2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Festival De Oversteek 2017: drukst bezocht editie ooit

EditieOost

Festival De Oversteek kende dit jaar opnieuw een recordaantal bezoekers. De topdrukte van editie West werd gevolgd door een goed bezochte editie Oost. Zondag 10 september gingen honderden festivalgangers te fiets en te voet langs maar liefst 14 locaties, van het Bastion onder de Waalbrug, tot Betuwe Brassica aan de rand van Bemmel. De weersomstandigheden waren heerlijk. Op wat misschien wel laatste fraaie nazomerdag was scheen een vriendelijk zonnetje, blies een zacht briesje fietsers vooruit en bleef het de hele dag droog.

Op de grens van oud en nieuw
Festival De Oversteek liet opnieuw fraaie contrasten in het dynamische rivierengebied van Nijmegen-Noord zien. In De Kleine Wiel, onderdeel van een nieuwbouwlocatie volledig door bewoners gebouwd en onderhouden, luisterde publiek ademloos naar de verstilde pianoklanken van Annelie de Vries. Bezoekers staken vanaf hier over naar Pompstation Stroom, waar de Nijmeegse singer-songwriter Dan Hair en de Vlaamse cabarrockband KOLFSKOP optraden. Anderen liepen de Bemmelsedijk op richting Doornikshof. Hier konden zij kiezen uit een excursie naar stokoude Waalstrandjes en ooibosjes in het oosten, en de gloednieuwe uiterwaarden van eiland Veur-Lent.

Atelier TAW
Jonge dans- en theatermakers van Atelier TAW presenteerden met hun voeten in het gras en het zand acht nieuwe voorstellingen die zij de laatste maanden speciaal op locatie ontwikkelden. De duo’s Lotte Giezen & Ronja White en Stan Geurts & Maartje Goes gingen aan de slag in het Ooibosje aan de Waal. TG Mathilda koos voor het Sprokkelbos, Anna & Kim lieten zich inspireren door een nieuw ontstaan Waalstrand nabij een bunker op eiland Veur-Lent, Radio IYP stippelde hier een audiotour uit. Even verderop, speelde Skandalisi Dance een dynamische dansvoorstelling tussen de betonnen pilaren van het Bastion onder de Waalbrug.

Bijzondere natuur en buitenlocaties
Wie wil zien hoe Nijmegen-Noord er van oudsher uitzag, bezoekt de Doornikse Natuurakkers. Hier is een oeroud cultuurhistorisch landschap in ere hersteld. Atelier TAW-maker NIUK speelde er een voorstelling geïnspireerd op Litouwse landbouwtradities. Festival De Oversteek ontsloot dit jaar opnieuw een bijzondere stokoude boomgaard voor het publiek: Smitjesland. De boomgaard vormde het decor van de tranen trekkend fraaie americana van de Vlaamse singer-songwriter Bony King. Jonge Overstekers genoten er van de jeugdvoorstelling Lieve Judith. Ook nieuw tijdens deze editie Oost: tuin- en akkerbouwbedrijf Betuwe Brassica. Gastvrouw Esther Ruhe verzorgde er een rondleiding, Jan Terlouw Junior & The Nightclub en Waltzburg speelde tussen het kleinvee in de schuur.

Fanfarepunk in een kippenschuur
Tijdens editie Oost ging een lang gekoesterde wens van de festivalorganisatie in vervulling: een optreden van De Kift in LuilekkerLent. De schuur op het erf van de bed & breakfast, normaal bevolkt door pluimvee, vormde de ideale speelplek van de Zaanse fanfarepunkers. De Kift speelde klassiekers en verraste met nieuw werk van een aankomende, nieuwe plaat. De twee Zuid-Afrikaanse rappers en dj DNA (ex-Urban Dance Squad) van bFAKE zorgden in dezelfde schuur even later voor een stomende afsluiting van Festival De Oversteek 2017.

2 en 9 september 2018: tien jaar Festival De Oversteek
Volgend jaar viert Festival De Oversteek een bijzonder jubileum: op zondagmiddag 2 en 9 september is de tiende festivaleditie. We kijken terug op een rijke festivaltraditie met optredens van niet de minsten: Typhoon, Dimitri Verhulst, Lebbis, Rick de Leeuw, zZz, André Manuel, Alex Roeka, Lucky Fonz III, P.F. Thomése en Tom Pintens. Het speciale jubileumprogramma maken we later bekend. Bereid je in ieder geval opnieuw op voor verrassende voorstellingen op unieke locaties in het groen. Tot #FOS18!