fbpx

Locaties Festival De Oversteek 2019

ZONDAG 8 SEPTEMBER, EDITIE OOST
1. Bastion, onder de Waalbrug, op eiland Veur-Lent
2. Sint Maartenkerk - witte kerkje, Pastoor van Laakstraat 30
3. Café Eten en Drinken Lent, Lentse Schoolstraat 61
4. Duivelskolk, bij de bunker aan de Drempel
5. Dukdalven aan de Waal, via het struinpad vanaf Wijnfort Lent, Bemmelsedijk 4
6. Iewan/De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101
7. Stroom, Vossenpelssestraat 16
8. Sprokkelbos, Vossenpelssestraat 16, achter Stroom
9. Doornikshof, Waaldijk 24
10. Doornikse Bos/Spiegelbos, naast Doornikshof
11. Ooibosje aan de Waal, bereikbaar via het struinpad aan de Waal achter Café de Sprok (Waaldijk 9, Bemmel) of via het paadje aan de Defensiedijk, ter hoogte van het gemaal.
12. Doornikse Natuurakkers, via struinpad aan het einde van Doornik, evenwijdig aan Waaldijk of via de parkeerplaats aan de Vossenpelsestraat - recht tegenover Kunst en Koken, Vossenpelssestraat 45
13. Boomgaard Smitjesland, achter Smitjesland 7
14. LuilekkerLent, Pelseland 5
15. Liz Grand Café, Willem van Arenbergstraat 6

ZONDAG 1 SEPTEMBER, EDITIE WEST
1. Fabrikaat/Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88
2. Dijkhuis Gijs, Zaligestraat 8
3. Fort Beneden Lent, Zaligestraat 6
4. Kersenboomgaard (geannuleerd, programma verplaatst naar Onder Brug De Oversteek)
4. Onder Brug De Oversteek, bereikbaar via Oosterhoutsedijk
5. Van der Valk Hotel, Hertog Eduardplein 4
6. Historische Tuinderij Warmoes, Griftdijk Noord 11
7. Kas van Bert, Dijkstraat 1
8. Stadsnomaden, Dijkstraat 1
9. Waalstrandje paal 885, Waalzijde eiland Veur-Lent (tegenover de Honig)
10. Koken aan de Waal, Oosterhoutsedijk 48
11. Botenloods RV De Waal, Oosterhoutsedijk 46
12. Schuur van Henk, achter Café De Zon, Oosterhoutsedijk 16
13. Café De Zon, Oosterhoutsedijk 16
14. Bastion, onder de Waalbrug, op eiland Veur-Lent

Bastion

Bastion

Tussen de massieve pijlers van de Waalbrug op eiland Veur-Lent vind je het Bastion. Het gebouw gaat een bijzondere relatie aan met de omgeving. Het is een nieuwbouwlocatie onder de oudste Nijmeegse brug over de Waal. Binnen zie je beton en een vloer van zand, buiten kijk je naar eindeloze uiterwaarden.

Read more

Boomgaard Smitjesland

Boomgaard Smitjesland

Op boomgaard Smitjesland staan diverse fruitbomen: appel-, pruimen- en notenbomen, bessenstruiken, en veel, heel veel vlier. Onlangs is er plaatsgemaakt voor een eetplaats en voedselbos. Stichting Stadsboom plaatste er een prachtige picknicktafel (gemaakt van een in het gebied gekapte boom) en bankjes. Boomgaard Smitjesland is net als vele vergeten boomgaarden in Nijmegen-Noord in beheer van Co-Bomen. Bewoners uit de directe omgeving onderhouden deze groene oases en plukken er samen de vruchten van. Ondersteun en word lid via www.cobomen.nl.

Read more

Botenloods roeivereniging De Waal

Botenloods roeivereniging De Waal

In een historisch industrieel pand in Lent, net onder de Snelbinder, huist roeivereniging De Waal. De leden van de jonge vereniging varen op het prachtige water van de Spiegelwaal, op een steenworp afstand van het centrum van Nijmegen maar midden in de natuur. In het weekend en op zomeravonden is het hier een komen en gaan van sportievelingen die hun een-, twee-, vier- of achtpersoonsboot naar het water brengen. Naast het tijdelijke clubhuis van RV de Waal vind je hier ook de loodsen, waar inmiddels een indrukwekkende vloot is gestald. Laat je verrassen door de bijzondere dansvoorstelling op deze ongewone plek.

Read more

Cafe De Zon

Cafe De Zon

Café De Zon is één van de oudste café's aan de noordzijde van de Waal bij Nijmegen. Sinds 1912 is er in het pand al een kroeg gevestigd. Het café wordt sinds jaar en dag bestierd door de familie Jacobs. Henk Jacobs, overleden in november 2018, is de naamgever van de Schuur van Henk, gelegen naast het café, en het Henk Jacobspad; een fraai wandelpad over eiland Veur-Lent.

Read more

Café Eten en Drinken Lent

Café Eten en Drinken Lent

Aan de Lentse Schoolstraat, op steenworp afstand van station Nijmegen Lent, vind je sinds 2017 de uitspanning Café Eten en Drinken Lent. Dé plek in de buurt voor een heerlijke lunch, diner of borrel. Een greep lekkernijen uit de overvolle menukaart: een broodje gerookte zalm van het nabijgelegen Landgoed Doornik (ook locatie van Festival De Oversteek), een vegetarische linezenburger en de roemruchte huisgemaakte E&D-Burger. Neem gerust jonge overstekers mee naar Café Eten en Drinken; zij kunnen zich vermaken in de speelhoek en genieten van speciale kindergerechten.

Read more

Dijkhuis Gijs

Dijkhuis Gijs

Dijkuis Gijs is het thuis van Gijs Hak en Adriane Beintema-Hak. Het is al festivallocatie sinds de eerste editie van Festival De Oversteek in 2009. Dijkhuis Gijs is een goed verborgen privéplekje, een paradijsje in een idyllisch hoekje dat continu verandert. Optredens vinden plaats in de tuin, of bij slecht weer onder de carport of in de serre. Er is ook een stalletje, waar de trekker plaats kan maken voor dansers, theatermakers, of muzikanten. Gijs en Ariane verkopen met veel liefde soep en sap van eigen brouwsel en stook, druiven en appels van eigen pluk, en wijntjes voor weinig.

Read more

Doornikse Bos/Spiegelbos

Doornikse Bos/Spiegelbos

Naast Doornikshof, beneden aan de Waaldijk, ligt het Doornikse Bos. Op de plek waar eens de Waal doorbrak en een kolk achterliet, is nu een lommerrijk gebied waar je eindeloos kunt blijven dwalen en jezelf verwonderen.

Read more

Doornikse Natuurakkers

Doornikse Natuurakkers

Het rijk en veelzijdig cultuurlandschap rond Landgoed Doornik is in beheer van Stichting Doornikse Natuurakkers. De stichting zaaide vele hectares akkers in en maakte deze geschikt voor biologische graanteelt. Je vindt er oude graansoorten, kruiden- en bloemenrijk grasland, meidoornheggen, een voedselbos en ontzettend veel weidevogels zoals kievitten, grutto’s en tureluurs.

Read more

Doornikshof

Doornikshof

Verscholen tussen noten- en fruitbomen aan de Waaldijk ligt Doornikshof. Het terrein maakte vroeger deel uit van de Heerlijkheid Doornik en ademt nog steeds de sfeer van een oud cultuurlandschap. Er is een boomgaard, een moes- en siertuin en er zijn schapen, kippen en bijen. Doornikshof maakt deel uit van Park Lingezegen.

Read more

Duivelskolk

Duivelskolk

De Duivelskolk is eeuwen geleden ontstaan tijdens een grote dijkdoorbraak. Tegenwoordig vind je de kolk achter de kazemat op eiland Veur-Lent, die sinds kort is ontdaan van de vegetatie die hem jarenlang bedekte. Hij staat daar niet alleen. Er zijn drie kazematten die in de jaren dertig werden gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal. De andere twee vind je onder de Snelbinder en de Waalbrug.

Read more

Dukdalven aan de Waal

Dukdalven aan de Waal

Dukdalven zijn grote, van origine houten palen, waar schepen kunnen aanmeren. Ook bij de Waal zijn ze te vinden. Je bereikt de dukdalven via het struinpad vanaf Wijnfort Lent, Bemmelsedijk 4.

Read more

Fabrikaat/Hof van Holland

Fabrikaat/Hof van Holland

Aan de rand van ontwikkelgebied Nijmegen-Noord bevindt zich een stuk land waar het agrarische verleden van deze streek nog voelbaar is: een woonboerderij omringd door tuinen en een boomgaard, op tien minuten fietsafstand van het centrum van Nijmegen. Ook deze omgeving ondergaat de komende jaren een transformatie; in totaal worden er 12.000 woningen gebouwd. Juist in deze tussentijdse fase is Fabrikaat neergestreken op deze plek om, samen met kunstenaars, onderzoekers, bewoners en publiek de bestaande eigenschappen van dit gebied zichtbaar te maken en inzichten te geven over hoe we deze op een nieuwe manier kunnen inzetten in de ontwikkeling van een duurzame en leefbare omgeving.

De bijzondere boomgaard achter de boerderijwoning is in beheer van stichting Co-bomen, die vergeten boomgaarden in Nijmegen-Noord beheert en behoudt, en er samen met bewoners de vruchten van plukt.

Read more

Fort Beneden Lent

Fort Beneden Lent

Fort Beneden Lent werd in 1862 werd gebouwd ter verdediging van Nijmegen en beschermde later de spoorbrug over de Waal. Het fort heet ook wel ‘Nieuw Knodsenburg’. Het oorspronkelijke Knodsenburg lag een paar kilometer oostwaarts aan de Waal en werd in 1558 gebouwd door protestanten die Nijmegen wilden veroveren. De Spanjaarden staken er toentertijd een stokje voor dat dit gebeurde. De naam ‘Knodsenburg’ wordt nog steeds gebruikt: Nijmegen heet tijdens carnaval 'Knotsenburg'. Fort Beneden Lent ligt inmiddels goed verscholen achter het groen aan de Oosterhoutsedijk.

Read more

HISTORISCHE TUINDERIJ WARMOES

HISTORISCHE TUINDERIJ WARMOES

De Historische Tuinderij Warmoes is vernoemd naar de warmoezeniers: tuinders die van oudsher woonden en werkten in Lent. In de historische tuin wordt nog steeds getuinierd. Ook is er een hoogstamboomgaard met bijzondere fruitrassen en een bloemenpluktuin. Op 3 september kun je genieten van koffie, thee, appelsap uit eigen boomgaard en huisgemaakte taartjes. Zoek een fijn plekje uit en spreid een picknickkleedje uit. Of zet een ladder tegen een boom om je eigen fruit te oogsten!

Read more

Iewan/De Kleine Wiel

Iewan/De Kleine Wiel

De Kleine Wiel is opgericht door enthousiaste bewoners van strowijk Iewan en staat open voor iedereen. De zaal is duurzaam gebouwd met hout, stro en leem. De zonzijde van het dak is bedekt met zonnecellen, en aan de andere zijde ligt een groen dak. Vuil water gaat niet het riool in maar wordt gezuiverd in de rietstrook die naast het gebouw ligt. Het gezuiverde water wordt weer gebruikt om de toiletten door te spoelen. De zaal van de Kleine Wiel biedt ruimte aan optredens, bijeenkomsten, cursussen en workshops. Kijk op dekleinewiel.nl voor meer informatie.

Read more

Kas van Bert

Kas van Bert

Bert van Disveld is de trotse eigenaar van Tuincentrum Disveld. Zijn kas aan de Dijkstraat herbergt vele botanische verrassingen: van eenjarige planten die in geen enkele tuin misstaan, tot exotische en meer zeldzame fauna die Bert met liefde en vooral in veel geuren en kleuren toelicht. De kas is dit jaar voor het eerst festivallocatie van Festival De Oversteek.

Read more

Kersenboomgaard - geannuleerd

Kersenboomgaard - geannuleerd

Deze locatie is helaas komen te vervallen. De boomgaard achter de velden waar in juli deelnemers aan de Vierdaage camperen, is een stokoude kersenboomgaard. Er zijn talloze oude boomgaarden te vinden in Nijmegen-Noord. Veel ervan worden beheerd door Co-bomen: een stichting die oude boomgaarden op vergeten plekken in de Waalsprong onderhoudt en opnieuw in gebruik neemt.

Read more

Koken aan de Waal

Koken aan de Waal

Koken aan de Waal is ‘de kookschool in het groene hart van Nijmegen’. Chef-kok Rob Beernink en vinoloog Wendy Otting verzorgen er kooklessen, wijncursussen, kaasproeverijen en diverse wijn- en spijsworkshops. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met producten uit de omgeving, te beginnen met de eigen kruiden- en moestuin.

Read more

Liz Grand Café

Liz Grand Café

Liz Grand Café is prachtig gelegen aan de Lentse Plas naast Pathé CineMec. Het zonnige teras grenst direct aan het strand. Dat staat niet alleen garant voor een ontspannen vakantiegevoel, maar ook voor een schitterend uitzicht over het water. Ook ligt een combinatie als deze er voor de hand: heerlijk lunchen of dineren bij Liz, zonnen, spelen en luisteren op het strand, een verkoelende duik nemen, en een filmpje pakken bij CineMec. Niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde. Alle ingrediënten die Liz Grand Café gebruikt zijn dagvers, ook is een bijzondere houtskooloven present, berucht om de delicate smaken van de gerechten die eruit komen.

Read more

Luilekkerlent

Luilekkerlent

LuilekkerLent is een tijdelijke woonboerderij in Lent. Er worden regelmatig exposities en evenementen georganiseerd. Ook is er kunst te zien van onder meer Bart Jansen, Johan Kuipers en Olivera Micovic. De schuur op het erf die normaal gesproken bewoond wordt door pluimvee, is tijdens Festival De Oversteek even een poppodium.

Read more

Onder Brug De Oversteek

Onder Brug De Oversteek

De Oversteek is natuurlijk niet alleen de naam van het leukste festival van Nederland, maar óók van de tweede Waalbrug bij Nijmegen. Niet iedereen weet dat Festival De Oversteek al zo heette toen de brug nog lang niet bestond. Festival De Oversteek bestaat sinds 2009, de oeververbinding pas sinds 2013.

Read more

Ooibosje aan de Waal

Ooibosje aan de Waal

Ooibos is op natuurlijke wijze ontstaan bos langs rivieren. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier. De bossen zijn vrijwel overal in Nederland de afgelopen eeuwen omgevormd tot weidegronden en hooilanden. Aan de Waal tussen Lent en Bemmel is nog een oorspronkelijk stuk ooibos te vinden.

Read more

Schuur van Henk

Schuur van Henk

De Schuur van Henk is de opslagschuur van Café De Zon, één van de oudste café's van Lent. Café De Zon wordt sinds jaar en dag uitgebaat door de familie Jacobs. Henk Jacobs, overleden in november 2018, is de naamgever van de Schuur van Henk. Ook het Henk Jacobspad is naar hem vernoemd; een fraai wandelpad over eiland Veur-Lent.

Read more

Sint Maartenskerk – Witte Kerkje

Sint Maartenskerk – Witte Kerkje

Het ‘witte kerkje’ is het oudste gebouw van Lent. De kern werd gebouwd in de 13e eeuw, de eerste melding van de voltooide kerk stamt uit 1329. Door zijn strategische ligging (o.a. dicht bij de Waal) heeft het kerkje door de eeuwen heen veel last gehad van oorlogsgeweld. Het grondplan en de hoofdvorm (m.u.v. de absis) van de kerk is vermoedelijk eeuwenlang ongewijzigd gebleven. Tegenwoordig ligt het er prachtig gerenoveerd bij, vlak over de Waalbrug aan de N325.

Read more

Sprokkelbos

Sprokkelbos

Het Sprokkelbos is een klein bos achter Stroom waar kinderen mogen komen klimmen en klauteren, verstoppertje spelen, kliederen met water of een hut bouwen. Er zijn klimstammen, mollengangen en een libellenpad waar je de mooiste waterinsecten vindt.

Read more

Stadsnomaden

Stadsnomaden

De Nijmeegse Stadsnomaden wonen op wielen. De woongroep bestaat uit tien personen met verschillende achtergronden. Zo vind je er een kunstenaar, een student, een filosoof, een verpleegkundige en een fulltime vrijwilliger. Alle Stadsnomaden streven een duurzame en sociale levenswijze na. Ze inspireren graag andere mensen op het gebied van kleinschalig wonen, duurzame initiatieven en circulaire economie. Ook sociale cohesie staat bij Stadsnomaden hoog op de agenda. Door verschillende evenementen te organiseren, brengen ze mensen dichter bij elkaar. Voor en na Festival De Oversteek kun je bij Stadsnomaden terecht voor yogaworkshops, filosofielezingen, filmavonden en kunstprojecten. Iedereen is welkom!

Read more

STROOM

STROOM

Restaurant Stoom is gevestigd in het historische waterpompstation uit 1935 aan de Vossenpelssestraat. Je kunt er heerlijk ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Stroom serveert veel lekkers uit eigen buurt. Zo zijn er bieren van Brouwerij Brouwtoren, is veel vlees afkomstig van bioslager De Groene Weg en komt de zalm uit de zalmrokerij op Landgoed Doornik. Stroomis niet alleen lekker eten en drinken, maar ook genieten van prachtige natuur. Direct achter Stroom ligt het Sprokkelbos. Kinderen kunnen zich hier uitleven op de vele natuurspeeltoestellen. Natuurgebied de Bemmelerwaard en Park Lingezegen liggen op een paar minuten loopafstand.

Centrale festivallocatie editie Oost.

Read more

Van Der Valk Hotel

Van Der Valk Hotel

Het gloednieuwe Van der Valk Hotel is één van de beeldbepalende gebouwen va de skyline van Nijmegen-Noord. Wat niet iedereen weet is dat het zicht op dezelfde skyline vanuit het hotel fenomomaal is. Vandaar toveren we een zaaltje op de bovenste verdieping van het hotel om tot festivallocatie. ENSŌ Physical Theatre speelt hier, met als decor een fabuleus uitzicht op de Nijmeegse uiterwaarden.

Read more

Waalstrandje paal 885

Waalstrandje paal 885

Met de opening van het riverpark heeft Nijmegen er in één klap talloze strandjes aan de Waal en Spiegelwaal bijgekregen. Eén van de mooiste vind je bij paal 885 aan de Waalkant. Het strand biedt een prachtig uitzicht op de spoorbrug, de Waalhaven en de historische binnenstad van Nijmegen.

Read more