fbpx

Festival De Oversteek 2019

Twee weekenden lang op cultureel avontuur langs de oevers van de Waal

Kunstenfestival De Oversteek trapt vlak na de zomervakantie traditiegetrouw het culturele seizoen af in Nijmegen-Noord. Editie West is op zaterdagavond 31 augustus en zondagmiddag 1 september, editie Oost op zaterdagavond 7 en zondagmiddag 8 september. Op een dertigtal groene, sfeervolle locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord zijn er zo’n vijftig optredens en voorstellingen te zien. Tickets koop je makkelijk (én € 5,- goedkoper dan aan de deur) online

Alle nieuws en ontwikkelingen volg je op Facebook: zowel van editie West als editie Oost. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief voor speciale aanbiedingen en events.

Nieuw: zaterdagprogramma
Nieuw dit jaar is een zaterdagavondprogramma op 31 augustus en 7 september in en om Fabrikaat/Hof van Holland, een karakteristieke herenboerderij met hoogstamboomgaard. Zaterdag 31 augustus presenteert het Gronings performing arts collectief Teddy’s Last Ride hier het elektronisch pop-spektakel The Others. Aansluitend is een optreden van electrofunkband 45acidbabies. Op zaterdag 7 september presenteert Gummbah & Leonard Bedaux Cinema Sexboerderij 't Gouden Kalf: een voorstelling waarin literatuur en cinema een absurd en hoogst vermakelijk verbond sluiten. Ook speelt NEON de fysieke dansvoorstelling Körper. Beide avonden zijn omlijst met dj's en verrassingsacts.

Zondagprogramma
Op zondagmiddag 1 en 8 september biedt Festival De Oversteek opnieuw een divers programma met muziek, theater, dans, literatuur, performance en alles ertussenin. Je maakt vaak letterlijk de oversteek naar vaak onbekende acts en voorstellingen. Ook bekendere namen sieren het festivalaffiche. Dit jaar zijn dat onder meer Theo Wesselo (bekend van Rembo & Rembo), jazzgitarist en Edison-winnaar Reinier Baas, hiphopper Ray Fuego (Ploegendienst), meestertoetsenist Mike Roelofs, Donnerwerter-voorman Rocco Ostermann en singer-songwriters Bertolf en Aafke Romeijn.

Spannende locaties in het groen
Festival De Oversteek 2019 brengt je langs veel bijzondere, vaak onbetreden locaties aan de oevers van de Waal. Denk aan schemerige mangrovebosjes, goed verscholen Waalstrandjes en oude hoogstamboomgaarden aan de Waaldijk. Nieuwe locaties zijn het Van der Valk Hotel, het witte kerkje vlak over de Waalbrug, de Duivelskolk, het Doornikse Bos en de Kas van Bert, ook wel bekend als Tuincentrum Van Disveld.

Beeldende kunst: Expeditie Noord en LAB Derde Wal
Festival De Oversteek vraagt ook beeldend kunstenaars om zich te laten inspireren door het rijke rivierenlandschap van Nijmegen-Noord, en met hun werk publiek een nieuwe blik hierop te bieden. Voor LAB Derde Wal, een nieuwe samenwerking met kunstplatform Derde Wal, strijken zeven beeldend kunstenaars zondag 1 september neer bij Stadsnomaden. Hier gaan ze een week lang aan de slag met nieuw werk dat ze zondag 8 september presenteren op diverse locaties. Expeditie Noord biedt dit jaar een kijkje in de verstedelijkte toekomst van Nijmegen-Noord. Curator Herman van den Muijsenberg laat bezoekers in gesprek gaan met diverse kunstwerken. Ook zijn er diverse installaties, waaronder van Lucas Sloot.

Atelier TAW: werkplaats voor dans en theater
Voor Atelier TAW zijn twaalf jonge (groepen) makers sinds juni ieder aan de slag met een nieuwe, korte voorstelling op een door hen gekozen locatie in Nijmegen-Noord. Ze presenteren die tijdens het festival op zondag 1 en 8 september. De makers werden geselecteerd uit een vijftigtal inzendingen uit heel Nederland. Producent Zoë Huisman: ‘Je hoeft niet ver te zoeken voor je iets moois vindt. Er is moderne en urban dans, een role-playing game, een theatercollege over de filosofie van het landschap en nog veel meer. Dat alles op strandjes, aan de dijk, in een enorme kersenboomgaard en op de bovenste verdieping van het Van der Valk Hotel.'

Nieuw festivalteam
Festival De Oversteek heeft dit jaar een gloednieuw team. Programmeur Wout Kemkens is muzikant bij Shaking Godspeed. Donnerwetter en Orkater, en programmeerde eerder voor Zwarte Cross en Donnerwetter Day. Herman van den Muijsenberg, curator van Expeditie Noord, werkt ook als curator bij Extrapool en eerder bij Museum Het Valkhof en Museum Arnhem. Zoë Huisman, coördinator van Atelier TAW, is een kersvers Master of Arts aan de Radboud Universiteit.

Tickets
Tickets voor zondag 1 en 8 september kosten online € 15,-, tickets voor zaterdag 31 augustus en 7 september € 12,50. Er is ook een weekender voor 31 aug & 1 sep, en 7 & 8 sep verkrijgbaar à € 25,-. Het programma op zaterdagavond heeft een beperkte capaciteit. Kaarten online zijn € 5,- goedkoper dan aan de deur.