fbpx

Ga mee op Expeditie Noord

De vierde editie van Expeditie Noord vindt beide zaterdagen en zondag 1 september plaats bij Fabrikaat/Hof van Holland. Rondom deze oude herenboerderij met hoogstamboomgaard verrijst de komende jaren een grootschalige nieuwbouwwijk. De eerste cementwagens verkennen nu het terrein en het zal niet lang duren voordat fundering, muren, trappen, ruiten, bedden, tv's, gezinsauto's, honden, en drukke geboorteborden hun plek vinden.

Tijdens Expeditie Noord krijg je alvast een kijkje in deze verstedelijkte, betonnen toekomst. Curator Herman van Muijsenberg voert langs de buitengewone wegen van het absurdisme. Voor je het weet ben je in gesprek met een schilderij en hoor je wat een sculptuur zoal bezighoudt. Wat begrijpt een kunstwerk van het bestaan? Hoe kijkt het naar zijn plek in de wereld? En wat kunnen wij in Nijmegen-Noord leren van een al dan niet abstract landschapstafereel? Er komt werk aan het woord van Anan Striker, Barbara Walbrun, Caz Egelie, Meg Forsyth en Nikki Selser. Ook zijn diverse installaties te zien, waaronder van Lucas Sloot en Nowah Kater.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS & 7 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
20.00 & 21.30 uur (30 minuten)

ZONDAG 1 SEPTEMBER
Fabrikaat/Hof van Holland
15.30 & 17.30 uur (30 minuten)

Nowah Kater - BLAASKAKEN
Performatieve geluidsinstallatie
14.30 & 16.30 uur (30 minuten)

Expeditie Noord
Met Expeditie Noord gebruikt Festival De Oversteek het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord als decor en podium voor beeldende kunsten. Jaarlijks presenteren beeldend kunstenaars nieuw of bestaand werk op locatie in Nijmegen-Noord. Hierbij laten zij zich inspireren door de aanwezige natuur en cultuurhistorie, en het omringende landschap. Het werk van de kunstenaars belicht het landschap op kunstzinnige wijze, en nodigt publiek uit met nieuwe ogen naar de omgeving te kijken.

In 2019 is de vierde editie van Expeditie Noord. De eerste twee edities betonden uit interactieve performancewandelingen: van Eva Olthof en Michiel Huijben in 2016, en van Dorien de Wit en Isolde Venrooy in 2017. In 2018 brachten Maaike Jaspers en Pim Steinmann voor Expeditie Noord de Spiegelwaal in kaart. Ze gingen op ontdekkingstocht op en om het water, en verzamelden audiofragmenten: geluiden, verhalen, ontmoetingen, waarnemingen en gedachten. Gekoppeld aan de audiofragmenten maakten zij tekeningen op locatie.

Alle kunstenaars van Expeditie Noord documenteren hun wandelingen. Ze maken notities, foto’s en video’s van hun werkproces en de uitvoering ervan. Door de documentatie blijft het werk ook na Festival De Oversteek beschikbaar, en ontstaat een duurzaam naslagwerk over de ontplooiing van het Rivierpark.