2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants
Altijd als eerste op de hoogte? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Meld je aan voor Atelier TAW!

Atelier TAW 8Mika Kraft 692
Foto: Mika Kraft

Ben je een jonge, ambitieuze dans- of theatermaker? Wil je een nieuwe voorstelling maken op een avontuurlijke locatie aan de Waal in Nijmegen-Noord en die presenteren tijdens Festival De Oversteek 2019? Meld je dan aan voor de derde editie van Atelier TAW: de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Aanmelden kan tot 1 april.

Atelier TAW daagt je uit een nieuwe voorstelling op locatie te maken ergens in het festivalterrein van Festival De Oversteek: een rauw, grotendeels ongerept gebied, vol bijzondere natuur. Je vindt er Waalstrandjes, oude boomgaarden, natuurakkers en ooibosjes. Er is ook veel bijzondere cultuurhistorie: oude tuinbouwkassen, boerenschuren, forten en bunkers.

Treed jij graag buiten de gebaande paden? Wil je experimenteren met nieuwe vormen van dans en theater? En wil jij dit jaar op het affiche staan van de tiende editie van Festival De Oversteek? Meld je aan vóór 1 april in voor Atelier TAW!

Jubilerend Festival De Oversteek trekt recordaantal bezoekers

20180909 Festival De Oversteek Lavalu Geert Oldenmenger 01 klein 700
Foto: Geert Oldenmenger

Festival De Oversteek 2018 zit erop! Nog nooit verwelkomden we meer bezoekers dan deze feestelijke tiende festivaleditie. Zondagmiddag 2 en 9 september staken ruim duizend bezoekers over voor muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en meer op spannende plekken aan de Waal in Nijmegen-Noord. Dank voor jullie komst! We zien jullie graag opnieuw terug tijdens de elfde editie van Festival De Oversteek op zondagmiddag 1 en 8 september 2019. Tot #FOS19!

Editie Oost
Zondag 9 september trakteerden we voor de tweede zondag op rij op ruim dertig voorstellingen op zo’n vijftien groene en sfeervolle locaties, dit keer oostelijk van de Waalbrug. We trapten af met een prachtig verstild optreden van één van de hoogtepunten uit ons festivalverleden: LAVALU. Hierna trokken jullie opnieuw met honderden tegelijkertijd de polder in, om te genieten van dans aan de dijk, theater in boomgaarden, muziek op natuurakkers en nog veel meer.

Highlights
Eén van de hoogtepunten uit de overvolle verjaardagstaart van editie Oost was natuurlijk Alex Roeka. De singer-songwriter overtuigt al twee decennia met beeldende, poëtische teksten en krachtig spel. Ook bijzonder én feestelijk was het energieke optreden van Folk Road Show in Boomgaard Smitjesland. Het internationaal folkgezelschap speelde letterlijk de appels uit de bomen. Fusus rekte in LuilekkerLent de grenzen van slagwerk op, gelegenheidsduo Loes Wijnbergen (bekend van Clean Pete) en vriendin Lea Kliphuis (ook wel de Dolly Parton van Nijmegen genoemd) zongen de countrysterren van de hemel in Café Eten en Drinken Lent.

Dans, theater, beeldende kunst
Opnieuw presenteerden vijf (groepen) dans- en theatermakers uit heel Nederland voor Atelier TAW nieuw werk dat ze de afgelopen maanden op locatie maakten in Nijmegen-Noord. Alle voorstellingen waren nooit eerder te zien. Er waren voorstellingen op een waalstrandje en aan de dukdalven aan de Waal, op de Doornikse Natuurakkers, op het terras voor Stroom en in het Bastion. In het Bastion was ook een video-installatie te zien van Maaike Jaspers en Pim Steinmann. Het was het sluitstuk van Expeditie Noord: ons jaarlijks residentieprogramma voor beeldend kunstenaars, dat dit jaar bestond uit een onderzoek naar de toepassingen en manieren van waarnemen in het Rivierenpark.

Festival De Oversteek 2019
Ook in 2019 steken we opnieuw over voor een broodnodige portie muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunt op spannende plekken aan de Waal in Nijmegen-Noord. Schrijf alvast op in je agenda: #FOS19 is op zondagmiddag 1 en 8 september. Op de hoogte blijven van alle updates? Zet jezelf alvast op aanwezig in het Facebookevenement: zowel dat van editie West op 1 september als editie Oost op 8 september. Tot volgend jaar!

Programmawijzigingen 9 september

Programmawijzigingen 9sep
Foto: Medina Resic

Ten opzichte van het programmaboekje zijn er een aantal wijzigingen:

- De locaties Landgoed DoornikKasje van Doornik en Kunst en Koken zijn helaas komen te vervallen;
- Alex Roeka speelt om 13.30 & 15.30 uur (30 minuten) in Iewan/De Kleine Wiel;
- Erik van Os speelt om 14.00 & 17.00 uur (20 minuten) in Boomgaard Smitjesland;
- Folk Road Show speelt om 14.30 uur & 16.30 uur (30 minuten) in Boomgaard Smitjesland;
- Yldiz Gies speelt om 13.30 & 15.30 uur (30 minuten) in Boomgaard Smitjesland;
- Het optreden van Loes & Lea in Boomgaard Smitjesland is komen te vervallen;
- Loes & Lea spelen van 16.00 tot 17.00 uur in Café Eten & Drinken Lent.
- The Visual speelt van 15.00 tot 15.45 uur in Stroom;
- Expeditie Noord start om 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 en 16.15 uur in het Bastion.

Alle informatie op deze website is de meest actuele en juiste. Bekijk het online blokkenschema voor alle locaties en speeltijden. Nog geen ticket? Koop hem online, dan ben je vijf euro goedkoper it dan aan de deur. Tot zondag!

Editie West zit erop; op naar editie Oost op 9 september

De Oversteek West 08 700
Foto: Medina Resic

Zondag 2 september was een zonovergoten editie West van de tiende editie van Festival De Oversteek. We sneden onze goed gevulde verjaardagstaart aan met een feestelijke bloemenregen van het Lentse initiatief Blossum op Hof van Holland/Art Laboratory. Vervolgens doken jullie met honderden tegelijkertijd de zonovergoten polder in voor meer dan dertig acts op vijftien locaties. Heb je het gemist of snak je naar meer? Aanstaande zondag is editie Oost. Koop je tickets online voor € 15,-.

Highlights editie West
Vijf groepen dans- en theatermakers van Atelier TAW presenteerden korte voorstellingen die zij de afgelopen maanden speciaal op locatie maakten: op een Waalstrandje tegenover de Honig, bij de trappen van Brug De Oversteek, onder de Zaligebrug, in een kersenboomgaard en in een botenloods. Beeldend kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann namen jullie mee op Expeditie Noord naar een verlaten eilandje middenin de Spiegelwaal. Ook bijzonder waren de voorstellingen in Fort Beneden Lent. Rocco Ostermann las er voor uit zijn debuutroman, en speelde er passende liedjes bij. Sinan Arat & Alper Kekec bliezen met riet- en bamboefluit eeuwenoude muziektradities opnieuw tot leven in Historische Tuinderij Warmoes. Ook de gelauwerde auteur Tjitske Jansen droeg daar voor uit eigen werk, begeleid door violist Jasper le Clercq. Kids beleefden de avonturen van Boer Boris als nooit tevoren tijdens het optreden van geestelijk vaders Ted van Lieshout & Philip Hopman.

Zondag 9 september: editie Oost
Ook een beetje verdrietig dat editie West alweer voorbij is? Binnenkort droog je hier je tranen met een fraaie fotocollectie. Ultieme troost biedt natuurlijk editie Oost aanstaande zondag met opnieuw ruim dertig acts en voorstellingen op zo'n vijftien locaties, dit keer oostelijk van de Waalbrug. Koop je tickets online en tot zondag!

Programmawijzigingen 2 september

Programmawijzigingen 2sep 700
Foto: Jurre Bosman

Er zijn een paar kleine wijzigingen ten opzichte van het programmaboekje:
- Het festival opent om 13.00 uur met een bloemenregen van Blossum, niet om 12.30 uur;
- De eerste uitvoering van O - Een ultiem college over de zon van Pleun Peters & Suze van Miltenburg is om 14.00 uur, niet om 14.10 uur;
- De eerste uitvoering van The Hangman Radio Show speelt: The Hangman Radio Show is om 14.20, niet om 14.30 uur;
- De eerst speelbeurt van Ted van Lieshout & Philip Hopman in Historische Tuinderij Warmoes is om 13.45 uur, niet om 13.50 uur;
- Maria van der Sanden ziet de wildplukwandeling van Suzanne Peters waar;
- Stadsnomaden is te vinden aan de Dijkstraat; dat is linksboven op het festivalkaartje. In het programmaboekje staat de locatie per abuis ook rechts op de kaart vermeld.

Nog geen ticket? Koop hem online, dan ben je vijf euro goedkoper uit dan aan de deur. Tot slot: vergeet vooral niet goed om je heen te kijken als je van locatie naar locatie gaat zondag; de omgeving ligt er prachtig bij. Veel plezier!

Feestelijke festivalopening met bloemenregen van Blossum

Blossum

Aanstaande zondag openen we onze tiende jubileumeditie om 13.00 uur met een bloemenregen van het Lentse initiatief Blossum in Hof van Holland/Art Laboratory: een onvergetelijke ervaring en uniek in de wereld. Liggend in het gras, onder muzikale begeleiding van dj Mario Marini, zie je tienduizenden bloemen vanuit een helikopter omlaag dwarrelen. Ze komen zo langzaam omlaag, dat je ze letterlijk uit de lucht kunt plukken.

Hoogtepunten
Tijdens editie West trakteren we op een uitgebreid programma. Er is muziek van de veelkleurige ARIAH LESTER, die eerder dit jaar een Operadagen Award ontving. Rocco Ostermann (voorman Donnerwetter) draagt voor uit eigen werk en speelt bijpassende liedjes. Ook Tjitske Jansen, eerder bekroond met de Anna Bijns Prijs, draagt voor. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Ted van Lieshout, één van de bekendste Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijvers, en illustrator Philip Hopman lezen voor uit de populaire reeks boeken over Boer Boris, en maken er live tekeningen bij.

Atelier TAW en Expeditie Noord
Vijf (groepen) jonge makers presenteren in het kader van Atelier TAW korte voorstellingen van 20 minuten die ze sinds juni op locatie in Nijmegen-Noord maakten. Ook kun je mee op Expeditie Noord met beeldend kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann, en het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord door hun ogen zien.

Tickets
Koop online dagtickets à € 15,- of een passe-partout voor 2 en 9 september voor € 25,-. En heb je al gezien dat we ook een jubelboek verkopen met tien jaar festivalgeschiedenis, bijzondere portretten van betrokkenen, en fraaie foto's? Incl. passe-partout krijg je € 7,50 korting. Tot zondag!

Sluit je aan bij ons vrijwilligerslegioen

Vrijwilligers 700
Foto: Jurre Bosman

Liefhebber van festivals, podiumkunsten en natuur? Steek je graag je handen uit de mouwen? En heb je zin in een supergezellige dag in de polder? Join the team: voor Festival De Oversteek 2018 op zondagmiddag 2 en 9 september zoeken we vrijwillige locatiecoördinatoren. Meld je aan door een mailtje te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Festival De Oversteek 2018
Dit jaar vieren we een bijzonder jubileum: we bestaan namelijk tien jaar! We pakken extra groot uit met een vijftigtal voorstellingen en acts op zo'n 30 groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Als locatiecooördinator zorg je ervoor dat op één van die locaties alles soepeltjes en gesmeerd loopt.

Dit ga je doen
Als locatiecoördinator:
- Ontvang je de optredende artiesten op locatie;
- Verkoop en controleer je kaartjes en doet bij bezoekers festivalbandjes om;
- Ben je het kloppende hart en brein van je locatie;
- En dus centraal contactpersoon, ook voor de eigenaar van de locatie;
- Je zorgt ervoor dat alle optredens stipt op tijd beginnen en stoppen;
- Spreekt zoekende festivalbezoekers aan en maakt ze wegwijs door het programma.

Als festivalcoördinator werk je nooit alleen en altijd in een duo. Dat is handig omdat geen enkele coördinator kan heksen of zichzelf in tweeën op kan splitsen. Maar ook wel zo gezellig! Je kunt jezelf individueel, maar ook als duo aanmelden.

Nog niet overtuigd?
Dat ben je wel na deze korte pitch: onderdeel van het festivalteam zijn is hartstikke leuk. Bovendien doe je iets goeds: je zorgt ervoor dat een groot publiek geniet van verrassende podiumkunsten, artiesten kunnen stralen op het podium, en meer mensen het prachtige buitengebied van Nijmegen-Noord leren kennen. Ook ontmoet je veel nieuwe mensen, maakt contact met (soms landelijk bekende) artiesten, leert dans- en theatermakers kennen, muzikanten en allerlei professionals uit de podiumkunsten. Dat is leuk maar ook handig als je verder wilt komen in de wereld van festivals, theater en podiumkunsten. Of je professioneel netwerk wilt uitbreiden.

Liefde en dank
Festival De Oversteek kan niet bestaan zonder de inzet van zijn vele enthousiaste vrijwilligers. Als bedankje nodigen we alle vrijwilligers uit voor de gezamenlijke maaltijd en borrel aan het einde van iedere festivaldag. Hier kom je bij van alle indrukken van afgelopen festivaldag. Ook kan het zomaar gebeuren dat je een vorkje meeprikt met Loes Wijnhoven van Clean Pete of Alex Roeka.

Doe mee!
Sluit je aan bij ons vrijwilligerslegioen door een mailtje te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vermeld hierbij je naam leeftijd en contactgegevens, en geef aan op welke datum je kunt: 2 en/of 9 september. Esther neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Superveel dank en graag tot ziens tijdens #OHIJ18!

Feestelijke tiende jubileumeditie Festival De Oversteek

Campagnebeeld FOS18 liggend 700

Hieperdepiep: Festival De Oversteek is TIEN jaar! Dat vieren we zondagmiddag 2 en 9 september met een feestelijk jubileumprogramma op zo'n 30 groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Ook trakteren we op een heus jubelboek met daarin portretten in woord en beeld van betrokkenen, artiesten en medewerkers. Natuurlijk vind je er ook veel fraaie platen van afgelopen festivaledities in. Dikke kans dat je jezelf tegenkomt in het boek als je vaker bij ons op bezoek bent geweest! Het volledige programma en alle locaties staan inmiddels online. Ook is de online kaartverkoop per direct van start.

Tickets
Wees geen dief van je portemonnee: koop je tickets online! Dat is € 5,- goedkoper dan aan de deur. Een online dagticket kost € 15,-. Voor beide dagen is online een passe-partout te koop à € 25,-. Het jubelboek bestel je online voor een tientje. Als je er een passe-partout bijbestelt, krijg je € 2,50 korting.

Programma
Een greep uit onze goed gevulde verjaardagstaart: singer-songwriters Alex Roeka en LAVALU, beide eerder te gast tijdens Festival De Oversteek, nu terug met nieuw werk. Rocco Ostermann (voorman Donnerwetter) en Tjitske Jansen dragen voor uit eigen werk. Ook zijn er optredens van Loes (Wijnhoven, Clean Pete) & Lea (Kliphuis), The Irrational Library en nog veel meer!

Locaties
Ook in 2018 is Festival De Oversteek een avontuurlijke wandeling of fietstocht langs vele tot de verbeelding sprekende locaties. Wat dacht je van het goed verscholen Kasje van Doornik en de dode arm van de Spiegelwaal? Ook doen we bekendere locaties aan, zoals Fort Beneden Lent, Historische Tuinderij Warmoes en Landgoed Doornik.

Jubelboek
Omdat je als festival maar één keer tien jaar wordt, laten we dit heugelijke feit niet zomaar aan ons voorbijgaan. In ons jubelboek blikken we terug op hoogtepunten van afgelopen tien jaar, en komen gastheren en –vrouwen, artiesten en medewerkers aan het woord over het festival. Bestel een exemplaar online voor een tientje. Het boek is ook te koop tijdens het festival.

Support ons!
Wil je direct bijdragen aan nieuwe producties van jonge artiesten en kunstenaars op Festival De Oversteek? Sluit je dan aan bij onze supportersclub! Al vanaf een bedrag van € 50,- per jaar ben je supporter. Als welkomstgeschenk ontvang je het jubelboek, ook nodigen we je eens per jaar uit voor een exclusieve bijenkomst.

Atelier TAW en Expeditie Noord
Voor de tweede editie van Atelier TAW selecteerden we uit ruim vijftig aanmeldingen uit heel Nederland tien (groepen) makers. Zij zijn sinds mei aan de slag op Waalstrandjes, in boomgaarden, op landgoederen en andere locaties. Op 2 en 9 september presenteren ze ieder een korte voorstelling van 20 minuten. Voor de derde editie van Expeditie Noord gaan beeldend kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann aan de slag met nieuw werk in het mini-atelier bij het Art Laboratory van FABRIKAAT. Het resultaat van deze ontdekkingstocht presenteren ze tijdens het festival in de vorm van een installatie.

Tot #FOS18!
Blijf op de hoogte van alle nieuws en actualiteiten: meld jezelf aan voor de nieuwsbrief, en zet jezelf op aanwezig in het Facebookevenement: zowel voor editie West als editie Oost.

Meld je aan voor Atelier TAW!

Atelier TAW 3JBO fotografie 700
Foto: JBO fotografie

Ben je een jonge, ambitieuze dans- of theatermaker? Wil je een nieuwe voorstelling maken op een avontuurlijke locatie aan de Waal in Nijmegen-Noord en die presenteren tijdens Festival De Oversteek 2019? Meld je dan aan voor de derde editie van Atelier TAW: de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Aanmelden kan tot 1 april.

Atelier TAW daagt je uit een nieuwe voorstelling op locatie te maken ergens in het festivalterrein van Festival De Oversteek: een rauw, grotendeels ongerept gebied, vol bijzondere natuur. Je vindt er Waalstrandjes, oude boomgaarden, natuurakkers en ooibosjes. Er is ook veel bijzondere cultuurhistorie: oude tuinbouwkassen, boerenschuren, forten en bunkers. Check hier de speellocaties van afgelopen jaar.

Treed jij graag buiten de gebaande paden? Wil je experimenteren met nieuwe vormen van dans en theater? En wil jij dit jaar op het affiche staan van de tiende editie van Festival De Oversteek? Schrijf je dan vóór 1 april in voor Atelier TAW!

Festival De Oversteek op Nijmeegse Kunstnacht

Kunstnacht 750

Op zaterdag 23 september is de zevende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Op meer dan 20 culturele hotspots in Nijmegen kun je genieten van performances, expo’s en unieke feestjes. Cultureel verantwoorder uitgaan bestaat niet!

Verrassende combinaties van Nijmeegse kunstinstellingen laten tijdens de Nijmeegse Kunstnacht zien wat ze in huis hebben. Festival De Oversteek is aanwezig in de St. Nicolaaskapel met een multidisciplinaire mix van dans, zang en poëzie. Droom weg bij de voorstelling You & I van Scandalisi Dance Company, luister naar een exclusief optreden van singer-songwriter en zelfbenoemd knutselaar Dan Hair en laat je meevoeren door de poëziekunst van cultuurwetenschapper en dichter Noêma Neijboer van haar debuutbundel Snelle schemer.

Tickets zijn te koop op nijmeegsekunstnacht.nl/tickets.

Festival De Oversteek 2017: drukst bezocht editie ooit

EditieOost

Festival De Oversteek kende dit jaar opnieuw een recordaantal bezoekers. De topdrukte van editie West werd gevolgd door een goed bezochte editie Oost. Zondag 10 september gingen honderden festivalgangers te fiets en te voet langs maar liefst 14 locaties, van het Bastion onder de Waalbrug, tot Betuwe Brassica aan de rand van Bemmel. De weersomstandigheden waren heerlijk. Op wat misschien wel laatste fraaie nazomerdag was scheen een vriendelijk zonnetje, blies een zacht briesje fietsers vooruit en bleef het de hele dag droog.

Op de grens van oud en nieuw
Festival De Oversteek liet opnieuw fraaie contrasten in het dynamische rivierengebied van Nijmegen-Noord zien. In De Kleine Wiel, onderdeel van een nieuwbouwlocatie volledig door bewoners gebouwd en onderhouden, luisterde publiek ademloos naar de verstilde pianoklanken van Annelie de Vries. Bezoekers staken vanaf hier over naar Pompstation Stroom, waar de Nijmeegse singer-songwriter Dan Hair en de Vlaamse cabarrockband KOLFSKOP optraden. Anderen liepen de Bemmelsedijk op richting Doornikshof. Hier konden zij kiezen uit een excursie naar stokoude Waalstrandjes en ooibosjes in het oosten, en de gloednieuwe uiterwaarden van eiland Veur-Lent.

Atelier TAW
Jonge dans- en theatermakers van Atelier TAW presenteerden met hun voeten in het gras en het zand acht nieuwe voorstellingen die zij de laatste maanden speciaal op locatie ontwikkelden. De duo’s Lotte Giezen & Ronja White en Stan Geurts & Maartje Goes gingen aan de slag in het Ooibosje aan de Waal. TG Mathilda koos voor het Sprokkelbos, Anna & Kim lieten zich inspireren door een nieuw ontstaan Waalstrand nabij een bunker op eiland Veur-Lent, Radio IYP stippelde hier een audiotour uit. Even verderop, speelde Skandalisi Dance een dynamische dansvoorstelling tussen de betonnen pilaren van het Bastion onder de Waalbrug.

Bijzondere natuur en buitenlocaties
Wie wil zien hoe Nijmegen-Noord er van oudsher uitzag, bezoekt de Doornikse Natuurakkers. Hier is een oeroud cultuurhistorisch landschap in ere hersteld. Atelier TAW-maker NIUK speelde er een voorstelling geïnspireerd op Litouwse landbouwtradities. Festival De Oversteek ontsloot dit jaar opnieuw een bijzondere stokoude boomgaard voor het publiek: Smitjesland. De boomgaard vormde het decor van de tranen trekkend fraaie americana van de Vlaamse singer-songwriter Bony King. Jonge Overstekers genoten er van de jeugdvoorstelling Lieve Judith. Ook nieuw tijdens deze editie Oost: tuin- en akkerbouwbedrijf Betuwe Brassica. Gastvrouw Esther Ruhe verzorgde er een rondleiding, Jan Terlouw Junior & The Nightclub en Waltzburg speelde tussen het kleinvee in de schuur.

Fanfarepunk in een kippenschuur
Tijdens editie Oost ging een lang gekoesterde wens van de festivalorganisatie in vervulling: een optreden van De Kift in LuilekkerLent. De schuur op het erf van de bed & breakfast, normaal bevolkt door pluimvee, vormde de ideale speelplek van de Zaanse fanfarepunkers. De Kift speelde klassiekers en verraste met nieuw werk van een aankomende, nieuwe plaat. De twee Zuid-Afrikaanse rappers en dj DNA (ex-Urban Dance Squad) van bFAKE zorgden in dezelfde schuur even later voor een stomende afsluiting van Festival De Oversteek 2017.

2 en 9 september 2018: tien jaar Festival De Oversteek
Volgend jaar viert Festival De Oversteek een bijzonder jubileum: op zondagmiddag 2 en 9 september is de tiende festivaleditie. We kijken terug op een rijke festivaltraditie met optredens van niet de minsten: Typhoon, Dimitri Verhulst, Lebbis, Rick de Leeuw, zZz, André Manuel, Alex Roeka, Lucky Fonz III, P.F. Thomése en Tom Pintens. Het speciale jubileumprogramma maken we later bekend. Bereid je in ieder geval opnieuw op voor verrassende voorstellingen op unieke locaties in het groen. Tot #FOS18!

Weerbericht

Timofeeff 750

Ook Peter zegt: prima Oversteekweer tijdens editie Oost! Sterker nog: zondag is waarschijnlijk de laatste fraaie nazomerdag van het jaar. 18° en een vriendelijk zonnetje tussen de wolken. Mocht er toch een spatje vallen: meer dan de helft van alle voorstellingen zijn binnen of overdekt. Bestel je kaartjes makkelijk, snel én met vijf euro korting online: www.festivaldeversteek.nl/tickets.

Zaterdag: dineren in het groen na afloop van beeldende kunstwandeling

Dineren groen 750 def

Zaterdag 9 september al eetplannen? Schuif aan in de idyllische groene achtertuin van atelierwoning Kunst en Koken. Gastvrouw Susanne Peters serveert een heerlijke huisgemaakte paella aan lange tafels. Het diner vindt plaats na de zaterdagwandeling van Expeditie Noord. Beeldend kunstenaar Isolde Venrooy neemt je mee op expeditie over eiland Veur-Lent en door het Rivierenpark langs prille natuur en nieuwe uiterwaarden. De wandeling start om 17.00 uur en duurt ongeveer één uur. Hierna geniet je samen met andere deelnemers en Isolde van het bourgondisch feestmaal in het groen. De zaterdagwandeling plus eten kost € 30,- per persoon. Kaartjes zijn online te koop.

Culturele duik in de polder tijdens editie WestZondag 3 september trapte Festival De Oversteek 2017 af met editie West. Honderden mensen doken de polder in voor ruim 20 optredens en voorstellingen op groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord.
 
Hoogtepunten
iET & Conny Janssen Danst presenteerden een speciale festivaleditie van de multidisciplinaire voorstelling Clarity. Dans en muziek gingen een perfect huwelijk aan in het schemerige halfduister van de botenloods van roeivereniging De Waal. Even verderop, bij Fabrikaat op Hof van Holland, schitterde Anton Goudsmit (ook bekend van New Cool Collective) als onderdeel van Etafest. Het jazzgezelschap bracht de bekende woorden van Jules Deelder in herinnering: ‘Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt.’
 
Fort Beneden Lent
Zonder twijfel de meest bijzondere locatie van editie West was Fort Beneden Lent. Het fort uit 1862 opende eenmalig zijn deuren. De kelders vormden het decor voor het live art en muziekspektakel MCHNRY. Gitaar, drums, beats en synths beukten een half uur lang rond in de onderaardse gewelven. Ook in de bunker: De Wolven, dat liet zien waarom het één van de meest geliefde theatergezelschappen van Festival De Oversteek is. De nieuwe voorstelling EXIT was actueel, spannend en op het scherpt de snede.
 
Van West naar Oost
In vogelvlucht: Mathijs Leeuwis toverde met lapsteel majestueuze klankwerelden tevoorschijn. Judith Naber & Monica Coronado lieten de zon nog even extra schijnen met hun temperamentvolle combinatie van moderne dans, flamencodans en stuwend gitaarspel. Op Hof van Holland droegen Max Hermens, Jante Wortel en Marjolein Visser teksten voor die ze speciaal voor Festival De Oversteek op locatie schreven. De gedichten ademden de verstilde pracht van de bloementuin, en appel- en notenbomen op het achtererf.
 
Atelier TAW
Tijdens editie West waren vier voorstellingen te zien van jonge makers die zij speciaal voor Festival De Oversteek op locatie maakten. ALL-IN speelde tussen de roeiboten van roeivereniging De Waal. Dalton Jansen deed letterlijk enorme stofwolken opwaaien in het Bastion onder de Waalbrug. Op een waalstrandje op eiland Veur-Lent danste Julia Heider enkeldiep in het Waalzand. TG BAM bracht tussen de courgettes in de moestuin en peren in de boomgaard van Historische Tuinderij Warmoes de fysieke theaterperformance OSMOSIS.
 
Wandelingen
Beeldend kunstenaar en schrijver Dorien de Wit bracht samen met festivalbezoekers tijdens Expeditie Noord het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord opnieuw in kaart. In plaats van een papieren plattegrond of Google Maps liet ze zich leiden door windrichting, regen en sterrenkaarten. Ook Ellen Mookhoek nam festivalgangers mee voor een wandeling: tijdens een wildplukwandeling door de ommelanden Historische Tuinderij Warmoes liet zij zien hoe je in no time doch voedzame maaltijd op tafel zet.
 
Editie Oost
Zondagmiddag 10 september verplaatst Festival De Oversteek zich naar de oostzijde van de Waalbrug. Op 14 locaties zijn meer den 20 voorstellingen en optredens te zien. Hoogtepunten: De Kift, Jan Terlouw Junior & The Nightclub, dj DNA en de Nijmeegse bands Dan Hair en Waltzburg. Tickets zijn online te koop à 15,-.