2018 rocco
2018 ariah
2018 LAVALU

Expeditie Noord: wandeling Isolde Venrooy


Wandeling ‘Landschap met lezing' van Michiel Huijben tijdens Festival De Oversteek 2016. Foto: Simon Kentgens. 

Beeldend kunstenaar Isolde Venrooy neemt je mee op een wandeling door Nijmegen-Noord. Tijdens de wandeling ervaar je de voortdurende interactie tussen jezelf en het landschap. Ook zie je hoe het landschap soms verwijst naar dingen die er niet (meer) lijken te zijn. Als je goed kijkt, zie je welke invloed die dingen hebben: op het landschap én op jezelf.
 
Over de wandeling
We verhouden ons allemaal op een bepaalde manier tot onze omgeving, bijvoorbeeld de stad waarin we wonen, of de rivier waarlangs we wandelen. Die plekken staan op hun beurt weer in verbinding met andere gebieden – zichtbaar en onzichtbaar. Een plaats in het landschap kan iets vertellen over de aanwezigheid van dat wat er niet (meer) lijkt te zijn, maar dat wel invloed heeft op wie wij zijn.
 
De Britse schrijver Robert Macfarlane schrijft dat ‘stappen een manier is om het landschap te zien en aanraken een manier van kijken’. Tijdens de wandeling zoom je in alle rust in op de zintuiglijke verschijnselen om je heen. Je ervaart hoe een lichaam interacteert met de omgeving. Dit lichaam kan het menselijk lichaam zijn, maar ook een brug, rivier, het gras of een steen. Zo ontvouwt een helling zich in je lichaam, en laat je voetstap een afdruk achter in het zand langs de rivier.
 
De wandeling van Isolde Venrooy is een ontmoeting tussen mens en landschap. Door mee te gaan ervaar je lijfelijk wat mogelijk in een plek besloten ligt. Verplaats jezelf, blijf stil(staan), bepaal je positie, ontdek, bekijk, bevraag, verbeeld en verplaats je weer.
 
Isolde Venrooy
Isolde Venrooy is beeldend kunstenaar en maakt schilderijen, sculpturen en wandelingen. Het fenomeen van de aanwezigheid van afwezigheid is een belangrijke leidraad in haar werk. Sinds anderhalf jaar onderzoekt zij de hoedanigheid van de wandeling en stelt daarin de fysieke dialoog tussen mens en materie centraal.
 
Vanaf 2011 werkt Isolde als docent projectonderwijs aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Isolde is in 1998 cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg in de richting tekenen en schilderen. In 2000 behaalde ze een Masters of European Arts and Cultures (Leicester, Granada, Tilburg) en in 2003 studeerde ze cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven in de richting man and communication.
 
Praktische informatie
Data en tijden:
zaterdag 9 september 17.00-18.30 uur (wandeling, daarna is een bourgondisch feestmail tot in de late uurtjes)
zondag 10 september 11.00-12.30 uur en 17.00-18.30 uur
 
Start- en eindpunt: Bastion (onder de Waalbrug, op eiland Veur-Lent). Hierna fietst iedereen gezamenlijk naar Kunst en Koken (Vossenpelssestraat 45, Lent), voor het afsluitende diner.
 
Diner: na afloop van de wandeling op zaterdag 9 september is een bourgondisch feestmail tot in de late uurtjes. In de idyllische achtertuin van Kunst en Koken serveert eigenares en kunstenares Suzanne Peters een overheerlijke en huisgemaakte paella.
 
Kosten: Toegang tot Expeditie Noord op zondag 10 september is op vertoon van je dagticket of passe-partout van Festival De Oversteek. De wandeling op zaterdag 9 september kost € 30,-, dit is inclusief afsluitende maaltijd. Koop hier online je kaartjes.
 
Let op: er is een beperkte capaciteit van 25 personen. Wil je zeker weten dat je mee kunt wandelen? Kom dan op tijd.

Loading script and Flickr images