fbpx

ATELIER THEATER AAN DE WAAL - VOOR JONGE DANS- EN THEATERMAKERS

Festival De Oversteek daagt met Atelier Theater aan de Waal jonge ambitieuze makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en presenteren op uiteenlopende locaties in Nijmegen-Noord. Het dynamische Gelderse rivierenlandschap is op 2 en 3 september ons festivalterrein en dé ideale playground voor jonge dans- en theatermakers.

Meld je aan! 

Atelier Theater aan de Waal is er voor nieuwe makers, van studerend tot afgestudeerd met enkele jaren ervaring. Alle vormen van theater en dans zijn welkom: moderne dans, muziektheater, teksttoneel, mime, performance en meer. Makers kunnen zich individueel of als groep aanmelden. Het eindresultaat is een voorstelling van 20 á 30 minuten en wordt drie keer voorgedragen op 2 of 3 september 2023 tijdens de vijftiende editie van Festival De Oversteek. Per gezelschap is een gage beschikbaar van €550,- (voor solo/duo) of €750,- (voor 3+) excl. BTW, incl. reiskosten. Meer details en het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina.


Ruimte voor ontwikkeling

Als maker ga je bij Atelier Theater aan de Waal zowel creatief als productioneel te werk. In plaats van werken op een balletvloer van een theaterzaal, benut je de lokale elementen van de locatie, zoals het gras of het zand. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen. In het maakproces krijg je professionele begeleiding, de kans om je voorstelling te testen en de mogelijkheid om vragen te stellen aan oud TAW-ers. Tijdens Festival De Oversteek presenteer je je werk aan een breed, intiem publiek. 

Deelnemers van vorig jaar: 

Reacties van eerdere deelnemers:

  • Riedon van den Berg: “Atelier Theater aan de Waal gaf ons de mogelijkheid om onze kwaliteiten te ontwikkelen als dansmakers op locatie en ons te presenteren aan een professioneel werkveld. Atelier Theater aan de Waal is een heerlijk uitstapje buiten de gebaande theaterpaden. Ik voelde me er als een kind in een zandbak.”
  • Sophia Maria Kienhuis: “Atelier Theater aan de Waal gaf me de kans om door te groeien in mijn eigenzinnige multidisciplinaire voorstellingen.”
  • Stephan Bikker: “Op het festival ontdekte ik de maker in mij. De directe respons van het publiek is enorm fijn en verhelderend.”

Hieronder een filmpje van eerdere deelnemers: https://www.youtube.com/watch?v=1a3-NHVAH48&t=3s 

Overige details en aanmelden 

Belangrijke criteria zijn zeggingskracht, originaliteit en de mate waarin je gebruik maakt van de toegewezen speellocatie. Atelier Theater aan de Waal geeft voorkeur aan nieuwe producties. Echter zijn bestaande producties ook toegestaan, mits aangepast voor de toegewezen locatie.

Aanmelden kan tot 1 april 2023. Eind april maken we de selectie bekend die mag deelnemen aan Atelier Theater aan de Waal 2023. In de maanden die volgen ga je aan de slag met de voorstelling. Er zijn 3 contactmomenten: 

  • In juni word je gematcht aan een locatie en ontmoet je de andere makers.
  • In juli vindt een professionals dag plaats waarbij je je voorstelling kan laten zien aan de andere makers en professionals. Op deze dag word je ook gematcht  aan een van de professionals die je vervolgens begeleidt in aanloop naar het festival
  • In augustus vindt een tweede professionals dag plaats waarop je oud Atelier-makers ontmoet en gebruik kan maken van hun kennis rondom acquisitie om zo je voorstelling eventueel door te laten stromen naar andere festivals, theaters, of andere plekken in de sector 

Het eindresultaat - jouw/jullie voorstelling van 20 á 30 minuten - is te bewonderen op 2 of 3 september 2023 op de vijftiende editie van Festival De Oversteek. Per gezelschap is een gage beschikbaar van €550,- (voor solo/duo) of €750,- (voor 3+) excl. BTW, incl. reiskosten.

LET OP: elke deelnemer van het Atelier Theater aan de Waal vragen wij op de dag zelf 1 á 2 mensen mee te nemen die de productie ondersteunen, publiek opvangen, tickets checken, helpen op- en afbouwen etc. Zij worden net als alle andere vrijwilligers in de ochtend vooraf gebriefd en zijn ook van harte welkom op de afterborrel/hap samen met alle artiesten, kunstenaars en medewerkers. 

Mocht je nog ergens vragen over hebben, neem dan contact op met: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

INSCHRIJFFORMULIER

Openingsfestival (uitverkocht)

De zaterdag is vol! Er zijn nog wél zondagtickets verkrijgbaar voor de zondag

Op zaterdagavond 3 september openen we ons festival in de fonkelnieuwe Baiana Beach Bar, voorheen De Sprok. Met perfomances van Liza van Brakel, Roos Blufpand (vervangt Verloren Herinnering) en we toveren het strand om tot een dansvloer met Collignon, een live smeltkroes van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden en Harmonic Waves Soundsystem legt de hele wereld op de platenspeler. Van dancehall, dub, afrobeat tot, sarangi & tabla.

Download hier het Blokkenschema.pdf.


Collignon

Press image with Gino COLLIGNON
Jori Collignon reisde 15 jaar lang kriskras de wereld over met voormalige bands SKIP&DIE, Nobody Beats The Drum, C-MON & Kypski. Met zijn nieuwste project COLLIGNON is een bloedhete en hitsige melding pot  van Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische stijlen met.akoestische en elektronische sounds. Live vergezeld van multi-instumentalist Gino Bombrini.

Lees meer

Harmonic Waves Soundsystem

Harmonic Waves

De Harmonic Waves Soundsystem crew heeft tunes van over de hele wereld en uit alle era’s. King Bromelia en Sistah Glittah van de Harmonic Waves soundsystem crew, laten het system thuis en nemen hun beste tunes mee om iedereen te laten dansen. Flink losgaan dus op dancehall, dub, afrobeat, sarangi & tabla, rap 'n rave en psychedelische jams. 100% dansgarantie!

Lees meer

Liza van Brakel - No Man's Sand

'No man's sand' is de solo-voorstelling van een jongleur op een verlaten strand. Met haar blote voeten in het zand, continu in beweging. Er wordt gejongleerd en gedanst. Het zand vliegend om haar oren. Deze voorstelling schetst de relatie tussen mens en natuur, tussen een jongleur en het zand. Waarin de mogelijkheden worden onderzocht van de kunst van het gooien en vangen. Op zoek naar het onvoorspelbare van onze natuur. En wat die kan bijdragen aan het jongleren.

Lees meer

Roos Blufpand

 

Roos blijft overigens altijd Roos. Goudeerlijk, vrolijk, down-to-earth en met een groot kloppend hart voor haar medemens en de wereld waarop ze leeft. Haar levensmotto is Alleen maar Liefde en dat neemt ze mee in alles wat ze als artiest doet.

Roos heeft inmiddels op talloze podia gestaan: van clubtours in Tivoli Vredenburg Utrecht tot De Melkweg Amsterdam, van Hedon Zwolle en Luxor Live Arnhem en van theaterconcerten op Festival de Parade tot De Kleine Komedie Amsterdam.

Naast haar eigen tours deelde Roos in Paradiso Amsterdam het podium met onder andere Caro Emerald en Tangarine, stond ze in het voorprogramma van De Dijk en heeft ze samen met Paul de Munnik een duet geschreven.


Lees meer

Verloren herinnering (geannuleerd)

AtelierAct_Verloren_Herinnering_-Simone_en_Freek_handen_vertellend.png
 
Een humoristische theatervoorstelling waarin de makers samen met publiek de ongevierde feesten vieren, en ongedeelde momenten delen. Door de coronapandemie is de chaos in de wereld sterk toegenomen. De voorstelling 'Verloren Herinnering' is een poging tot het opruimen en repareren van de tijd.

Lees meer

geel=kindervoorstelling | rood=theater en dans | blauw=beeldende kunst | groen=muziek en spoken word