2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Culturele duik in de polder tijdens editie WestZondag 3 september trapte Festival De Oversteek 2017 af met editie West. Honderden mensen doken de polder in voor ruim 20 optredens en voorstellingen op groene en sfeervolle locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord.
 
Hoogtepunten
iET & Conny Janssen Danst presenteerden een speciale festivaleditie van de multidisciplinaire voorstelling Clarity. Dans en muziek gingen een perfect huwelijk aan in het schemerige halfduister van de botenloods van roeivereniging De Waal. Even verderop, bij Fabrikaat op Hof van Holland, schitterde Anton Goudsmit (ook bekend van New Cool Collective) als onderdeel van Etafest. Het jazzgezelschap bracht de bekende woorden van Jules Deelder in herinnering: ‘Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt.’
 
Fort Beneden Lent
Zonder twijfel de meest bijzondere locatie van editie West was Fort Beneden Lent. Het fort uit 1862 opende eenmalig zijn deuren. De kelders vormden het decor voor het live art en muziekspektakel MCHNRY. Gitaar, drums, beats en synths beukten een half uur lang rond in de onderaardse gewelven. Ook in de bunker: De Wolven, dat liet zien waarom het één van de meest geliefde theatergezelschappen van Festival De Oversteek is. De nieuwe voorstelling EXIT was actueel, spannend en op het scherpt de snede.
 
Van West naar Oost
In vogelvlucht: Mathijs Leeuwis toverde met lapsteel majestueuze klankwerelden tevoorschijn. Judith Naber & Monica Coronado lieten de zon nog even extra schijnen met hun temperamentvolle combinatie van moderne dans, flamencodans en stuwend gitaarspel. Op Hof van Holland droegen Max Hermens, Jante Wortel en Marjolein Visser teksten voor die ze speciaal voor Festival De Oversteek op locatie schreven. De gedichten ademden de verstilde pracht van de bloementuin, en appel- en notenbomen op het achtererf.
 
Atelier TAW
Tijdens editie West waren vier voorstellingen te zien van jonge makers die zij speciaal voor Festival De Oversteek op locatie maakten. ALL-IN speelde tussen de roeiboten van roeivereniging De Waal. Dalton Jansen deed letterlijk enorme stofwolken opwaaien in het Bastion onder de Waalbrug. Op een waalstrandje op eiland Veur-Lent danste Julia Heider enkeldiep in het Waalzand. TG BAM bracht tussen de courgettes in de moestuin en peren in de boomgaard van Historische Tuinderij Warmoes de fysieke theaterperformance OSMOSIS.
 
Wandelingen
Beeldend kunstenaar en schrijver Dorien de Wit bracht samen met festivalbezoekers tijdens Expeditie Noord het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord opnieuw in kaart. In plaats van een papieren plattegrond of Google Maps liet ze zich leiden door windrichting, regen en sterrenkaarten. Ook Ellen Mookhoek nam festivalgangers mee voor een wandeling: tijdens een wildplukwandeling door de ommelanden Historische Tuinderij Warmoes liet zij zien hoe je in no time doch voedzame maaltijd op tafel zet.
 
Editie Oost
Zondagmiddag 10 september verplaatst Festival De Oversteek zich naar de oostzijde van de Waalbrug. Op 14 locaties zijn meer den 20 voorstellingen en optredens te zien. Hoogtepunten: De Kift, Jan Terlouw Junior & The Nightclub, dj DNA en de Nijmeegse bands Dan Hair en Waltzburg. Tickets zijn online te koop à 15,-.