fbpx

Atelier TAW

De aanmeldingstermijn voor deelname aan het Dans- en Theater-deel van Festival de Oversteek Theatraal Am Waal opent per 1 februari.Atelier Theater Aan de Waal (Atelier TAW)

 Festival De Oversteek daagt met Atelier TAW jonge, ambitieuze en enthousiaste makers uit heel Nederland uit om met minimale middelen nieuw werk te ontwikkelen op locatie in Nijmegen-Noord.
 
Atelier TAW is binnen dynamische Gelderse rivierenlandschap van Nijmegen-Noord de ideale playground voor jonge dans- en theatermakers. Zij kunnen er vrijuit hun creativiteit kwijt. Het Gelderse rivierenlandschap biedt vrijheid, maar ook uitdagingen.
 
Reacties van makers die eerder deelnamen:
  • Riedon van den Berg: ‘TAW gaf ons de mogelijkheid om onze kwaliteiten te ontwikkelen als dansmakers op locatie en ons te presenteren aan een professioneel werkveld. Atelier TAW is een heerlijk uitstapje buiten de gebaande theaterpaden. Ik voelde me er als een kind in een zandbak.’
  • G. De Wolven: ‘Makers krijgen hier de ultieme vrijheid om te experimenteren.'
  • Sophia Maria Kienhuis: 'TAW gaf me de kans om door te groeien in mijn eigenzinnige multidisciplinaire voorstellingen.'
  • Stephan Bikker: ‘Op het festival ontdekte ik de maker in mij. De directe respons van het publiek is enorm fijn en verhelderend.’
  • by BY: ‘TAW gaf ons de artistieke vrijheid en ruimte om te experimenteren met interdisciplinair nieuw werk, op unieke speellocaties.’
  • Dalton Jansen: ‘Want to break your habits? Dat kan hier! Atelier TAW was voor mij een waanzinnige ervaring: het geeft je nieuwe perspectieven als maker.’
  • Niels Claes: ‘Anders dan in een theater, waar je het publiek alleen denkbeeldig kunt meenemen naar een locatie, staat bij Atelier TAW de locatie centraal.
Atelier TAW
Atelier TAW laat je het neusje van de zalm van jong dans- en theatertalent uit Nederland zien. We dagen makers uit om het avontuur en experiment op te zoeken en buiten de gebaande paden te treden. In alle voorstellingen ontdek je zo nieuwe vormen van dans en theater. Een bezoek aan de voorstellingen is ook een kennismaking met bijzondere locaties: rauwe, vaak ongerepte natuur en bijzondere cultuurhistorie. Goed verscholen Waalstrandjes, unieke ooibosjes, historische boomgaarden en tuinbouwkassen, boerenschuren en dijkhuisjes, forten en bunkers: de makers van Atelier TAW ontsluiten het voor je.

Ruimte voor ontwikkeling
Makers leren op Atelier TAW veel bij op creatief en productioneel vlak. In plaats van op een balletvloer, staan ze met hun voeten in het gras of het zand. Van beperkingen maken zij een kracht. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen. Tijdens het maakproces staan makers er niet alleen voor: naar eigen wens en inzicht krijgen ze begeleiding.

Samenwerking
Atelier TAW werkt samen met culturele ketenintendanten uit Nijmegen: Keizer Karel Podia, arthouse LUX en ArtEZ. Zij vaardigen allen een selectiecommissielid af.

Theatraal AM Waal
Atelier TAW is een vervolg op dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal, dat van 2012 tot en met 2016 ieder jaar in april plaatsvond op diverse locaties in de Nijmeegse benedenstad. Veelbelovende makers van Theatraal AM Waal werden uitgenodigd hun productie ook uit te voeren op Festival De Oversteek.
 
Met Atelier TAW krijgen makers voortaan de kans om direct aan de slag te gaan op Festival De Oversteek. Zij presenteren hun productie van circa 20 minuten op Festival de Oversteek drie keer voor telkens een nieuw publiek.