2018 NARCISSOS
2018 HANGMAN RADIOSHOW
2018 CRIMSON INC

Programma 2018

ZONDAG 9 SEPTEMBER, EDITIE OOST

Muziek: Alex RoekaFolk Road ShowFususGoldsmithLAVALULoes & LeaNiekseThe BojanglesThe VisualWillie Darktrousers & De SplintersYildiz Gies

Theater & dans: Buro Nieuw Perspectief - STRANDECHO - Movement By OceansElena van Leuven, Eva March & Jilly Lukkesen - Mourning AfterIvana Diboune - HouvastSkandalisi Dance - FlatlinersValerié Bongaarts - H O O P

Literatuur: Jelko ArtsWordbites

Beeldende kunst: Expeditie NoordWillem de Haan - Viewpoint

Kinder: Erik van OsMaak je eigen natuurkunstwerk met Roos Geraets 

Rondleidingen: Foodwalk Woman into the Wild met Jacqueline Raaijmakers


ZONDAG 2 SEPTEMBER, EDITIE WEST

Muziek: 
ARIAH LESTERCrimson Inc.Eva van PeltRocco OstermannSinan Arat & Alper KekecThe Grey PantsThe Irrational Library

Theater & dans: 
Aapjescollective - co-instinctBart Merks & Merel Franx - TRANS/CEBetweenTwoHands - PaperworkChris Hillen & Mette Bunskoek - NARCISSOSEllis van Veldhuizen - The Great Garbage PatchLucyONES - BLCK & BLOOHPleun Peters & Suze van Miltenburg - O - Een ultiem college over de zonThe Hangman Radioshow speelt: The Hangman Radioshow

Literatuur: 
Nyk de VriesTjitske Jansen & Jasper le ClercqZwerfpoëzie

Beeldende kunst: 
Blossum bloemenregenExpeditie Noord

Kinder: 
Ted van Lieshout & Philip HopmanTotemstok bouwen voor jonge natuurhelden met Sascha Wijnhoven

Rondleidingen: 
Wildplukwandeling Maria van der Sanden

DOWNLOAD HET PROGRAMMABOEKJE

Aapjescollective - co-instinct

Aapjecollective

Drie dansers, zestig bomen, één instinct. Co-instinct voert je mee naar een grote, groene boomgaard. Een rustige plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. De dansers verkennen het terrein, dagen elkaar uit, en spelen met elkaar én de ruimte. Aapjesollective bestaat uit Friederike Ruby, Lina Maidhof en Paula Pröbrock. Zij leerden elkaar kennen als student op ArtEZ Dansacademie. Aapjescollective combineert individuele bewegingstalen met veel fysiek contact en partnerwerk. Co-instinct is de eerste voorstelling.

Dansers/Makers: Friederike Ruby, Lina Maidhof, Paula Pröbrock

2 september
Kersenboomgaard, achter station Nijmegen Lent, bereikbaar via Zaligestraat
14.00, 15.00 & 16.30 uur (20 minuten)

Alex Roeka

Alex Roeka
Foto: Jens van der Velde

De Nederlandse singer-songwriter Alex Roeka heeft in meer dan twintig jaar een trouwe schare liefhebbers om zich heen verzameld. Niet voor niets: keer op keer overtuigt hij met beeldende, poëtische teksten en krachtig spel. Zijn negende plaat Gegroefd, de tweede die bekroond werd met een Edison, maakte hij samen met muzikanten van Johan. Nog meer dan voorheen klinkt Roeka hier rauw, schurend, kwetsbaar en intiem. Tijdens Festival De Oversteek 2018 speelt hij zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS.


9 september
Iewan/De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101
13.30 & 15.30 uur (30 minuten)

ARIAH LESTER

ARIAH LESTER
Foto: Bas de Brouwer

Neo-soul, neo-R&B, opera, reggaeton en eclectische electronica: ARIAH LESTER maakt het allemaal. Met stemsamples, een sexy falset en bassige beats creëert hij een uniek geluidslandschap. Zijn veelzijdige, innovatieve muziekstijl en opvallende podiumpersoonlijkheid werden meerdere malen bekroond. In 2018 ontving hij een Operadagen Award, eerder de Young Dance Makers Adience Award 2016. ARIAH LESTER is niet alleen muzikant, hij is ook beeldend kunstenaar, choreograaf, theater- en filmmaker, couturier, en peformancekunstenaar. Een meer veelkleurige persoonlijkheid tref je geheid niet aan deze festivaleditie.


2 september
Botenloods roeivereniging De Waal, Oosterhoutsedijk 48 | werkschuur
13.30 & 15.30 uur (30 minuten)

Bart Merks & Merel Franx - TRANS/CE

Bart Merks

TRANS/CE is een interdisciplinaire en zintuigelijke performance van jonge dansmakers Bart Merks en Merel Franx, en beat- en soundmaker Tyco Hendriks. De performance ontstond vanuit hun gezamenlijke fascinatie en interesse voor de clubscene en de menselijke behoefte aan extase. Voor zowel performers als publiek is TRANS/CE een visueel en auditief ingrijpende ervaring. Extase wordt zowel fysiek onderzocht, als ruimtelijk verbeeld. Gaandeweg de performance verdwijnt de grens tussen performers, publiek, geluid en licht, en ontstaat een nieuwe wereld.

Performers & Concept: Bart Merks & Merel Franx
Sound design: Tyco Hendriks


2 september
Fort Beneden Lent, Zaligestraat 6 | entree bunker
13.00, 14.00 & 16.30 uur (20 minuten)

BetweenTwoHands

Between Two Hands
Foto: Tudor Bratu

BetweenTwoHands bouwt in Paperwork, een theatrale installatie van papier, een papieren luchtkasteel voor Franz Kafka: de kantoorklerk die ’s nachts meesterwerken schreef om te ontkomen aan de dwingende werkelijkheid. Kafka’s gedachtenspinsels tussen gerechtsbrief en fantastisch meesterwerk zijn tot in het kleinste detail vormgegeven in papier. Met één enkele vouw kan een wereld verschijnen of verdwijnen. Kunstcollectief BetweenTwoHands bestaat uit Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmareken, en is gespecialiseerd in beeldende objecttheatervoorstellingen.

Paperwork kreeg eerder dit jaar de Canadese Arlyn Award uitgereikt, een onderscheiding voor buitengewoon ontwerp in poppentheater.

Theaterkrant: 'Kenmerkend voor hun werk is de grote aandacht voor detail en de hoge kwaliteit van de objecten. Between Two Hands schept een allesomvattend universum van papier dat speelt met dimensies en proporties.'

Credits:
Concept, vormgeving en performance: Erin Tjin A Ton
Concept, vormgeving en performance Gosia Kaczmarek
Eindregie: Anna Verduin
Animaties: Klaske Oenema
Geluidsontwerp: Marcel de Rooij
Kostuums: Zahra Ait Ben Moh
Cameraman en editor: Ruben Pest
Fotograaf: Nick van Tiem
Fotograaf op Over het Festival: Tudor Bratu
Grafisch vormgever: Mariusz Kaczmarek

Paperwork is mede mogelijk gemaakt door Over het IJ Festival, Feikes Huis en Amsterdams Fonds voor de Kunst.


2 september
Fort Beneden Lent, Zaligestraat 6 | zijbeuk bunker
15.00-16.00 uur

Blossum

Blossum

Om 13.00 uur opent de tiende editie van Festival De Oversteek feestelijk met een heuse bloemenregen van het Lentse initiatief Blossum, onder muzikale begeleiding van dj Mario Marini. Liggend in het gras zie je tienduizenden bloemen langzaam omlaag dwarrelen: een onvergetelijke ervaring en uniek in de wereld. Aansluitend presenteren we het jubelboek over tien jaar Festival De Oversteek, dat ter plekke te koop is voor € 10,-. Blossum liet eerder bloemen regenen tijdens Dance Valley en de WK-finale in 2010.

De bloemen die Blossum uitstrooit, zijn een restproduct. Het zijn afdankertjes van een bedrijf dat bloemen kruist om bloemrassen beter bestand te maken tegen ziektes en schimmels, zodat er minder of geen pesticiden hoeven te worden gebruikt. Na bewezen diensten worden de bloemen normaal gesproken verwerkt tot compost. Blossum maakt er een bloemenregen van.


2 september
Hof van Holland/Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 | boomgaard
13.00-13.30 uur

Buro Nieuw Perspectief - STRAND

Buro Nieuw Perspectief
Foto: Robi van Geenhoven

Buro Nieuw Perspectief vraagt zich af: wat kan alleen hier? Drie dansers en drie muzikanten gebruiken het Ooibosje aan de Waal als instrument. Ze voelen zich net als kinderen in een speeltuin. Ze drummen, klimmen en kruipen waar dat kan, en spelen trompet waar dat het mooist klinkt. Dansers, muzikanten én publiek gaan tijdens STRAND volledig op in de ruimte. Uiteindelijk weet je niet meer welke geluiden erbij horen en welke niet. STRAND laat je 100% zeker achter in verwondering.

Regie en choreografie: Rosanne Geerdes
Muzikale Leiding: Hans Vermunt


9 september
Ooibosje aan de Waal, bereikbaar via het struinpad aan de Waal achter Café de Sprok (Waaldijk 9) of via het paadje aan de Defensiedijk, ter hoogte van het gemaal. Een kwartier voor aanvang van de voorstelling start vanaf De Sprok een begeleide wandeling naar de speellocatie. Op eigen gelegenheid lopen kan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer tien minuten onderweg bent.
15.00, 16.00 & 17.00 uur (20 minuten)


Chris Hillen & Mette Bunskoek - NARCISSOS

Mette Bunskoek
Foto: Mette Bunskoek

Ik kijk naar beneden
De Spiegelwaal knipoogt terug
En ik verdrink me

Aan de rand van het water kijkt een jongen naar zijn spiegelbeeld. Het water stroomt al tijden voorbij. Wie is toch dat wonderschone wezen, dat hij zielsgraag wil aanraken, beroeren en kussen? Deze beeldende locatietheatervoorstelling is gebaseerd op de Griekse mythe van Narcissos. Wat heeft Narcissos, de ‘eerste narcist’, nu nog met ons te maken? Voldoet de wereld aan je verwachting? Hoeveel gun jij jezelf?

Concept en regie: Chris Hillen en Mette Bunskoek
Spel: Lennart Pluim, Pleun Akkers, Bas Alers, Sophia Baker, Joan Dao, Gerleen van der Drift, Shelley van Haalen, Renske Kock, Anne-Claire Meijer, Roos Vincken, Renske Wolters

repetitie 1 400

repetitie 3 400

repetitie 6 400

2 september
Zaligebrug
14.00, 15.00 & 16.00 uur (20 minuten)


Crimson Inc.

Crimson Inc

De vijfkoppige band Crimson Inc. maakt americana met wortels in country, folk en pop. De liedjes van zanger-gitarist Dikkie de Rooij verleiden liefhebbers van The Jayhawks, Jason Isbell en The Decemberists tot roadtrips met krakende radio. Maar er is ook meer up-tempo meestampwerk dat doet denken aan Old Crow Medicine show. Het kloppend countryhart van de band bestaat uit de samenzang tussen frontman Dikkie en zanger-violiste Annelotte Vonk. Goed te horen in tearjerkende countryballads à la Chris Stapleton.


2 september
Dijkhuis Gijs, Zaligestraat 8
14.00 & 15.30 uur (30 minuten)

ECHO - Movement By Oceans

ECHO

Hoe klinkt en beweegt de Noordelijke IJszee? Movement By Oceans gebruikt data van oceanografisch gedrag als grondstof voor nieuwe kunst. Hoe manifesteert kunst zich als het maakproces afhankelijk is van een externe, natuurlijke bron? Componist Stef Veldhuis en choreografe Julia Heider vertalen in deze performance de schoonheid en alomvattendheid van de Noordelijke IJszee in dans en muziek. Nederland staat bekend om de praktische samenwerking met water. Met Movement By Oceans tilt ECHO deze samenwerking op naar een abstracter niveau waar natuurlijke krachten een nieuw creatief proces aanvoeren.

Componist: Stef Veldhuis
Choreografe: Julia Heider


9 september
Bastion, onder de Waalbrug, op eiland Veur-Lent | voorin
14.00, 15.00 & 16.00 uur (20 minuten)

Elena Van Leuven, Eva March & Jilly Lukkesen - Mourning After

Elena Van Leuven
Foto: Aaron Lapeirre

Mourning After is een fysieke voorstelling waarin het lijf zoekt naar verschillende manieren van rouwen. Op de tonen van Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert wringen twee vrouwen zich in allerlei bochten en geven zo uiting aan hun pijn. Franz Schubert schreef de compositie toen hij, vaak manisch en hallucinerend, op zijn sterfbed lag. Dit maakt van Mourning After een soort van dodendans. Een duel tussen leven en dood. Voor de bewegingskwaliteit onderzochten de makers de grote, rauwe en oprechte emoties van flamencomuziek.

Concept & regie: Elena Van Leuven
Creatie: Elena Van Leuven, Eva March & Jilly Lukkesen
Peformers: Eva March & Jilly Lukkesen
Begeleiding: Janni van Goor
Productie- en regieassistent: Febe Cosyman, dramaturgie: Hannah Tilquin & Lotte Vrancken

Met dank aan: Eurudike De Beul, Cornelia van Lierop, Eva Van Leuven, Aaron Lapeirre, Sofie Verclyte, Marc Zwietink, Menzo Kircz, Sanne Smits, Thomas Claesse, Silke van Kamp, Boris Kip, Nest, JEUGDTHEATER LARF!, Tinnenpot Theater en Toneelacademie Maastricht.

9 september
Doornikse Natuurakkers, via struinpad aan het einde van Doornik, evenwijdig aan Waaldijk of via de parkeer- plaats aan de Vossenpelsestraat - recht tegenover Kunst en Koken | openluchtlokaal
13.00, 14.00 & 15.00 uur (20 minuten)

Ellis van Veldhuizen - The Great Garbage Patch

Ellis Van Velthuizen

Dansvoorstelling over de onverwachte, grote voetsporen die we achterlaten op de wereld. Rondzwervend plastic is zoals we allemaal wel weten één van de grootste milieuproblemen van vandaag. Het grootste plastic eiland ‘the great pacific garbage patch’ bestaat op dit moment uit maar liefst 80.000 ton afval. Het drijft op de oceaan ver van onze waarneming vandaan. The Great Garbage Patch plaatst ons in een confronterende positie: waar willen we voor staan en wat kunnen we voor onze toekomst betekenen?

Choreografie en uitvoering: Ellis van Veldhuizen
Muziek: Ellis van Veldhuizen, Rob van Veldhuizen


2 september
Waalstrandje paal 885, Waalzijde eiland Veur-Lent (tegenover de Honig)
13.30, 14.30 & 15.30 uur (20 minuten)

Erik van Os

Erik van Os
Foto: Lot van Os

Sinds 1992 verschijnen er van Erik van Os kinderboeken, liedjes en versjes (o.a. voor Sesamstraat) die hij meestal samen schrijft met zijn vrouw Elle van Lieshout. Vanmiddag zingt en speelt Erik (met gitaar en mondharmonica) vieze liedjes uit zijn nieuwste boek Haren vol banaan en liedjes uit zijn op één na nieuwste boek Diere-liere-liedjes. Grote kans dat hij ook voorleest uit Schatje en Scheetje, twee boeven in de gevangenis die elkaars hart hebben gestolen. En wie weet duikt hij met alle kinderen de oertijd in met zijn verhaal over Kees van Dijk, de dinosaurus die de toekomst kon voorspellen.


9 september
Boomgaard Smitjesland, Smitjesland 4
14.00 & 17.00 uur (20 minuten)

Eva van Pelt - Hier: Concert voor één

Eva van Pelt
Foto: Piotr Owczarzak

De Brabantse zangeres, songwriter en theatermaker Eva van Pelt treedt tijdens Hier: Concert voor één op voor één enkele bezoeker. Stap binnen in een bijzondere ruimte en neem plaats recht tegenover Eva. Hier: Concert voor één is een persoonlijke en intiem, geen enkele uitvoering is hetzelfde. Eva van Pelt brengt sinds enkele jaren grote en kleine emoties op het podium, met een dwarsheid en frisse eigenzinnigheid die zowel schuurt als ontroert. In 2014 won ze de Boulevard Pitch Prijs.


2 september
Hof van Holland/Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 | badkamer
Doorlopend tussen 13.00 & 17.00 uur