
ZOEK – 'Bos is een bundel langwerpige voorwerpen'

ZOEK – 'Bos is een bundel langwerpige voorwerpen'

Waar is de ruimte gebleven om te verdwalen en te verwonderen in al dat routine is geworden? Het bos opent een terrein vol mogelijkheden om zelf te kunnen bepalen hoe je er doorheen kan bewegen. Het bos is als een spel. Een metaforische ruimte die we als makers hongerig en moedig tegemoet willen treden. 'Bos is een bundel langwerpige voorwerpen' is een fysieke performance tussen bos, veld en water waarin dans, theater, beeldende kunst en filosofie samenkomen en geen weg hetzelfde blijkt te zijn.
Locatie: Ooijbosje